Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (539)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Podobnost s Vlkem z Wall Street čistě náhodná. Tonda Cruise potvrzuje svou univerzálnost a po posledních dvou přešlapech do toho zase pěkně šĺapnul a nemá problém s jakoukoliv rolí. Barry Seal mu sednul jak ulitý a přestože se Leo dostal ještě o stupínek výše, vůbec to nevadí, protože podobných látek není nikdy dost. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice přímočará krimi-komediální jízda bez výraznějšího zaškobrtnutí i bez snahy stavět nás před nějaká náročnější morální dilemata. American Made nápadně imituje styl Scorseseho filmů (popové songy, vypravěč zasahující do příběhu a určující, co a jak uvidíme, kamera a střih strhávající k sobě pozornost) a veze se na popularitě seriálu Narcos, takže působí nepůvodně a předvídatelně, ale díky hladkému vyprávění (byť lehce mechanickému) a Cruiseovu charismatu baví od začátku do konce. Netradiční je (na hollywoodský film) pozice hlavního hrdiny, který se nechává vláčet okolnostmi a téměř po celý film jen přijímá cizí nabídky a plní příkazy, které mu někdo diktuje. Svou vynalézavost může projevit pouze v tom, jak dodání určitého zboží provede, nikoliv v tom, co vůbec bude provádět. Skoro by se nabízelo interpretovat jej jako ztělesnění amerického pragmatismu, schopnosti přizpůsobit se určité situaci a vytěžit z ní pro sebe maximum, ale na to, abychom jej vnímali takto neosobně, o něm víme příliš dost informací (oproti ostatním postavám, které skutečně jsou pouhými typy) a poměrně velký důraz je kladen také na rodinnou linii (se kterou však film nakládá mnohem ledabyleji než třeba Vlk z Wall Street – na hrdinově manželce a dětech vám bude zřejmě záležet stejně málo jako Barrymu). Z filmů „utěšujících“ nás tím, že lidé jsou možná špatní, ale jejich vlády ještě horší (Týpci a zbraně, Špinavý trik), získává tenhle v mých očích plusové body za větší zohlednění procedurální stránky věci i za to, že si nehraje na nic lepšího. Prostě lehká letní macho-zábava, která dělá vše pro to, aby se divák ani na okamžik nenudil a na rozdíl od Atomic Blonde nebo Zabijáka a bodyguarda se jí to daří velmi dobře. 70% ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Barry Seal je obdivuhodná postava a jeho příběh je zajímavý, ale sakra jak já jsem měl problém se do filmu dostat. Od začátku mě scénář úplně nechytl, herecky je to strašně laxní a dokumentární styl kamery i obrazu mi zde nesedl už vůbec. Čekal jsem akční leteckou jízdu, a to byla asi chyba, protože o to víc mě pak zklamal celkový výsledek. Půjdu tady proti proudu, ale tohle pro mě nebylo filmově zajímavé ani trochu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horší celovečerní epizoda Narcos prohnaná uvolněným ovšem nedůsledně zrealizovaným stylem Vlka z Wall Street či Obchodníka se smrtí. Nikdy to tedy tak úplně nenajde svůj vlastní ksicht a tak se to krčí ve stínu výše jmenovaných. Slušel by tomu především lépe vybudovaný dějový oblouk, nějaké ty emoce i lépe zpracovaný přesun do serióznějších vod v závěru, ale čistě jako osmdesátkově stylizovaná uvolněná životopisná blbina to vlastně není vůbec špatné a rozhodně to je zábavné, to zase ne že ne. Především díky Cruisovi, kterému komediálně pojatá role pasivního macho frajírka sedne jako už dlouho nic; částečně i proto, že se ani trochu nesnaží stylizovat do skutečného Barryho Seala a hraje prostě sám sebe. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Už mi ty filmy podle skutečných udalostí přijdou poslední dobou všechny uplně stejný...(viz z nuly se stane bohatej sráč, pak přijde ten zlom, kdy se všechno posere) vtipný to nebylo, příběh né tak zajímavej a tak dále a tak dále. Jediný co se mi libilo byla ta část, kdy ten sráč byl bohatej a nevěděl kam strkat prachy. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Scénář snímku byl zařazen mezi nejlepší nezrealizované filmové scénáře roku 2014. (filmsim)
  • U.S. Customs and Border Protection (CBP) létají s letady Super King Air 350ER nebo 200. Avšak ve filmu letí s Beechcraft C 90GTx King Air, který poprvé vzlétl až dlouho po Barryho smrti. (Maulincio)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama