Reklama

Reklama

Oscar 2016

(pořad)
  • USA The 88th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2016, 210 min

Režie:

Glenn Weiss

Hudba:

Danny Elfman

Účinkují:

Chris Rock (moderátor), Margot Robbie, Jared Leto, Olivia Munn, Charlize Theron, Ryan Gosling, Jacob Tremblay, Lady Gaga, Benicio Del Toro (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 88. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Uvádí Ch. Rock, komentují T. Baldýnský a S. Michailidis. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 88. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Šílený Max režiséra George Millera, Marťan Ridleyho Scotta nebo Most Špiónů Stevena Spielberga. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio či Matt Damon mezi muži a Jennifer Lawrence, Cate Blanchett nebo Brie Larson mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který bude již podruhé moderovat herec Chris Rock, nás z pražského studia provedou také filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvality Chrise Rocka nechme stranou, stejně tak výsledky. Humor i vítězové jsou vždy diskutabilní záležitost, která vyhovuje jen části publika a je těžké se zavděčit všem (narozdíl např. od fantastických šatů některých krásných dám jako je Cate Blanchett nebo Olivia Wilde). Co chci hlavně zmínit je sledování přenosu na ČT2. Za prvé - díky za něj. Za druhé - šlo by pár změn? Trojice Baldýnský, Michailidis, Fuka mi nijak nevadí, i přes občas "špatný" humor TB jde o zajímavou trojici, která však zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Kdy? Udílení cen má obrovské množství reklam, ČT do těchto bloků pouštěla "svoje" upoutávky na spíše programovou linii, než konkrétní programy (proč?), zde by klidně mohl být komentář nebo jiná diskuze zmíněné trojice. Právě ta jejich interakce mi chyběla, v podstatě Fuka překládal jak mohl, TB+SM (to je jak zkratka nějakých praktik:)) spíše drobně zakomentovali, ale pro trochu znalého diváka vlastně jejich komentář nepřinesl mnoho nového... Třeba mluvit o tipech, favoritech, další provázanosti dotyčných, zajímavostech z okolí, mohlo toho být mnohem mnohem více... Trochu škoda, v mých očích, ale i tak díky. Samotné udílení cen pro mě postrádá zásadní věc, postrádá šťávu. Vše je hrozně nahečmané, střižené reklamou, pak rychle předání další ceny nebo vtípek, rychlá řeč, zase pryč... není tu čas si užít to vítězství, to ocenění, v podstatě jsem měl na konci pocit, že pořad někdo pustil výrazně zrychleně:). ()

vydumnica

všechny recenze uživatele

Oscarov som vtedy samozrejme pozerala a dokonca v priamom prenose, ale hodnotiť nebudem, pretože už si nepamätám, ako sa mi to páčilo. Pamätám si však vystúpenie Lady Gaga. Aj dnes som si to zapla na YouTube a mala som zimomriavky po celom tele! Všetko ostatné z toho večera som už zabudla, takže možno práve Lady Gaga bola takým "highlight" celého večera. Jej song "Till it Happens to you" je very powerful. Lady Gaga, you are right, I don't know how you feel but just from looking at your face while you sing and feeling the emotions I know how you must have felt or maybe I don't but you were great! Jej vystúpenie bolo hodné Oscara, wow!!! V galérii je promo fotka Meryl Streep so zlatou soškou, predpokladám, že z nejakého skoršieho roku, ale tá fotka je taká super, povedala by som, že Meryl Streep zosobňuje Oscara. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Viděno na ČT2. Pánům z ČT2 tímto samozřejmě děkuji za zcela luxusní obraz a do příště bych si to prosil bez toho pokusu o simultánní překlad. Naivně jsem očekával výrazně profesionálnější práci. Pan překladatel zvládl snad pouze hravě vyjmenovat, komu všemu dotyčný děkuje. Jinak to bylo tedy hodně lámané. Zajímavostí z jejich úst pár padlo, takže bych zdejší komentátory touto cestou poprosil, aby se zkusili do příště oprostit od hraní si se svojí výbavičkou a věnovali více pozornosti televizce. Nicméně, musím na druhou stranu odsouhlasit, že do přípravy mohli a měli vložit výrazně větší úsilí. To bychom jednu věc měli. Co bych všechno pohanil na samotném večeru..? Negerského rasismu bylo zbytečně moc a 14 chcacích přestávek by nevyužil ani těžký prostatik. Jinak tomu ten pravý hollywoodský šmrnc nechyběl. Výjimečně se vydařil i nějaký ten vtípek. Většinou se však střílelo slepejma. Nejvtipnější byl pochopitelně ten nejčernější účastník večera - Ali G. Svoji spokojenost s výsledky bych do hodnocení nerad motal, ale neodpustím si srazit hvězdičku za obrovské rozhořčení nad vítězem v kategorii nejdůležitější. Spotlight si cenu opravdu nezasloužil. Na tom filmu byl kvalitní pouze scénář a s tím spojené poselství. Jako celek stál za hromádku hoven. Jiné vítěze jsem hádal ještě ve dvou dalších kategoriích. Konkrétně ve speciálních efektech a vedlejší herecké roli. Ex Machina jsem zatím neviděl, ale má-li něco dle pánů akademiků lepší efekty než Maxík, tak jsem na to něco opravdu velmi zvědavý. S vítězem vedlejší herecké role jsem spokojen, jen jsem očekával spíše úspěch Toma Hardyho. Role Mark Rylence byla napsaná tak, abychom tu postavu měli všichni rádi, napsáno slovy mojí kamarádky. Když jsem však viděl, s jakou pokorou přebíral sošku, tak si zpětně myslím, že svoji postavu nemusel ani tolik hrát. Stačilo být přirozený. Ve zbytku kategorií, kde jsem si troufl hádat, jsem se shodl s pány akademiky. V některých kategoriích jsem si samozřejmě hádat netroufl, protože pokud jste například neviděli ani jeden snímek, ve kterém hrála některá z nominovaných hereček v hlavní roli, tak kromě toho, že byste se měli zastydět minimálně stejně jako já, tak i jakýkoli pokus o hádání zde zcela postrádá smysl. Nejvíce mě potěšilo roky očekávané docenění Leonarda DiCapria. Moc se mi však už nezamlouval jeho proslov. Působilo to, jako by si všiml globálního oteplování teprve až tehdy, kdy se v rámci natáčení muselo jezdit okrádat jich Argentiny. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mám reálny pocit po ťažko strávenej noci, že 88. ročník - OSCAROV, bol z môjho pohľadu - úplne najhorší, a to udeľovanie americkej Akadémie filmových umení a vied, sledujem pravidelne, od roku 2004, to bol vtedy 76. ročník. Moderátor večera, Chris Rock, ( mimochodom moderoval, a to po druhýkrát, keď uvádzal - 77. ročník. ) , sa nekonečne navážal do černochov, pričom bol neuveriteľné trápny, trápnejší, ako GAY - HARRIS, z minuloročného udeľovania, t.j - moderátor. Skrátka, celý večer, si naprogramoval, len na túto tému, a mal z toho - pasiu, ako vyšitú ! Povedz debilovi, že je debil, a neuverí ti ! DiCaprio sa konečne dočkal, inak by sa zrejme - OBESIL, v posledných mesiacoch, bolo okolo The Revenanta - veľmi veľa diskusii, až to bolo takmer nestráviteľné, bolo toho už veľa, i na mňa - samotného, tak sa dočkal, taktiež sa tešil i taliansky - MAESTRO MORRICONE, ktorý už lepšiu hudbu zložil, ako u magora z videopožičovne, ale asi, prišla naň - konečne rada, rada ale neprišla na Slyea, ktorému Oscara za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe, vyfúkol - nevýrazný - Mark Rylance, jeho koordinátor Spielberg, má očividne - veľký VPLYV ! Mad Max, bol celkovo - najúspešnejší film večera so 6. soškami na svojom konte, keď bral ceny ako na podnose. The Revenant, nakoniec uspel len v 3. kategóriach, ale môžu si všetci tlieskať, lebo okrem božského Lea, uspeli i režisér, Iňárritu, a to - dvakrát po sebe, čo sa podarilo iba dvom BORCOM - pred ním, t.j - JOHN FORD a JOSEPH L. MANKIEWICZ, Alejandro patrí, aktuálne medzi špičku režisérov, maximálny STROP ! CHIVO LUBEZKI, sa postaral o guinnessový zápis, lebo za kameru, už obdržal svojho 3. oscara v RADE, to sa ešte z kameramanov, nikomu nepodarilo a už ani nepodarí ! Ďakovné reči boli rýchle, trvali po 1. minútu, Iňárritu a DiCaprio, sa nezaújimali, aký čas - majú ! PREKVAPENIE VEČERA !!!!!! FILM - SPOTLIGHT !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Naposledy sa stalo, že najlepší film s celkovo dvomi oscarmi, bol naposledy ocenený, na 25. ročníku, tak to je teda, PORIADNA DOBA !!!! Fakt som nepočítal s tým, že najlepší film večera, sa bude pýšiť len s 2. oscarmi, to je trápne ! Ďalšie prekvapča ! Vizuálne efekty : Ex - Machina a spevák Sam Smith, sa priznal, že je GAY a predtým vzápätí, vyhral - šokujúco za Spectre - najlepší song, samý LOBIZMUS ! Jedine, čo uznávam, je mexický borec - Iňárritu, ktorý sa prekonal, takí režiséri : Spielberg a Scott, sa len uškŕňali, a ak by som ešte HODNOTIL - Moderátorov na TV. DOMA, tak to by bol hotový ODPAD ! Debilní, ako vlani, keď je niekto - spolumoderátor, mal by vedieť, o čom je reč, však, p. Miriam Šmahel Kalisová... Trepe piate cez deviate ! Rock otrasný, otrasní moderátori na TV. DOMA ! PS : POLITIKA V OSCAROCH ? Už sú spolitizované, čo tam robil Joe Biden ? Postavené na hlavu ! Riešili sa černosi, gayovia, len nie filmy ! ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Řešit to, kdo a proč měl plešouna dostat a komu se s ním měla maximálně provést kolonoskopie nechám na jiných, od toho je zde (a nejen tady) akademie, která je plná hlav pomazaných, fundovaných a s klasicky překrásnou lebkou. Stejně jako u nás, kde rozhodují například o populární hudbě takové kapacity, jakou je bezesporu například Leona Marešová. Ano, svět se v prdel obrací. A protože my vlastníme Leonu, Rakušáci Končitu Buřtovou, tak bratři zpoza velké louže nás znovu všechny trumfli a po nepovedeném mixu zmíněných monster vyrazili (po druhé) do světa s kreaturou Rockem. Takže protivný a buzerantsky afektovaný projev ovládl půlku přenosu, druhou zabraly tělnaté adolescentní skautky, ovšem správného původu. Pláč černých celebrit, které zase ojebal bílý muž, to už byla opravdu jen trapná švestka na tak již dosti přetrapném dortíku. Příště se bude losovat pořadí, ve kterém se budou vyhlašovat výsledky, feministky si už brousí piče. A děkuji Zářícímu, že před lety tvůrcům sochy rytíře vnuknul myšlenku a nechal je mečem zakrýt jeho vyleštěný peníz. To by byl poprask! Chtělo by to rovněž kvóty a připravit pár tisíc nových kategorií. Radit například cenu největší afro, nejblběji držený kvér,… to mi nepřísluší, byl bych nazván náckem a už jen proto, že se jednalo o 88!!! Oscara se multikulti kaji. Snad i okulti. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Leonardo DiCaprio při předávání Oscarů využil svůj čas na pódiu, aby hovořil o globálním oteplování: „Naše filmová produkce se musela přesunout na jih této planety, abychom našli sníh. Změna klimatu je skutečná a opravdu se právě teď děje. Je to naléhavá hrozba, které musíme společně čelit. Neberte tuto planetu za samozřejmost.“ (Delock)
  • Již od vyhlášení nominací doprovázel tento ročník Oscarů skandál ohledně údajně rasistického přístupu Hollywoodu. V žádné ze čtyř (hlavní/vedlejší-muž/žena) hereckých kategoriích totiž nebyl nominován žádný Afroameričan. Na tuto událost reagoval nejznatelněji afroamerický režisér Spike Lee, který se odmítl ceremoniálu účastnit. Akademie filmového umění a věd reagovala velmi záhy, a to sice prohlášením presidentky Cheryl Boone Isaacs, že dojde k reformě přijímání členů Akademie, aby bylo větší zastoupení menšin a žen. Celá tato aféra totiž zřejmě vychází z faktu, že člen Akademie medián je 63letý bílý muž. (Gypaetus)

Reklama

Reklama