Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Což o to, taková moderní balada do dnešní doby něco jako od Erbena je docela zajímavý nápad. Je i jasné, že je zde menší podobnost s Domovojem. A jako hej, je sice fakt, že recyklace hororů je trochu mimo, ale stále je v tom vidět určitý silný otisk režiséra, který asi už ví, co dělá. Podklad příběhu je ve výsledku zajímavý, ale poté už jsou takové vedlejší záležitosti, že atmosféra by byla jinde, kdyby "zlo" bylo spíše abstraktní. Ale je mi jasné, že jde o něco, co tvůrci chtěli asi udělat jinak. Ale jako ano, u mě dobrý. ()

Gray Wolfman 

všechny recenze uživatele

Po třech dnech sem se konečně dokopal k tomu, abych sesmolil pár řádků o tomto shortíku... Začnu nejdříve plusama, pač těch je o proti mínusům mnohem víc: 1+ Herecké výkony: Ty jsou prostě na profesionální úrovni, nepřehrávají a svůj strach, či emoce je krásně vidět v jejich očích, což se u nízkorozpočtového, krátkého filmu nevidí, navíc jedenáctiletá Vladěnka byla ve své roli naprosto famózní a režisér udělal moooc dobře, že si jí vybral. 2+ Audiovizual: Ani v tomto směru nemám žádnou výtku. Kamera perfektní. Když jsou záběry na les ve dne, tak září přívětivostí a dobrotou, na druhou stranu, když nastane noc, tak ztemní a měsíční svit, protékající mezi větvemi stromů dodá jistou náladu beznaděje. K tomu dodejte nenápadný zvuk větru a máte atmosféru, která by se dala krájet. A to nemluvím o tom, když do toho zařve Hejkal, jeho řev fakt zamrazí. 3+ Maska Hejkala: Ani zde nemám co vytknout a jsem velice rád, že tvůrci nepoužili téměř žádné CGI efekty, ale pojali to pěkně oldschoolově a použili celotělovou masku s mechanickým obličejem. 4+ Scénář a režie: To, že se Soukup a Koubek dali dohromady, udělali velice dobře a vytvořili kousek vskutku nevídaný.... A teď ty mínusy.... I po 3 dnech hledání něčeho, čím bych to mohl aspoň troch strhnout, mě napadá jen jedna věc a to, že když se Vladěnka v noci probudí, aby se podívala co šustí za oknem, tak má zvýrazněné oční linky, což trochu ubírá na věrohodnosti, ale to je fakt jen detail, jinak fakt nevím, co bych tomu měl vytknout.... Nečekejte žádné potoky krve, nebo stovky trapných lekaček, tady jde o atmosféru a tu skutečně má neskutečnou. Nevím, jak by dopadl Leshy jako celovečerní film, ale na poli krátké, nezávislé tvorby to je nadstandartní úroveň a já osobně doufám v miniserii a dolších našich, folklorních bytostech, jako třeba Vodník, Bludičky atd. Bravo pane Soukupe a pane Koubku. Smekám a upřímně se teším na vaší další tvorbu ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Absolvenstský film, který vypadá opravdu vyspěle a profesionálně, se zajímavou kamerou, hudbou, maskami a především se sympatickým obsazením. Film, který dokáže být pohádkový i děsivý zároveň (a ono to obojí funguje). Pokud tvůrci opravdu chystají celý seriál o strašidlech slovanské mytologie, bude to pecka. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Tak už to vypadá, že mladí filmaři taky chtějí točit něco jiného než nekonečné příběhy o tom, jak se tady máme všichni blbě (škoda, že to nechtějí taky ti starší, co drží filmový průmysl v rukou). Což je nejlepší filmová zpráva za poslední roky. Lesapán na mě působí jako manifest. Že to totiž s žánrovými filmy u nás jde. A jde to velmi dobře. Taková osamocená vlaštovka, za kterou se člověk dívá a doufá, že už brzo přiletí celé hejno. Mě se to moc líbilo a budu doufat, že ta nominace na českého kocoura znamená aspoň tolik, že se o filmu bude mluvit a že se tím možná inspirují i další. Potlesk. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Lesapán neboli Hejkal, jehož vizáž nejvíce připomíná Fauna z Del Torova snímku Faunův Labyrint. Já mám od dětství svoji představu Hejkala úplně jinou, ale to nevadí. Tvůrci vsadili na moderní design a musím uznat, že Lesapán působí majestátně. Krásný obraz je vyloženě devízou celé podívané, zběsilý střih je možná zbytečně rychlý. I přes svůj nízký rozpočet se Lesapán v pohodě vyrovná profesionálním projektům. A v našich krajích je to vyloženě příjemné zjevení. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Hejkal má mnoho alernativních názvů a variant. Ruská obdoba hejkala se nazývá lešij. Anglický název filmu je právě Leshy. (Savel)
  • Výroba celotělové masky s animatronickou mimikou trvala přes měsíc. V hlavní roli se představil spolutvůrce masky Josef Rarach. Aplikace masky před každým natáčením trvala 2 a půl hodiny, odličování přes hodinu. Maska byla limitovaná pohybem a kvůli tropickým horkům v ní bylo nesnesitelně. Rarach musel být v každé pauze převezen do chladu. Kromě toho v ní téměř 10 hodin nemohl jíst ani si dojít na toaletu. Natáčení zdržovalo i neustálé vybíjení baterek animatroniky nebo její poruchy při deštivých nocích. (Savel)
  • Tvůrci konzultovali scénář s profesionálními myslivci, aby se ve filmu nedopustili žádné chyby v myslivecké profesi, například že myslivci nosí pušku vždy na levém rameni s hlavní namířenou k nebi. Navíc scenárista a kameraman filmu jsou z mysliveckých rodin. (Savel)

Reklama

Reklama