Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriálový pilot je výborným štartom, ktorý sa ale nepotvrdzuje ďalším vývojom. Celkovú slabinu seriálu vidím v nerovnomerných častiach, niektoré sú špičkové (časť 4: Orchidea na smetisku je úplný vrchol), iné poslabšie. Podobne to platí aj o hereckých výkonoch. Kým Trojan hrá od začiatku ako o život, Bardos je priemerom a Neužila som si skutočne neužil. Mysteriózny námet ma veľmi nabudil, no dej sa vyvinie celkom inam, než by som si želal a čakal. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mimořádně vydařený počin, na české poměry přímo neskutečně. Vzorem byla britská série Life on Mars, která čerpala napětí z rozdílného přístupu k ženám a menšinám v současnosti a ve čtyřicet let staré minulosti. Česká verze nabízí drtivější rozdíl, i když doba, do které český hrdina putuje, je nám časově bližší. Změna režimu má mnohem silnější dopad na příběh i charaktery. A je to moc dobře, ukazuje hodně z toho, na co někteří zapomínají: policejní zvůli, zločiny, u kterých se musíme ptát: tohle vážně někdy bylo trestné?, /ne/vypořádání se s minulostí (moment, když najdou na pozemku chaty kostru s prostřelenou lebkou, evidentně pozůstatek z raných poválečných let: „Náš region má slavnou minulost.“/._____ Hrdinovo pátrání po minulosti vlastní rodiny je mnohem životnější a pro něj zásadnější, než je tomu v britské předloze. Výborně napsané charaktery, po dlouhé době jsem v české tvorbě viděla chlapy a ne nějaké utrápené chudinky, co se furt nimrají ve svých mindrácích. A to včetně záporných postav, které jsou sice hnusné, ale chuděrkami by je nikdo nenazval. Obstojí i detektivní linie. Perfektně jsou zvolené kostýmy i hudba.___ Ivan Trojan je samozřejmě klasa jako vždy, ale překvapivě dobře utáhl svoji postavu i Václav Neužil (mimochodem, vlepil tam jeden z nejvíc sexy polibků, které jsem v českém filmu viděla). SPOILER Možná mohli mysteriózní rovinu trochu víc znejistět, lépe by vyznělo, kdyby zůstalo nejasné, jestli se hrdinova pouť časem neodehrává jen v jeho mozku. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nastup si, musíme koupit okurčičky, dneska je sledovačka." Já chci být kriminalista v roce 1982. Chci soudruhovat se spolehlivými soudruhy nadřízenými, chci buzerovat vrátné, chci sledovat politickou linii případu a hlavně chci zakusovat okurky při sledování eskapád Honzy Zemana. Ono to teď vypadá, že bych dokonce chtěl mlátit sprosté podezřelé, ale to není pravda, i když ve světě, kde jsou práva pachatelů vyšší než práva oběti, taková myšlenka asi není úplně od věci. Mě tohle retro prostě hrozně bavilo a epizody Orchidej na smetišti či Rodinná záležitost mě dostaly do kolen. Paradoxně za největší slabinu považuju hlavního hrdinu Filipa Marvana, protože ten by se svým neplněním rozkazů od Strany a Šejbů nevydržel na svobodě ani do konce druhé epizody. Jenže všichni ostatní soudruzi byli báječní a bylo mi ctí bděle a ostražitě s nimi sdílet své pondělní večery. Čest práci, soudruzi a nyní mne omluvte. Jdu si na gramofonu přehrát největší pecky od Slok Luboše Nováčka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu jeden z tech lepsich ceskejch krimi serialu a prijemny prekvapeni, ale na druhou stranu drobny zklamani, protoze to mohlo bejt jeste mnohem lepsi. Trosku mi prijde, jak kdyby se tvurci nemohli rozhodnout, jakej ton serialu vlastne daj. Nektery dily jsou tak spis komedialni ala Pupendo, nektery regulerni detektivka s patranim, nektery s resenim rodinny historie lehce o nicem a nektery regulerni thriller. Mix je to sice zajimavej, ale bohuzel je pak desne videt ruzna kvalita jednotlivejch dilu, kdy v nekterejch se prakticky nic nedeje. Coz ale zase zachranujou perfektne obsazeny herci v prakticky vsech rolich od tech nejhlavnejsich az po vedlejsi stek a celkove velice dobre zvladnuta kamera a vizualni stranka. Skoda jen toho konce, predstavoval jsem si ho uplne jinak, tohle bylo trosku o nicem. Ale jako celek za me spokojenost, na cesky pomery super. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Svět pod hlavou je ve své podstatě zjevením v rámci české porevoluční seriálové tvorby. Přichází s docela originálním námětem, je chytlavý, napínavý, zábavný, ale má i pořádnou atmosféru a dokáže zahrát i na nostalgickou strunu. Ivan Trojan předvádí klasicky zdařilé výkony a potěší i Václav Neužil ml. v hlavní úloze. S pochvalou hereckých projevů bych mohl pokračovat, ale než tu vypočítávat další jména, pochválím raději výtečně zvolené exteriéry i interiéry, které dodávají na autenticitě 80. let. Za zmínku stojí také parádní hudba. Svět pod hlavou se prostě povedl prakticky po všech směrech a stal se tak opravdu příjemným seriálovým překvapením. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Ukázalo se, že dříve všudypřítomných žlutooranžových aut s nápisem VB, která stála v osmdesátých letech na každém rohu, výrazně ubylo a nebylo snadné je sehnat. Například Volha s tímto designem existuje už jen jedna. Natáčení s automobily bylo zapeklité. Tehdejší automobily totiž moc nestartovaly, každé nastartování vyžadovalo jistou zručnost, při jízdě se přehřívaly, což filmařův výrazně komplikovalo život. (ČSFD)
  • V seriálu můžeme vidět řadu dobových vozidel, ale ne všechna odpovídají realitě. Například v epizodě Orchidej na smetišti (2017) používá náměstek povrchového dolu ruský UAZ 469. Toto vozidlo ale v té době nemělo homologaci pro silniční provoz. Jedinou institucí, která je mohla využívat, byla výhradně armáda na základě výjimky. V civilním sektoru se proto používaly zastaralé Gazy 69 a rumunská vozidla ARO. (Scott67)
  • Původně se měl děj Světa pod hlavou odehrávat v západočeském Sokolově, ale nakonec byl děj přesunut do fiktivního města v severních Čechách. Na původní Sokolov zbyly jen tři odkazy: Festival politické písně, zachycený ve 3. díle Mrtvý lidi, jenž se v Sokolově konal v letech 1973-1988, upomínková spona do kravaty Hnědouhelné doly a briketárny Sokolov (HDB) náměstka Šejby (Marek Daniel), jež se objevila ve 4. díle Orchidej na smetišti a sokolovské SPZ-ky na některých autech. (Šéfik)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama