Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Již dříve jsem viděl Smrt na Nilu s Davidem Suchetem v hlavní roli, a proto jsem se i možná trochu ochudil o postupné řešení zápletky a závěrečné rozuzlení, ale i tak jsem se nakonec v rámci porovnání rozhodl, že film zhlédnu. Příběhově a herecky mi to příjde srovnatelné s novější verzí, tudíž dávám stejné hodnocení. Moc se mi líbilo, že zločin byl situován na loď, díky čemuž se zdálo vše ještě více tísnivé a dramatické. Zkrátka velmi povedená detektivka, která těží z hereckých výkonů a ze samotného námětu. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zkušeně zrežírované a hvězdně obsazené (podobně jako Lumetova Vražda v Orient Expressu, na kterou se v závěru filmu přímo odkazuje) s vtipně napsanými dialogy, mrtvoly se začnou od půlky utěšeně hromadit a koho by neuspokojilo řešení zápletky (pachatele lze docela snadno odhalit i bez znalosti předlohy či čekání na závěrečné Poirotovo shrnutí), může se v první polovině kochat kamerou J.Cardiffa a krásně nasnímanými egyptskými pamětihodnostmi. ()

Reklama

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Jelikož příběh znám a viděl jsem několik adaptací, musím se od toho oprostit a tím pádem dát plný počet. Peter Ustinov skvělá volba za Alberta Finneyho, který spíš Poirota parodoval v Orient expresu. Sice to stále není David Suchet, přesto nemám žádný výtku. Výtečně zadaptováno a natočeno. Angela Lansbury výborná a velice vtipná. Já fakt nemám nic, co bych vytkl. Kéž bych to mohl vidět v době své slávy a neovlivněn tím, že rozuzlení znám a pamatuji si. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Snad všechny filmy, které byly v 70. letech natočeny podle předloh Agathy Christie, byly skvěle herecky obsazené. Většinou už tento fakt bývá poměrně jistou zárukou úspěchu. Ani tento film není co do hereckých hvězd žádnou výjimkou. A bezesporu si drží vysokou kvalitu, byť se (zcela pochopitelně) nedá srovnat s knižní předlohou. Kdo ale knihu nečetl, může si podle tohoto snímku (ale i dalších) udělat obrázek o genialitě Agathy Christie. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pěkné, v autentickém egyptském prostředí, i když poněkud zdlouhavé. Není třeba vytýkat řadu nepravděpodobností, to se u tohoto žánru promíjí. Taktéž český dabing Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského z roku 1999 není nejhorší, ovšem opět nezapře v jistém ohledu ignoranci a soudobou tendenci zhrublosti. Např. nelze pochybovat, že Hercule Poirot by jako katolík nikdy neřekl "sakra", kteréžto slovo je vlastně projevem klení. Toto slovo se zdaleka tak hojně nevyskytuje dokonce ani v socialistickém (komunistickém, ateistickém) dabingu, zato po roce 1989 se díky Poleďnákové a Tišnovskému zabydluje už i v dětských filmech. Ale to jen takové malé odobočení, které se ostatně daleko více týká mnoha jiných titulů... ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Angela Langsbury hraje ve filmu spisovatelku Salome Otterbourne. V seriálu To je vražda, napsala (od r. 1984), kde hrála Jessicu Fletcherovou, se v jedné epizodě, odehrávající se v Egyptě, objeví spisovatelka Sally Otterburn. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama