Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (Cinemart)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (836)

HAL 

všechny recenze uživatele

Takřka hraná verze dokumentu Inside Job, jen se soustředí méně na samotné vyníky, a více na ty kteří jim včas prohlédli karty, a shortovali celý hypoteční trh (potažmo celosvětovou ekonomiku jako takovou). Není to špatné, vtipně natočeno a až k primitivnosti zjednodušeno, ale přítomnost slavných ksichtů mu spíše škodí (obzvlášť Christian Bale je děsivý), a hlavně film po onom Inside Job a dalších podobných (např Quants: The Alchemists of Wall Street) neříká už vůbec nic nového. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nemnoha filmů, u kterých sice máločemu o čem je řeč rozumím (burzovní makléřství není zrovna můj šálek čaje), nicméně díky nápadité režii a skvělým hereckým výkonům se i tak jedná o podívanou, která baví. Rozhodně děkuji tvůrcům že divákovi přiblížili kde vlastně byl ten zakopaný pes jedné z největších finančních krizí. Steve Carell si zasloužil Oscara určitě víc než letos plazící DiCaprio. Nicméně jako se Leo přesvědčil před pár lety. Wall Street snímky nemají u akademiků na růžích ustláno. 75% ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 50 miliónov $ | Tržby: 133.4 miliónov $ | Pre nezasvetených, ako aj pre mňa, trošku suchá a rozťahaná rošáda o hypotekárnych bublinách. Z filmovej stránky chýba hravosť a sviežosť. Zo stránky ponaučenia bolo i takto pár vecí, ktoré si človek mohol zobrať za svoje. The Big Short je prísny, nekompromisne antimainstreemový film, ktorého výpovedná hodnota je 5x väčšia, než Vlka z Wall Street, ale jeho zábavnosť pre masy je tomu ekvivalentne menšia. (The Wolf of Wall Street nepatrí ani z ďaleka medzi moje obľúbené kusy) ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Film z prostředí finančnictví. To opravdu není pro většinu lidí moc přitažlivé téma. Ale režisér Adam McKaysi si dal za cíl ukázat tohle důležité téma nejen realisticky, ale co nejvíc cool. Což je někdy fajn, ale taky to často mine cíl. Například hned zkraje vysvětluje jeden ekonomický termín Margot Robbie ve vaně, jakoby proto, abysme víc dávali pozor. Jenže když dostanu scénu s Margot Robbie ve vaně, tak opravdu nebudu přemýšlet o ekonomice. Vlastně pokud jsem předtím dával pozor, tak teď je moje pozornost dokonale rozptýlena. Různých cool triků je tam více, především prolomení 4. stěny anebo si občas režisér řekne, že místo toho, aby divákovi doslova řekl, v jakém roce se film zrovna odehrává, tak nám předvede montáž věcí, které v té době frčely v popkultuře. Zajímavý nápad, mně se i docela líbil, ale obávám se, že naopak tím opět přispěje k tomu, že bude film spíš méně než více srozumitelný (ne každý se orientuje v tom, jak vypadala jaká dekáda...). Celkově se film neustále snaží vysvětlit různé poměrně složité aspekty, které vedly ke krizi. Obvykle to dělá opravdu zajímavě, film si udržel moji pozornost... Ale přesto to stejně nebylo nijak zvlášť pochopitelné. Nevím toho teď o tolik víc, než jsem věděl před zhlídnutím filmu. Film láká i na různé dobré herce, často i v pidirolích, kteří si evidentně maximálně užívají své excentriky. Hodně fajn je sociopatický nerd Christian Bale, ale osobně mě nejvíc bavil Steve Carell. Jeho drsňácký protiva, který je ale hnaný nějakým vyšším principem dobra a nemůže se zastavit, je fakt skvělý. Big Short je hodně zajímavý film, který bohužel nedokáže pořádně vysvětlit ekonomickou krizi, ale něco málo se z těch všemožných pokusů dozvíte a jako drama s kvalitními herci to funguje. (7/10) ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Chce to být strašně epické jako Vlk z Wallstreet a zároveň děsně rekonstruující a uvědomělé. Výsledkem je perfektně obsazený hraný dokument s takovou salvou odborných termínů z bankovnictví a hypotečních úvěrů, že jsem po hodině sledování zoufale čuměl na obrazovku a vzdal jakékoliv snahy pochopit všechna ta zlodějská zákoutí amerického bankovnictví, jeho vlivu na celosvětovou ekonomiku a co se vlastně aktuálně děje hlavním postavám. CDC (nebo co to bylo za zkratku), CDC horší kvality, CDC na druhou, CDC zabalené do jiného CDC, stávajícího z neprodejné CDC, rating AAA, rating B, rating BB, rating vysraného hovna Trumpa kandidujícího na prezidenta, to vše na druhou... Kurva, STOP! Od toho se snad studuje vysoká škola daného oboru (OK, v USA to může dělat i pošťák), snad si fakt nemysleli, že se v tom zorientuju za dvě hodiny monologů a dialogů herců a budu říkat: "No to snad nemysleli vážně, ty bankéřský svině, fuj, fuj, fuj!"? Důvod, proč hypoteční úvěry v USA dokázaly položit ekonomiku celého světa je předpokládám prostý, "normální" lidi jim nerozuměli, neměli na ně a přesto si je houfně brali, díky tomu si s nimi bankéři mohli vytírat prdele a z úroků živit milenky po celém světě. Pokud se pak pro ty samé lidi natočí hollywoodský film, budou na tom úplně stejně jako s vlastní nesplatitelnou hypotékou, nebudou tušit, která bije. Vysloveně film určen pro úzký okruh diváků, kteří danému oboru rozumí a dokážou v tom vidět všechno, co tvůrci chtějí aby v tom viděli. Případně film pro pozéry, kteří nebudou tušit, která bije, ale budou předstírat, že to úplně všechno chápali na základě pochopení té desetinné čárky u procent, které čmáral Bale na tabuli. Já v tom viděl asi každou druhou věc, z matiky jsem měl na střední vždycky čtyřku, dokud jsem nezačal chodit na doučování, to jsem pak dokonce dostával i jedničky, tak co po mě zatraceně chceš, Adame McKayi? 55% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • V jednom zábere je možné vidieť reklamu na seriál Stitchers, pričom tento seriál sa vysiela až od roku 2015. (Kaceris)
  • Postava Michaela Burryho (Christian Bale) si většinu filmu pouští nějaké metalové nahrávky. Za zmínku stojí velice často přehrávaná Metallica s písněmi jako "Master of Puppets" a nebo "Enter Sandman". (vyfuk)
  • V momentě, kdy naštvaný investor Lawrence (Tracy Letts) rozrazí dveře sídla Scion Capital (fondu Michaela Burryho, kterého hraje Christian Bale), zvedá právě vedle dveří telefon skutečný Michael Burry s hláškou: "Michael Burry´s office". (ČSFD)

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama