Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je spíš taková seznamovací.... Teprve ta druhá má slušný grády. Sice se nevyhnou jistým "kreténským" berličkám, ale jestli vás tyhle politicko-teroristický národnostní třenice bavěj, doporučuji! Třetí série ukazuje možnosti, kam se dá s jejich rozpočtem a nekonečnou zásobárnou příběhů dojít.... Více u jednotlivých sérií. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Pokud fandíte týmu ze Západního břehu Jordánu, asi byste se koukat neměli. A taky pokud neodpustíte neherectví bývalým vojákům. Jinak cajk :) EDIT po 4. sérii: Ponechám 4 hvězdy, ale teda zatímco třetí série z Gazy byla kulervoucí, čtyřka byla hrozně rozbředlá. Byl jsem upřímně překvapen, jak vysoké hodnocení to tady má. V obecné rovině bych řekl, že na prvních třech sériích se mi, mimo jiné, líbilo, že rozdělení "private shit" vs. "military shit" bylo významně vychýleno k druhému, takže člověk neztrácel čas tím, co mě u té 4. série štvalo neskutečně: pětiminutové diskuse u lůžka v nemocnici, jestli si někdo dítě nechá nebo ne. Za mě poslední série nejslabší a naprosto zabitá možnost rozpracovat tu Belgii. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála seriálov, kde by mali herci povinne nosiť dresy alebo aspoň nejakú vlajočku. Prepáčte, ale ako mám ja laik rozpoznať, kto je Žid a kto Filištínec, keď aj tak tam majú všetci handry na hlave a rovnaké nosy? Bežný človek ich naozaj nemá šancu rozlíšiť, jedine podľa osobitých mravov. Napríklad keď vidím, že si muž bije hlavu o múr alebo ma osloví “Shalom, nechcel by si výhodnú pôžičku?“ tak mi hneď jasné o koho ide. Podobne je to aj s druhou stranou, keď človek počuje Alah akbar hneď mu príde na um, o koho asi ide, hoci sú to väčšinou posledné slová, ktoré v živote počul. Nanešťastie v tomto seriáli je týchto príznakov málo, človek sa môže etnograficky stratiť a nechápať, prečo sa tie dva národy vraždia. Veď sú si toľko podobné, aj keď treba uznať, že Arabi sú výbušnejšej povahy. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K PRVNÍ SÉRII: Doron Kavillio mohl dál špuntovat láhve svého malého vinařství, ovšem bývalý kolega ho přesvědčí, aby se vrátil z odpočinku k jednorázové akci. Bývalý špičkový izraelský agent má ovšem k úkolu speciální vztah. Jako jediný zná tvář teroristy přezdívaného Panter, který měl být mrtvý, ale není. Do akce se navíc ponoří víc, než je zdrávo. Speciální izraelská jednotka se dostane na svatbu jeho mladšího bratra, udělá pár chyb a bráška umírá. Kolotoč událostí se roztáčí. Ostatně izraelsko-palestinský konflikt platí za jednu z nejproblematičtějších událostí druhé poloviny 20. století. Seriál nabídne několik zajímavých postav (kupříkladu lékařku Shirin nebo pohůnka Walida), nicméně charisma a herecké polohy jiných postav (i samotného Dorona) bych si představoval „zajímavější“. I jejich kroky mi místy neseděly, emoce nefungovaly tak, jak bych si přál. A ač jsem byl třeba už za polovinou první série, občas jsem se ztrácel v tom, kdo je Palestinec a kdo Izraelec. Co se autenticity prostředí týče, zaslouží si tvůrci palec nahoru, nicméně s ohledem na to, jak letitý konflikt celé území zásadně paralyzuje, bych celkově čekal divácky daleko nepříjemnější pocity. Na oslavy to nakonec není. Některé díly se mi hůř přežvýkávaly. Podle všeho (hodnocení tady) má druhá série větší grády, zájem o ni bohužel nemám. ()

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Izraelsko-palestinska laska je nehynuca. Sonda do blizkovychodnych zakuti vasniveho vztahu dvoch nezmieritelnych narodov. Co bolo prve vajce ci sliepka? Kto zacal prvy? Izraelci ci Palestincania? Ani po vzhliadnuti tohto serialu na tieto otazky odpovede poznat nebudete. Nadobudnete vsak istotu, ze tento konflikt s velkou pravdepodobnostou nikdy neskonci :( ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • Idan Amedi, který v seriálu ztvárnil postavu Sagiho, byl po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 povolán do rezerv Izraelských obranných sil (IDF). (zackof)
  • Při útoku zasáhne Doron (Lior Raz) prchajícího Fauziho Hamdama (Amir Khatib) zezadu do levé lopatky. Ovšem při dalších záběrech útěku má Fauzi průstřel v pravé polovině hrudníku. (mikulin)
  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, v roce 1993, poté, co ukončil vojenskou službu, pracoval v USA jako osobní strážce Arnolda Schwarzeneggera a jeho rodiny. (jaaara)

Reklama

Reklama