Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé, podívat se na Poirota bez Sucheta. Navíc tady se podle mě povedlo. Vraždu v Orient Expressu jsem sice původní verzi neviděl, ale z ukázek mi přišla taková divná. Naopak tato se mi líbila, ale bylo docela obtížné zvyknout si na to, že tam Suchet jaksi není. Myslím, že kdokoliv se bude snažit chtít natočit Poirota teď, bude mát co dělat. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Jelikož příběh znám a viděl jsem několik adaptací, musím se od toho oprostit a tím pádem dát plný počet. Peter Ustinov skvělá volba za Alberta Finneyho, který spíš Poirota parodoval v Orient expresu. Sice to stále není David Suchet, přesto nemám žádný výtku. Výtečně zadaptováno a natočeno. Angela Lansbury výborná a velice vtipná. Já fakt nemám nic, co bych vytkl. Kéž bych to mohl vidět v době své slávy a neovlivněn tím, že rozuzlení znám a pamatuji si. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred pár dňami som písal komentár k Vražde v Orient-Exprese a ani nemám chuť vymýšľať ďalší k Smrti na Níle. Asi by som napísal to isté. Predloha, ktorú som v mladosti rád čítal, rovnako široká paleta skvelých hercov a výsledný dojem rovnako naftalínový. Takže rozdiel vidím iba v tom, že tam to bol vlak a tu propeler, s ktorým sa mi spájajú spomienky z detstva na výlety po Dunaji do Petržalky. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Platí to, co už napsali jiní: Ustinov je v roli Poirota brilantní, ale nehodí se do této role typově. Výprava je pochopitelně o poznání velkolepější než v případě příslušné epizody mladší televizní série. Poněkud nepříjemná je snaha, točit film "trochu jako komedii". Jednotlivé postavy tím ztrácejí životnost a stávají se podivnými a zhola neuvěřitelnými figurkami. Je to ovšem pochopitelné, neboť tahle látka jednoduše nepatří na velké plátno podobně, jako nepatří detektivky Agathy Christie do jedné přihrádky s Williamem Shakespearem či Jamesem Joycem. Ať chceme nebo nechceme, Christie je jen dobře napsaný "brak", nikoli drama světového formátu. Jak už jsem ostatně psal v komentáři stejnojmenné epizody zmíněného britského seriálu, použité motivy jsou notně konvenční a nevynalézavé. Režisérova snaha po filmovém ztvárnění tudíž logicky směřuje ke komediálnosti a nadsázce, neboť ta vytváří kýžené alibi pro nepravděpodobnosti a neuvěřitelnosti všeho druhu. Tahle symbióza detektivky s komedií ostatně není nikterak řídká a právě přelohy ACh si o podobné pojetí říkají vskutku vehementně... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: kinej ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príbeh tejto detektívky som nepoznal, takže som mal výhodu oproti väčšine, ktorá buď knihu čítala, alebo videla iné verzie. Smrť na Níle najlepšie funguje v rovine veľmi suchej čiernej komédie, prípad až tak zaujímavý nie je. Vraha som odhalil pomerne skoro, ono sa to ostatne dalo čakať. Ako tomu tak býva, motív mal každý a každý bol aj patrične nesympatický. Česť výnimke v prípade Olivie Hussey. Aj tá kobra bola milšia, ako osadenstvo. No ale čo ma upútalo najviac, bola dobová móda, ktorá zrejme nedovolovala ani v najväčších hicoch si vyzliecť čo i len sako. Dobrovoľne ísť potom na takýto exotický výlet mi pripadá ako sebamučenie. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Angela Langsbury hraje ve filmu spisovatelku Salome Otterbourne. V seriálu To je vražda, napsala (od r. 1984), kde hrála Jessicu Fletcherovou, se v jedné epizodě, odehrávající se v Egyptě, objeví spisovatelka Sally Otterburn. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama