Reklama

Reklama

2046

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh filmu 2046 navazuje na režisérův předchozí snímek Stvořeni pro lásku: hrdinou je tu opět spisovatel Chow Mo-wan, který se živí psaním novinových sloupků. Na začátku filmu, který je zasazen do roku 1966, se Chow stěhuje ze Singapuru do hotelu Oriental v Hongkongu, kde hodlá pokračovat v psaní o budoucnosti. Ve skutečnosti píše o minulosti: v jeho románu vyjíždí tajemný vlak do roku 2046. Všichni, kdo v něm jedou, chtějí nalézt ztracené vzpomínky. Obecně se totiž soudí, že v roce 2046 se nic nemění, ale nikdo to nemůže potvrdit, protože se odtamtud nikdy nikdo nevrátil. až na jednoho člověka, který tam byl a rozhodl se vrátit, protože se chtěl změnit. 2046 je však také číslo sousedního pokoje, jehož obyvatelka se stane Chowovou milenkou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (135)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Je to nápaditě provedené ve všech smyslech tohoto slovního spojení, nicméně jsem se v příběhu v druhé polovině nějak ztratil. Mimochodem (ne že by to bylo důležité), taky mi často unikal smysl citátů, které se objevily několikrát během filmu a nemohl jsem si u nich nevzpomenout na prastaré japonské přísloví - slovní hříčku, která by se dala do češtiny přeložit asi jako: "Kolik třešní, tolik višní." :o) Vize budoucnosti ze spisovatelova pera (tedy spisovatele - hlavní postavy filmu) jsou poněkud srandovní, ale zbytek filmu, který je o vztazích mužů a žen (což je téma proklatě nadčasové a univerzální), byl proveden úžasně. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 29: HONGKONG: Dnešní večer jsem se ocitl s filmovými hrdiny ve vlaku a zároveň v hotelu... až se mi (snad i právem) zdálo, že obě prostředí v rámci kreované a předváděné vize splývají dohromady, tak jako číslo pokoje tvoří v rámci symboliky spřízněnou duši s rokem vysněného života z budoucnosti. Život se do jisté míry neměnném fikčním světě zastavil, aby současně jako ten vlak běžel dál a v tomto paradoxním soubytí pohybu a pokoje nechal zaznívat oživené a znovu do mysle vstupující vzpomínky. Oslnilo mě audiovizuální zpracování tohoto cizokrajného filmového skvostu: promyšlené kompozice záběrů, stylizované pestré barvy a různá osvětlení, rámcující futuristické scenérie, nesmírně podmanivá hudba v pozadí mnoha scén... Ač se necítím jako ten pravý divák pro romantické filmy, celkem úspěšně ke mě doléhal i milostný příběh s nadpozemsky mířenou otázkou, nakolik je možné milovanou osobu nahradit (v budoucnosti dokonce přímo dokonalou androidkou?), později s vyústěním v další atraktivní motivy psaní románů či karetního hazardu. Snad jen toho sexu v jedné části na mě bylo trochu moc, ačkoliv ve dvou ze tří divočejších scén musím ocenit úžasně decentní způsob snímání skrze burácející se zdi a nábytek! Možná se mi párkrát zdál film příliš dlouhý či na takovou stopáž postrádající více silnějších okamžiků, ale prožitek z atmosféry a vnímání formy naštěstí pečlivě propojené i s obsahem, byl často magický. [85%] ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem viděla "Stvořeni pro lásku", slibovala jsem si od 2046 dost. Ale bohužel jsem se nemohla dočkat konce. Snímky mají společnou jen krásnou hudbu, za kterou také dávám jednu hvězdu. Jinak se nedají srovnat příběhem, atmosférou, obrazy ani hereckými výkony. Pravda je, že sci-fi není můj oblíbený žánr, ale toto byla vědecko - fantastická slátanina. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Citová mozaika osudov, ktoré spája jeden hotel, jedno číslo a jeden cit. Wong Kar - Wai vytvoril vrcholné dielo ľúbostného bludiska, ktoré nešetrí slzami, úsmevmi, pôvabom, túžbou, bolesťou, sklamaním, strachom a nerozhodnosťou. Tam kde boli stvorený pre lásku komorným príbehom o nenaplnenom cite, je 2046 príbehom o vysporiadaný sa z jedinou skutočnou láskou, ktorú hlavný hrdina nenávratne stratil a už ju nedokáže v nikom po celých 6 rokov nájsť. Fenomenálny výkon Tony Leunga a podmanivý, ba priam až elektrizujúci výkon Zhang Ziyi, ma nútili neodtrhnúť oči od toho čo sa predo mnou odohrávalo. Všetko je to krásne citlivé, krásne minimalistické, stavajúce emócie na dotykoch a pohľadoch a hlavne je tu všetko čo tak zbožňujem na Wongových filmov. Po vizuálnej a hudobnej stránke predstavuje tento film absolútny vrchol. Pastvu pre oči a pre uši. Rozdiely medzi rokmi 60- tými a rokom 2046 majú ladné prechody. Vidíme príbeh v príbehu. Postavy v postavách. Väčšiu hĺbku akú sme u filmoch s podobným ladeným zvyknutí a to s tohoto filmu robí príbeh, ktorý sa rozhodne oplatí vidieť. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mé druhé setkání s Wong Kar-waiem dopadlo dobře. 2046 je pomalý meditativní film s výbornými hereckými výkony, i když ulíznutý Tony Leung s knírkem vypadá tak trochu divně. Bohužel je to chvílema až příliš rozvleklé a chtělo by to prostříhat. Nejvíc mě bavil prostředek se Zhang Ziyi. Dost mě překvapil výběr klasické, evropské, vážné hudby, jelikož jsem v asijských filmech zvyklý spíše na tu jejich. Zajímavý, tak trochu melancholický zážitek. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (12)

  • Název filmu odkazuje na poslední rok předtím, než se Hongkong definitivně osamostatní. Velká Británie ho vrátila Číně v roce 1997. (imro)
  • Když film začali natáčet, fotograf z místních novin Sudden Weekly pronikl na plac. Po uvěřejnění záběrů interiéru hotelu Oriental ho dal režisér přestavět. Paparazzi se dostal na tři měsíce do vězeni za korupci. (imro)
  • Příběh byl původně o nájemném vrahovi, kterého měla ztvárnit japonská superhvězda Takuya Kimura a celé se to mělo odehrávat v hotelovém pokoji č. 2046. (imro)

Reklama

Reklama