Reklama

Reklama

Oscar 2017

(pořad)
  • USA The 89th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2017, 209 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Glenn Weiss

Scénář:

Billy Kimball, Jon Macks

Účinkují:

Jimmy Kimmel (moderátor), Javier Bardem, Leonardo DiCaprio, Jamie Dornan, Gael García Bernal, Dakota Johnson, Brie Larson, Kate McKinnon, Mark Rylance (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Cena americké Akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Slavnostní ceremoniál, který se každoročně koná v Dolby Theatre v Hollywoodu, bude poprvé uvádět moderátor, producent a komik Jimmy Kimmel. Z pražského studia diváky večerem provedou filmoví publicisté Tomáš Baldýnský, Saša Michailidis a František Fuka. Favoritem letošního 89. ročníku je filmový muzikál La La Land režiséra Damiena Chazella. Mezi dalšími nominovanými snímky jsou sci-fi Příchozí Denise VilleneuvaMoonlight Barryho JenkinseFences, jehož režie se ujal Denzel Washington, nebo drama Místo u moře Kennetha Lonergana. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Casey Affleck, Denzel Washington, či Ryan Gosling mezi muži a Meryl Streep, Natalie Portman, nebo Emma Stone mezi ženami... V rámci slavnostního ceremoniálu živě zazní i pět nominovaných písní. Mezi interprety bude například Justin Timberlake s Can´t Stop the Feeling z filmu Trollové nebo po čtvrté nominovaný Sting s písní Empty Chair ze snímku Jim: The James Foley story. Ani v této kategorii nechybí nominace La La Landu, který je zastoupen hned dvěma písněmi – City of Stars a Audition (The Fools Who Dream). (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem výsledkům ankety přestal přikládat jakoukoliv váhu již téměř před 40 lety, kdy Kubrickovo geniální Shining nezískalo jedinou nominaci. Rozhodování o přiklepnutí Oscara je založeno na politikaření akademiků a o výsledné kvalitě daného snímku obvykle vůbec nic neříká. Letos jsem se nicméně po dlouhé době na ceremoniál znovu podíval a ke svému zděšení mohl sledovat naprosto ostudné vyvrcholení, kterým by se nemohli pochlubit snad ani v Kocourkově. Vidím tedy, že skutečně o nic nepřicházím a tímto se s Oscary zase na nějaký ten rok loučím. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tohle už asi nikdy nezažijeme. Z praktických důvodů by Oscara za nejlepší film měli předávat lidé, kteří ještě nepotřebují na čtení brýle :-) Z devíti nominovaných na nejlepší film si to zasloužily jen tři, takže mně je srdečně jedno, jestli to Beatty přečetl dobře nebo špatně. Aspoň, že vyhrál Affleck. ()

Reklama

jerry12 

všechny recenze uživatele

20%. Zpočátku celkem příjemný, ale v každém ohledu zapomenutelný večer pod vedením Jimmyho Kimmela, který nebyl zdaleka nejlepším, ale rozhodně byl důstojným moderátorem. Ona zapomenutelnost večera však přinesla dvě výjimky. Jednu veskrze pozitivní, a sice sympatickou vsuvku s turisty (Gary z Chicaga byl nejvýraznější postavou večera). Druhým nezapomenutelným okamžikem bylo závěrečné faux pass, které nemá v dějinách Oscarů obdoby a dokázalo během několika sekund celkem milý večer zcela odrovnat a posunout ho z příjemně strávené noci (byť tradičně zbytečně dlouhé) v to nejhlubší dno, které si vůbec dokážete představit. Politická korektnost opět zvítězila, a to tím nejtrapnějším a nejubožejším možným způsobem. Pro mě filmem roku zůstává La La Land, a ne proto, že bych se snad nedokázal smířit s tím, že nezvítězil můj favorit, ale nikdy se nesmířím s tím, jakým způsobem nezvítězil. To, co se mnohým může zdát jako úsměvný a omluvitelný trapas, pod jehož klíčovou situací si letošní Oscary zapamatují, já považuji za něco, co dalo tečku zhoršující se obsahové úrovni oscarových ceremoniálů v posledních letech. Letošní ročník, třináctý v řadě, kvůli němuž jsem v noci oka nezamhouřil, byl pro mě zároveň ročníkem posledním. Asi na té "třináctce" vážně něco bude, ale Oscary se v tuto noc staly definitivně jednou velkou fraškou, v jejímž sledování nehodlám nadále pokračovat. Nakolik to bylo reálně zmanipulované, netuším a asi to ani nechci vědět, ale po tomhle už Akademii nevěřím zhola nic a posledním světlým momentem v Oscarech pro mě zůstane navždy ona turistická exkurze, která - jak doufám - zmanipulovaná a připravená nebyla. Dvě hvězdičky jen za Jimmyho Kimmela a Garyho z Chicaga, závěrečných 15 minut by zasloužilo tvrdý odpad. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Ta snaha o všeobecnou korektnost je zkrátka otravná. Myslím, že je na čase, aby se výroční ceny akademie konečně zvedly z popela a staly se něčím, čím kdysi dávno byly. Bohužel, letošní ročník touhle reinkarnací neprošel, ba naopak: poslal to celé ještě hlouběji vyhlášením nejlepšího snímku, který nakonec nejlepším nebyl... ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Já to považuji za docela povedený ročník. Jimmy Kimmel rozhodně minimálně ucházející host, nicméně po loňsku by byl ucházející i kus dřeva. Ale zvládal dobře improvizaci, humor snesitelný. Předávající byli víceméně vtipní, nebo alespoň milí. Nejradši jsem viděla Michael J. Foxe, Brie Larson a Jennifer Aniston. In Memoriam neměl takovou sílu jako v loňských letech, za to Sting geniální. A celá show odstartovaná geniálním Timberlakem. Co se týče tak nějak obsahu a poselství celého večera - začínám být už hodně alergická na rasismus/boj proti rasismu, co se v Hollywoodu odehrává. Co je horší? Nenominovat žádného černocha, jelikož prostě zrovna není za co nebo nominovat plno černochů jen proto, že jsou černí? Moonlight a Fences jsou dva nejvíc přeceněné filmy loňského roku. Nechápejte mě špatně, boj proti rasismu je rozhodně správný, ale když pak každý v proslovu mluví a malých černých dětech, které to můžou dotáhnout až na bělochy...začne to být únavné. Ještě měl Leo začít o kytičkách a globálním oteplování a bylo by to "ceny za moralitu" místo Oscarů... Celkově 4* , mělo to hodně dobrých momentů :) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Dvě minuty a 23 vteřin byl La La Land (2016) vítězem Oscara za nejlepší film. Děkovný proslov producentů ale museli přerušit, omluvit se, a vyhlásit skutečného vítěze; Moonlight (2016). Chybu provedl účetní PricewaterhouseCoopers. (Delock)

Reklama

Reklama