Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to taková konspirační bondovka se sympatickými herci a scénářem. Některé scény jsou geniální např. ta s letadlem. Příběh je dobrý a ze začátku velmi poutavý a zajímavý, ale ke konci to začne naivnět a prostě mám pocit že se z toho dalo vyždímat víc. Ale to nic nemění na tom, že Hitchcock je skvělý režisér a jeho filmy buď nestárnou vůbec anebo jen trochu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Možná od filmů Alfreda Hitchcocka očekávám hodně, ale tentokrát se mi bohužel nedostavilo to, co jsem očekával, nebo alespoň ne v očekávané míře. Téma nespravedlivě obviněného muže na útěku sám Hitchcock rozvinul v jiných filmech lépe, zápletka je naivní a odhadnutelná, záporáci mají strašně málo prostoru a napínavých, humorných i romantických scén je na více než dvouhodinovou stopáž málo. Pár skvělých scén (jízda v opilosti, letadlo, závěr v Mount Rushmore), skvělé herecké výkony (mezi Grantem a Saintovou to jiskří, avšak mají málo společných scén) a zručnou režii to má, jen jsem prostě (jak už jsem na začátku napsal) čekal víc. Film jsem viděl rád se spokojeným nostalgickým úsměvem i když nakonec musím říct, že IMHO zestárl a sám Mistr napětí jej několikrát překonal. 60%. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdová klasika filmového napětí a geniální režie Alfreda Hitchcocka. Jak málo stačí k přehozemí výhybky běhu života ! Jednou si zavoláte číšníka a rázem začíná jedna z nejnapínavějších dobrodružných cest v historii filmu. A Cary Grant je opravdu neodolatelný - a to jsem normálně orientovaný chlap :) ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kombinace špionážního filmu a romantiky s čitelným Hitchcckovým rukopisem. Na špionážní film až moc romantiky ... Ale už sjem si zvykla, že si Hitch vybíral předlohy, které nejsou tak úplně šálek mého čaje. Na rdrhou stranu je dokázal zpracovat s velkou profesionalitou. Zde díky hlavnímu představiteli velmi dobře koukatelné. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Kluk dívající se na zázrak. Teda spíš, čekající na zázrak. Nad hlavou mu lítá otazník, hoří jako pochodeň- nedočkavostí. Jeho úsměv balancuje někde mezi křečovitostí a tajemnem. Myšlenka "Je to divnej Hitchcock" odlítá jako motýl do prostoru. Nemává, mrcha. Přilétá letadlo, práškuje. Super! Cary Grant běží jako o závod a kamera taky. Kluk má po dlouhé době nefalšovaně otevřenou pusu, nikoliv od zívání, ale od údivu. Tak to má být. Alfred posledním klíčem otevírá dvěře do kina se jménem Bizar. Tam to dokončí. Kluka nudou zastřelí. Ten jen dí: "Už nikdy víc!" ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Koncem 50. let točilo studio MGM většinu svých širokoúhlých filmů systémem CinemaScope nebo Panavision, avšak tento film byl natočen “paramountskou“ metodou VistaVision. Dávají se proto dvě vysvětlení: celý projekt rozběhlo studio Paramount a až pak se přesunul pod křídla MGM; Alfred Hitchcock systém upřednostňoval z dřívějška. (džanik)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. července 1959 v Chicagu (Illinois, USA). (Varan)
  • Den před natáčením scény, ve které se schovává v kupé v zavřeném horním lůžku, přišel Cary Grant (Roger Thornhill) za Hitchcockem s tím, že je vše postaveno nedbale. Hitchcock dal zcela na jeho úsudek a nařídil vše přestavět bez toho, aniž by si situaci sám ověřil. (džanik)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama