Reklama

Reklama

Koruna - Série 1

(série)
Velká Británie / USA, 2016, 9 h 43 min (Minutáž: 55–61 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Jeremy Northam, Victoria Hamilton, Ben Miles, Greg Wise, Jared Harris, Simon Chandler, Nigel Cooke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Mladá Alžběta se stává královnou a musí řešit zásadní politická témata i osobní záležitosti, které ale často stojí v nečekaném protikladu. (Netflix)

Recenze (59)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

HBO, Netflix, Amazon a spousty dalších "televizí" jednoduše přebírají, ne-li už úplně přebraly otěže kvalitních projektů způsobem, který klasické filmy prostě nabídnout nedokáží (dlouhé filmy s nutností smrsknout děj do dvou hodin, případně s čekáním na další díl rok i několik let). Tohle je navíc skutečně velmi kvalitně zpracované s výborným hudebním podkresem dění. "Palec hore" Claire Foy (která ho u mě má už od Wolf Hall) a Johnu Lithgow za Winstona, ale neméně i všem ostatním postavám. Těším se na S02. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy bych se do takového seriálu nepustil...nebýt až extatických reakcí všude kolem a mé slabosti ke Claire Foy (výjimečně černovlasá kráska Vanessa Kirby promine, ale vládne tu jen jedna dáma). Anglická královská rodina (a ostatně ani žádná jiné země) mě absolutně vůbec nezajímá a vždycky jsem se smál místnímu bulváru, který vyloženě dychtí po sebemenším uklouznutí některého z členů královské rodiny (opět velice žhavé), z kterého vytvoří skandál olbřímích rozměrů. Přičemž tento historický seriál je přesně o tom a opět to trvalo až do půlky, než mě Koruna čapla a ne a ne pustit. Překvapení, které skutečně nikdo nečekal (podobně jako masivní úspěch první řady Stranger Things) a další výjimečná položka na čím dál delším must-see listu Netflixu. Pouze smítko mě dělí od očekávaného pětikvaltu. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No... klasický Netflix. Když se nad tím tak pozastavím, tak s láskou vzpomínám, kdy od Netflixu byl jediný známý seriál House od Cards a celá ta stanice byla silně v plenkách. A dneska nám tato stanice přináší nový seriál skoro každý týden. No a všechny jsou skoro v podstatě stejné. Nebo tedy... mají podobné rysy. Jsou dobře zpracované, oblíbené, jsou kvalitní a neuvěřitelně zdlouhavé. Jsem zvyklí na seriály, které mají pětačtyřicet minut cca a je v nich plný entrtejment. Netflix vytrváří seriály, které se nestydí mít minutáž skoro hodinovou a někdy si myslíte, že vás tvůrci chtějí až umlčet k smrti. The Crown je někdy podobný případ. A třebas to samé i seriál velice podobný a to Narcos. Za poslední čtyři roky, co sleduji Netflix jsem zažil snad pouze tři seriály, na které se vždy rád podívám, když jde o nové díly. Ale je snad pouze jeden nebo dva, u kterých se těším plně na nové díly. Ale to sem asi bohužel nepatří. Seriál popisuje některé věci velice dobře. A bývá vyprávěný dobře, ale není to něco, co bych nějak vyhledával. Není to něco, co vás drží na nepustí. To teda sakra ne. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netuším, do akej miery odráža "The Crown" skutočnosť, ale musím sa priznať, že ma absolútne odrovnali Claire Foy a Vanessa Kirby.. seriál síce nestojí len na nich (objaví sa v ňom výkvet anglickej hereckej školy), ale už dávno som nebola tak nadšená z nejakého hereckého výkonu ako v prípade "kráľovských sestier". To, ako tvorcovia rozohrali vzťahovú drámu kráľovnej a Margaréty, bolo pre mňa dojímavé a fascinujúce. Ešte viac než jej manželská dráma. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Crown to má (zatím) skoro všechno. Je scenáristicky docela dobře stravitelná a to i pro typické netflixáky, kteří hltají všelijaké tv shows na pustých ostrovech apod. s výpovědní hodnotou čistá 0. Zároveň je umělecky ambiciózní, dobově věrná a skvěle trefená a patřičně dynamická a emocionální. I když se jedná vlastně téměř o ryze konverzační seriál, na plátně to divákovi obvykle ani nepřijde. V neposlední řadě skýtá nespočet zajímavých rozhovorů o důležitých věcech a různorodých filozofiích a pohledech na xy problematik. Mnoho z nich poplatné dané i dnešní době, protože některé životní hodnoty a rozhodnutí jsou stále stejná po stovky a tisíce let. Tak jako monarchie. První série si drží vysoký standart, bude radost sledovat ty další. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (1)

  • Letoun, na kterém se učí Filip (Matt Smith) létat, je De Havilland DH.82 Tiger Moth, který se v této verzi vyráběl pro účely výcviku. Moth se v různých verzích vyráběl v letech 1932-44. (Necrotongue)

Reklama

Reklama