Reklama

Reklama

Rabbit Proof Fence

  • Austrálie Rabbit-Proof Fence (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmový příběh je natočen podle skutečné události. Odehrává se v roce 1931. Tři malé míšenky, byly uneseny z domova, aby je ve sběrném táboře připravili pro život mezi "bílými". Statečná Molly se ale rozhodne této budoucnosti vzepřít a společně s Daisy z tábora utečou. Vydají se na nebezpečnou cestu dlouhou 1500 mil, s domorodým stopařem ve službách státu v patách a jen s malou nadějí na přežití před sebou ... "Policajt přišel a vzal Gracie, Daisy a mne, Molly. A dali nás tam. Do tábora. Řekli, že nemáme mámu. Věděla jsem, že nemají pravdu. Utekly jsme. Byla to dlouhá cesta. Bylo nám jasné, že když najdeme plot, ten RABBIT - PROOF FENCE, že se dostaneme domů." K silně emotivnímu dojmu z filmu přispěje i dokumentární závěr. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (88)

Eriol 

všechny recenze uživatele

Nádherný film podle pravdivé události o dlouhé a útrpné cestě tří domorodých dětí-uprchlic zpět domů z tábora na převýchovu míšenců (jež v Austrálii opravdu existovaly a nemilosrdně odebíraly domorodým matkám děti až do sedmdesátých let minulého století). Krásné (a v závěru smutné) na tomto filmu je, že nevypráví o penězích, majetku či jiných malichernostech, ale o skutečných lidech a jejich touze po kořenech.. Co jej řadí mezi skvosty, je výborná hudba Petera Gabriela skládající se především z rytmického dunění a domorodých žalmů. Funguje to perfektně. Kvůli podobným snímkům se vyplatí sledovat současnou kinematografii... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mierne sklamanie. Na mňa to po emotívnej stránke moc nezapôsobilo, myslím, že na vine je hlavne réžia, pretože námet s utekajúcimi deťmi a neprávosťami páchanými na domorodom obyvateľstve ma vždy vedia chytiť za srdce. Chcelo to len iné spracovanie, lepšiu muziku, viac dramatických situácií a napätia. Niečo z toho prišlo až na záver, žiaľ. U mňa lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

na filme nie tak pozoruhodný príbeh utekajúcich deti, ich putovanie púšťou, strasti , únava a hlad. Cez to všetko si divák akosi umocňuje skutočnosť, že takéto niečo sa odohrávalo medzi domorodým obyvateľstvom a vládnucou vysokouznavanou, ineligentnou, demokratickou spoločnosťou akou Veľká Británia a celý ten jej slávny britsky "common kingdom" v XX. storočí (peripétie skončili v r. 1970). Je neodpustiteľne človeku odoberať deti rodičom za akéhokoľvek dôvodu, tobôž rasového ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Síce pomalý a režijne nie moc nápaditý film - vizuálne osobitým ho robí iba rozbehaná kamera - ale témou veľmi príjemný a v rámci filmografie Phillipa Noyceho prekvapivý. Možno je politickou propagandou, ale tiež je príbehom dôležitosti rodinného puta a prítomnosti domáceho zázemia. A s výborným hereckým výkonom mladej hlavnej predstaviteľky. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Režijně obyčejný, kamerově výtečný a příběhem velice silný film. Tři australské napůl domorodé dívky se vzepřou obvyklé úřední praxi spočívající v "táborové" převýchově na bělošský způsob života a rozhodnou se utéci z lágru zpět za mámou - tisíce mil divočinou. Směr jim dává jen plot postavený napříč kontinentem jako ochrana proti králíkům... Jo! Trailer: http://www.csfd.cz/film/43336-rabbit-proof-fence/videa/ ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1907 byla západoaustralskou vládou dokončena stavba 3 plotů proti králíkům, dlouhých dohromady 3 253 kilometrů. Vedl od starvejského lodního přístavu na jihu do Cape Keraudren na severu. Ovšem bránil území již dávno ztracené - v době, kdy byl dokončen, už bylo na druhé straně tolik králíků, že neměl absolutně žádný význam. Dokončení projektu trvalo 6 let. (Macik1982)
  • Autorkou literární předlohy "Follow the Rabbit - Proof Fence" je Doris Pilkington, dcera Molly, která v příběhu vystupuje. (-bad-mad-wolf-)
  • Dcery Molly se také staly členy ukradené generace poté, co byla Mollly odvezena zpět na River Moore téměř 10 let po jejím útěku. Opět se vydala domů do Jigalongu, tentokrát nesoucí její 18měsíční dceru Annabelle, ale musela opustit svou druhou dceru, čtyřletou Doris. Annabelle byla Molly odebrána v roce 1943. (Macik1982)

Reklama

Reklama