Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Oproti Panně a netvorovi, kterou točil souběžně s touto, mnohem pohádkovější pohádka. Jde na ní docela vidět, jak byla šita horkou jehlou. I ona má ale několik klasicky Herzovských strašidelných momentů. Hrabě Aldobrandini mi vždycky připadal hrozně směšný, hlavně když si rovnal oči při hypnóze, ale Filipovský a Přeučil mi vžycky naháněli strach, ti jsou strašidelní, až to hezké není. A danse macabre má neskutečnou atmosféru. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Šilhavý alchymista Kukura touží po nafoukané princezně, tak si ji obtočí kouzly kolem prostředníku a nutí ji po nocích ploužit se po parketu; k její záchraně se pod nátlakem upíše frikulín (přeloženo: zlodějský frajírek) Pavelka a pomáhá mu šašek Filipovský, co se na předchozích osm zachránců vysral. Tak z tohohle se větší polovina uživatelů ČSFD ve spánku až do maturity pomočovala? Nějak si tuhle pohádku z dětství nevybavuju, ikdyž třeba Síň času lehce rozezněla strunu poznání (nicméně mohlo jít o jinou pohádku s podobnou scénou). První polovinu filmu shrnul už po 10-ti minutách můj drahý výstižným "Nuda!" a demonstrativním odchodem. Já jsem vytrvala, proto jsem se nakonec dočkala slibované tísnivé atmosféry, ovšem místo strachu se mi vkrádaly na mysl spíše otázky ohledně podivné logiky příběhu. 63% ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Strašně ponurá pohádka, při které jsem se vždycky hodně bál. Když jsem byl menší, tak jsem měl z Kukury dost strach. Dneska už ani ne, ale pořád to působí dost depresivně a vlastně se mi to proto asi nikdy moc nelíbilo. Finále je tak napnutý, že kdybych to viděl poprvé ještě dnes a v noci, myslím, že bych byl stále docela nervózní. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Oproti pohádce Panna a netvor, která byla natočena ve stejném roce, je Deváté srdce slabým odvárkem. Nezabrala na mě jako na malýho kluka a ani dnes mě některé scény moc nebraly. A hlavně spousta nesmyslných věcí (ikdyž je to pohádka, tak to vyloženě bije do očí). Nejlepší stránka filmu je hudba Petra Hapky. Absolutní souhlas s uživatelem Kalidor, ten to trefil naprosto přesně! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná podívaná, která měla sice slabší rozjezd a ze začátku to vypadalo pouze na obyčejnou tuctovou pohádku typu Zlatovláska. Zhruba v prostřed filmu jsem konečně pocítil tu vychvalovanou ponurou atmosféru a rázem jsem ožil. Herz dokázal v té době docela velké divy a své umění slušně prodal i tady. Jen ten konec byl lehce zmatený. Ztratil jsem jaksi přehled kam se poděli ti ogaři co jim vzal ty srdce poté co je hlavní hrdina oživil. Oceňuji však nápad s netradičním elixírem mládí. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se v Litoměřicích, na zámku Ploskovice a v prostorách znojemského podzemí. (M.B)
  • V malé roli se v závěru filmu objeví i režisér Juraj Herz v roli hraběte a nového astrologa. (skinny)
  • V 57. minutě filmu je možné ve scéně umrlčího bálu zahlédnout mezi procitajícími nebožtíky i autora hudby, skladatele Petra Hapku. (yurasch)

Reklama

Reklama