Reklama

Reklama

Michael McCauley žije spokojeně nudný rodinný život bez jakýchkoliv výkyvů. Prodává pojištění, s rodinou žije za městem, a do práce a zpátky dojíždí pravidelným vlakem. Každý den, už deset let, co odešel od policie. Dnešní den se moc nepovedl a stejně jako vždycky nastupuje do vlaku a těší se domů. Zdraví známé průvodčí i známé tváře. Dveře se zavřou, vlak se rozjede z nádraží a nic ještě nenasvědčuje tomu, že tahle cesta bude úplně jiná a že postava Liama Neesona si během ní sáhne na dno fyzických i psychických sil. Po chvilce jízdy si k němu přisedne atraktivní žena (Vera Farmiga) a položí mu jednoduchou, trochu znepokojující otázku: „Co jste za člověka?” Pod vlivem jejího osobního kouzla i obálky s penězi se Michael nechá vtáhnout do zvláštní a smrtící hry. Musí ve vlaku najít někoho, kdo tam nepatří. Když neuspěje, přijde o rodinu, pokud uspěje, dostane odměnu. Odmítnutí se nebere jako odpověď. Vlak uhání, tajemný vládce hry sleduje každý jeho krok a vzdálenost do cílové stanice se krátí. Než zastaví, šílená situace ve vlaku se promění v horečnaté pátrání, rvačky a střelbu. Je to hra nebo promyšlený zločin? Kdo je tajemný cizinec ve vlaku a proč ho má najít? (Bontonfilm)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (497)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po Nočním běžci a NON-STOPu se tomu klidně vyhněte, ceníte-li si dvou drahocenných hodin svého života. Zprvu milovaný režisér už zde totiž nemá co nabídnout, a je nanejvýš nutno, změnit konečně nejen žánr akčních thrillerů (Mělčiny byly fajn, tak proč nejít například touto cestou), ale bohužel i hlavního představitele. Ve scénách, kdy se Neeson nechával fackovat, mně ho bylo jako herce líto. Co ale zabolelo nejvíce, že se vlastně jedná o šíleně tupoučký film plný za vlasy přitažených náhod a nelogických scén, kdy se postavy neřídí zdravým rozumem, nýbrž špatně napsaným a z prstu vycucaným scénářem. Jediní Farmiga, Neil, Wilson a hudba to drží nad vodou. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson je už nějakou dobu akční hrdina. Objevil se v povedené trilogii 96 hodin která z něj oficiálně udělala akčního borce a nyní už počtvrté spojuje spolupráci s Jaumem Colletem-Serou (předtím Neznámý, Non-Stop a Noční běžec). Z předchozích tři práci byl nejlepší Non-Stop a to spíše kvůli skvělé klaustrofobické situace v letadle a skvělé detektivce v ní kdy Neeson chodí letadlem a postupně zjišťuje kdo vyhrožuje zničením letadla. Neznámý a Noční běžec jsou filmy slabší ale pořád nadprůměrné akční zábavy. A Cizinec ve vlaku je v podstatě to samé: Nadprůměrná akční zábava a nic více. Už z trailerů bylo znát, že jde o neoficiální sequel Non-Stopu kde Neeson a Serra vyměnili letadlo za vlak a v konečném součtu to dopadlo stejně. Neeson opět chodí po vlaku, opět zjišťuje kdo by mohl být terč, opět se rve s podezřelými (kteří nakonec vyjdou jako nevinní), někoho obviní (aby se v závěru ukázalo, že je nevinný) a nakonec dojde k šokujícímu zvratu. V tom by nebyl problém ale... je to slabší než ve zmíněném Non-Stopu. Radost ale divák může mít z obsazení kde potěší nejen opět cool Neeson, ale i záhadná Vera Farniga, vždy šarmantní Patrick Wilson nebo Sam Neill kterého nikdy není dost. Jaume Collet- Serra zase přinese pár výborných vizuálních nápadů při tom všem projíždění ve vlaku. Je to tedy fajn ale nic více. Rozhodně nic převratného a především nečekaného. Což je škoda jelikož Neesona není nikdy dost. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Záhadná Liamova cesta vlakem, která variuje Non-Stop. Ale důležitým poznatkem je, že Bohumil Říha k němu nepsal scénář a náš Honzík nejede vlakem poprvé, je to pro něj rutina, co ji absolvuje už deset let. A on nám ten akční důchodce objeví přímo spiknutí, do kterého může bý zapleten každý cestující. Ale on nám musí odhalit toho nejzáhadnějšího z nejzáhadnějších, považte, svědka brutálního (zlo)činu. A nedělá to zadarmo, komu by se nehodilo inkasovat sto litrů v dolarech, které mu nabídla záhadná cestující. Avavava, já se potím za něj. A Liam s krycím jménem Honzík musí být nejen svěžího rozumu, ale dvakrát se i (digitálně) pobít s nohsledy majora Zemana. Uff, zažíval jsem pekelné okamžiky napětí, kdy i hodiny přestaly tikat, záchod se začal sám splachovat a z uvařených vajec se klubala kuřátka. Liam svým drsným postojem změnil úplně chod dějin. A je to jeho důstojná rozlučka s akčním žánrem. Osobně ale nevěřím, že by v budoucnu už žádnou akční roli nepřijal. Jeho figura je zahrána mistrně věrohodně, chybějící fyzičce pomáhají digi experti, akce není přehršel, jenže i tak to má dynamický spád a mysteriozní auru. Jen závěr bych udělal nápaditější. Prostě ten už byl takový průměrnější. Je fér si přiznat, že film připomíná Liamovu leteckou anabázi v Non-Stop, však aby taky ne, když je jedním ze scenáristů maník, co je za někdejší letecké manévry odpovědný. Společným faktorem je i režisér Jaume Collet Serra, který režíruje svým obvyklým stylem, k němuž přidává dosud u něj nevídané kamerové kejkle. Vlakem jsem necestoval sto let, sevřené prostředí vlakové soupravy směr New York, z něhož není úniku, na mě fungovalo. Případnou slabší logiku příběhu neřeším, hutný děj bez známek nudy ji předčil. 10/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Som veľký fanúšik Neesonoviek a vedel som, že nebudem sklamaný. Škoda len evidentného a toľko spomínaného vykradnutia Non stop. Polovica filmu pôsobí klasicky veľmi dobre, super zápletka, hľadanie páchateľa, nejasnosti v tom, čo sa vlastne deje. V tom sme u Neesona na to zvyknutí. Nanešťastie to v poslednej tretine dramaticky trochu upadá, hoci tam by to malo práve gradovať. U hlavného protagonistu už vidno, že čas postúpil, ale hýbe sa stále skvele, aspoň teda pred kamerou. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson nasedá do vlaku s dost blbou náladou. A bude to ještě horší, když zjistí, že ho Vera Farmiga vmanipulovala do spiknutí, ve kterém půjde o krk. A zdaleka nejenom jemu. Cizinec ve vlaku je solidní akční béčko. Přesně takové, jaké byste čekali od tvůrců Neznámého nebo NON-STOP. Je na něm ale vidět, že jim dochází nápady i šťáva. Pořád to docela šlape a v kině dostanete přesně to, co očekáváte, ale ani o chlup víc. Docela jsem se bavil, byl bych však rád, kdyby se Neeson a režisér Jaume Collet-Serra přesunuli k jiným projektům a možná i žánrům. Tady už nemají moc co nabídnout. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (15)

  • 16 osobnostných typov zmienených Joannou (Vera Farmiga) je 16 osobnostných typov MBTI od psychologičiek Katherine Cook Briggsovej a Isabely Briggsovej Myersovej. (ČSFD)
  • Michael (Liam Neeson) vo filme používa pištoľ SIG-Sauer P226. Členovia jednotky SWAT majú karabíny M4A1. Ostrelovač v závere používa pušku HK417. (ČSFD)
  • Na konci filmu, když projede vlak zatáčkou a vykolejí, je Mike (Liam Neeson) po uvolnění řetězu a nárazu vlaku vymrštěn a naskočí na přední část posledního vagonu. Poté ale trosky vlaku (jeden vagon) spadnou za poslední vagon, tedy za zadní část, kde je Mike, ten však naskočil na přední část. Už když je zachráněn spolucestujícím, je vidět, jako by šlo o konec vagonu (dle směru pohybu pozadí). (marcel5)

Reklama

Reklama