Reklama

Reklama

Signál k životu

  • Česko Znamení života (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

V době druhé světové války je trojice německých vojáků odvelena na nevýznamný ostrov. Izolováni od živelného dění okolního světa, nenacházejí jakékoli smyslné východisko z vlastní situace. Každodenní náplní se stává boj s nekonečnou nudou a frustrací, který pomalu směřuje k tragickým činům zoufalé mysli. (Letní filmová škola)

Zajímavosti (5)

  • Ostrov Kos má dlouhou historii a je nejznámějším jako rodiště lékaře Hippokrata (c. 460–370 př.n.l.). Hippokrates byl tvůrcem Hippokratovy přísahy a je často považován za otce medicíny. Za scénář Herzog vyhrál Cenu Carla Mayera v roce 1964 oproti asi 480 dalším konkurentům. Přesto měl kvůli svému mladému věku potíže získat oficiální financování. V roce 1967 konečně získal 300 000 německých marek na financování filmu. Když chtěl během natáčení zahájit střelbu, provedla řecká armáda puč, aby převzala vládu nad řekou a vytlačila německý filmový štáb. K natáčení filmu nemohl režisér získat žádné oficiální povolení a tak natáčel „načerno“. Aby film dokončil, riskoval dokonce vězení. (Epistemolog)
  • Ostrov Kos, kde se film odehrává, je součástí Dodekanézu (Dvanáct ostrovů), nejvýchodnější skupiny ostrovů v jižní části Egejského moře. Kos je po Rhodosu a Karpathosu třetím největším z ostrovů v této skupině. Kos (a zbytek Dodekanézu) spravovala Osmanská říše v letech 1523 až 1912, Italské království v letech 1912 až 1943, Italská sociální republika (loutkový stát nacistického Německa) v letech 1943 až 1945 a Italská republika od roku 1945 do roku 1947. Řeckému království byly ostrovy postoupeny v roce 1947 jako součást formální mírové smlouvy mezi Řeckem a Itálií. Obě země byly během druhé světové války nepřátelé. (Epistemolog)
  • Režisér Werner Herzog získal dvě nominace na Berlínském filmovém festivalu v roce 1968 a vyhrál hlavní cenu Silver Berlin Bear pro Nelepší debut začínajícího režiséra. Také na German Film Awards roku 1968 získal dvě nominace a vyhrál hlavní cenu Film Award in Silver s prémií 350 000 německých marek. (Epistemolog)
  • Snímek byl natočen na motivy příběhu "Der tolle Invalide auf dem Fort Ratonneau" Achima von Arnima z roku 1818. Do roku 1997 to byl jediný příběh napsaný Arnimem, který nebyl dříve přeložen do angličtiny. (Terva)
  • Werner Herzog si zahrál ve filmu malou roli muže mezi pochodujícími vojáky na začátku filmu. (Terva)

Reklama

Reklama