Reklama

Reklama

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

  • USA Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (více)
Trailer 3

Profesor Albus Brumbál ví, že mocný temný kouzelník Gellert Grindelwald je na cestě převzít moc nad kouzelnickým světem. Protože není schopen ho zastavit sám, pověří magizoologa Mloka Scamandera, aby vedl neohrožený tým kouzelníků, čarodějek a jednoho chrabrého mudlovského pekaře na nebezpečné misi, kde potkají stará i nová fantastická zvířata a střetnou se s rostoucí armádou Grindelwaldových následovníků. Ale jak dlouho bude moci Brumbál zůstat stranou, když jsou sázky tak vysoko? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (515)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jako starý Potter fanda a odpůrce stupidních culture-war tlaků proti JK Rowlingový (x) teď nemůžu než rozmrzele napsat, že trojka Beasts už je fakt nejistá, rozbředlá a nedotažená nuda. Celá HP značka si zaslouží nechat nějaký čas ležet, omezit na videohry a zábavní parky, a poté pořádně důkladně zresetovat. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

V příjemném výsledku je třetí příspěvek do série Fantastická zvířata (franšíza, která zdánlivě existuje s podporou, ale bez oddané fanouškovské základny nebo velkých fanfár) nepatrným zlepšením oproti hrozivému přešlapu, kterým byly Grindelwaldovy zločiny z roku 2018. Veterán Harryho Pottera David Yates stále nedokáže najít to pravé kouzlo, které by oživilo tuto vlastnost kouzelnického světa na úroveň, díky níž by mohla soutěžit ve stejném prostoru jako milované filmy, které přišly před touto sérií. Stále méně a méně jde o titulní zvířata, která toto dobrodružství v čele s Eddiem Redmaynem odstartovala už v roce 2016, a více o snahu přitáhnout další diváckou pozornost a nadšení tím, že do tohoto nejnovějšího dílu vrátí známé stálice, jako jsou Bradavice a mnohem častěji se objevující Albus Brumbál. Je vidět, že mezi Fantastickými zvířaty zuří bitva, která se snaží zjistit, co přesně je a pro koho je, a jejíž bitva není v závěru tohoto třetího výletu jednoznačně vyhraná, což z ní dělá někdy až frustrující chladný zážitek, který přesto dokáže slušně pobavit. Je tu sice pár věcí jako několik krátkých okamžiků strávených zpět v chodbách Bradavic, ale ve většině stopáže filmu není mnoho pamětihodných momentů, které Yatesův film přináší, což není v žádném případě urážlivě špatné nebo nesoudržné, jako byla většina Grindelwaldových zločinů, ale stále vás to nutí si přát, aby se někdo chopil tohoto majetku a proměnil ho třeba ve velkou, průlomovou sérii, kterou by mohl být, což je nyní velmi nepravděpodobné, když zbývají dva filmy. Ačkoliv film nevzbuzuje příliš mnoho padání čelistí nebo magického mrazení, stále je zde nepopiratelná filmová dobrota Rowlingového vesmíru plného kouzel a je zde cítit, že s Brumbálem, který buduje svou otrhanou skupinu pěšáků, a s Mikkelsenem, který Grindelwaldovi dodává značnou dávku hrozby a znervózňující energie, ještě stále existuje naděje, že závěrečné kapitoly tohoto zdánlivě odfláknutého příběhu mohou stále fungovat na úrovni, která zajistí, že od série Fantastická zvířata budeme odcházet v jistém smyslu lhostejní, ale ne naštvaní z toho, co bylo provedeno s naším milovaným světem čarodějů, čarodějek, mudlů a fantastických zvířat. Závěrečné slovo - Fantastická zvířata mají stále daleko i k těm slabším dílům Harryho Pottera. Brumbálova tajemství jsou po zločinech druhého dílu malinkatým krokem zpět správným směrem, a přestože stále nevzbuzují respekt ani v nejmenším, jsou ucházejícím zpestřením každého, kdo se alespoň trochu zajímá o Harryho Pottera. /60%/ ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

První díl kladl zbytečně velký důraz na "zvířata", dvojka byla lepší, ale přece jenom docela překombinovaná... zato tento třetí díl konečně dospěl k té správné filmové "rovnováze" a musím říct, že z celé trilogie se mi líbil nejvíc. Příběh drží pohromadě, atmosférou je to najednou o něco blíže pohádkovému kouzlu původního Harryho Pottera, a především mě potěšil vývoj některých postav. Na prvním místě jednoznačně Brumbál, který v podání Juda Lawa dozrál konečně do stavu, ve kterém v něm vidím toho "budoucího" potterovského Brumbála. Dále musím kupodivu říct, že "nový" Grindelwald byl vlastně skvělou volbou. V tomto příběhu, kde se odhaluje delikátní vztah s Brumbálem, mi tam Mads Mikkelsen seděl mnohem více, než kdyby ho nadále hrál Johnny Depp. Agresivnější projev byl vyměněn za větší jemnost a umírněnost (přesto však jistá záporácká zlověstnost nechybí...). No a Eddie Redmayne v roli Mloka Scamandera s jeho nesmělým klukovským vystupováním byl sympatický jako vždy! Pobavila scéna s mimikrami. Celkově musím říct, že je dobře zvládnuté propojení akce s jinými nosnými scénami a i konec je takový hezky potterovský. Nemluvě o tom, že se vrátíme trochu i do Bradavic a uvidíme třeba mladou McGonagallovou. Vše ale pěkně v kontextu doby před Druhou světovou válkou včetně určité míry melancholie a nejistoty. Jak už jsem zmínila na začátku, za mě jde o "vyvážený" filmový zážitek, kde všechno má své místo a pasuje to do sebe. Byla jsem mile překvapena. ~(4,3★)~ ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Osobně proti tomuto (třetímu dílu z pěti) vůbec nic nemám. Faktem je, že je to celé drobátko jednodušší. Trošku jako pro blbečky nebo retardy. Ale všichni Henry Porterové taky nejsou jako z partesu. Na druhou stranu film pěkně utíkal, bylo na co koukat a herecké výkony taky nebyli nijak tragické. Takže bych pověsil scénáristy za koule do průvanu a ostatní bych na to nechal koukat, aby si dali u dalšího dílu setsakra pozor aby se nepokračovalo v této "plytkosti a rozplizlosti". Přesto hodnotím oproti mnohým vysoko, slabé 4* a 69% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Přestože tomu dávám o hvězdičku míň než dvojce, je to o kus kompetentnější film, který se nerozpadne ve změť absurdních zvratů. Jenže to bohužel neznamená, že to začne být byť trochu zajímavé. Ještě v 90. minutě není jasné, o čem je zápletka, postav je pořád moc a pořád mě nezajímají... je to k uzoufání. Tenhle svět existuje, aby v něm zažíval dobrodružství teenager na kouzelnické škole, jakmile v něm máme sledovat dospělé bojovat proti genocidě, je to absurdní. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Prof. Minerva McGonagall (Fiona Glascott) v tomto filmu již vyučuje, i když se narodila až 8 let po událostech. Narodila se totiž v roce 1935 – jak je napsáno v knize „Harry Potter: Fénixův řád“, v Bradavicích začala pracovat v roce 1956 po dvou letech práce pro ministerstvo, kam nastoupila okamžitě po promocích 1954, a tak se jako studentka dostala poprvé do Bradavic v roce 1947. (Maulincio)
  • V tomto díle se podíváme do Brazílie. Kouzelníci zde studují na škole Castelobruxo, která se nachází v Amazonském pralese. Budova je hrad ze zlata a mudlové toto místo znají jako El Dorado. O bezpečí se starají duchové jménem Caipora. Jelikož se škola nachází v Amazonském pralese, tak se studenti specializují na bylinkářství a magizoologii. Studenti mají možnost výměnného pobytu se studentem z evropských škol a tak zde chtěl studovat Bill Weasley. Bohužel, díky finanční situaci nemohl. Nejznámější ředitelkou Castelobruxo je Benedita Dourado, která se přátelila s Armandem Dippetem a ve funkci byla ve 40. letech minulého století. (3T)
  • Ve scéně, kdy Grindelwald (Mads Mikkelsen) jede davem, můžeme zahlédnout na jednom z plakátů znak Prince dvojí krve, který můžeme znát už z Harryho Pottera (2009). (KGBelik)

Související novinky

Oživí Hogwarts Legacy zájem o Harryho Pottera?

Oživí Hogwarts Legacy zájem o Harryho Pottera?

23.02.2023

Pakliže jste posledních pár týdnů netrávili na opuštěném ostrově, nejspíš jste slyšeli o nové videohře Hogwarts Legacy ze světa Harryho Pottera, odehrávající se v Bradavicích a na blízkých pozemcích… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Reklama

Reklama