Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Flyer 

všechny recenze uživatele

Člověk by pomalu ani nečekal, že 2001: Vesmírná odysea může mít vydařené pokračování. Leč stalo se, 2010 je více než skvělým druhým dílem, který sice nepůsobí tak tajuplně jako Kubrickova klasika, přesto se mi dost často tajil dech nad velice napínavými scénami. Navíc nás na závěr čeká i jakési "poselství budoucím generacím," díky kterému se lze dívat na celou problematiku okolo monolitu a tajemných signálů trochu jiným pohledem, než po nejednoznačném konci předchozího dílu. ()

Mgb21 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, které nenaplňují očekávání po přečtení knižní předlohy. I když film sám o sobě není vůbec špatný hodnocení musím uspůsobit očekávání. I když vím, že celá kniha nikdy nejde věrně převyprávět na plátno, tak si myslím, že scénárista se měl přeci jen více držet knihy. Jo a titulek Timesů je skvělý!!! ()

Reklama

lakikaki 

všechny recenze uživatele

S umeleckým poňatím 2001: Vesmírnej odysey toho 2010 veľa spoločného nemá. Ide o priemerné sci-fi, ktoré vyniká jedine celkom dobrými trikmi (1984). Inak tu nenájdete nič zaujímavé - film sa priživuje na sláve 2001: Vesmírnej odysee a mám pocit, že vznikol hlavne kvôli tomu, aby si producenti napchali vrecká. Jediné, čo môžem odporučiť je pozrieť si najprv 2001: Vesmírnu odyseu a až tak 2010, ale kto videl iba 2001: Vesmírnu odyseu, môže sequel pokojne vynechať. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím Druhé vesmírné odysey je třeba zhlédnout také tu první. První a druhá vesmírná odysea jsou dva naprosto odlišné snímky. Zatímco ta Kubrickova působí strašně velkolepě a otázky spíše klade, tak ta druhá je mnohem snadněji vstřebatelná a především hledá odpovědi. Nejlepší výkon opět podal palubní počítač Hall 9000, který prostě nejde nemilovat. Supertajemný monolit opět ukázal, že umí být pěkná svině. A tak nějak celkově to bylo moc pěkné. Dokonce při některých scénkách šel mráz po zádech. Očekával jsem obrovský průšvih, protože jsem byl přesvědčen, že se tahle vesmírná odysea nezvládne vyrovnat svému staršímu předchůdci. Překvapilo mě, že se mu ani vyrovnat nesnažila. Prostě šla svojí vlastní cestou, která nebyla špatná. 3* ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kubrickov film je bomba, s ktorou sa môže zrovnávať máloktorý film. Vedel to aj Peter Hyams, a preto je 2010 podstatne iná ako 2001. V podsatete je to film, ktorý dokonale prenáša na plátno knižnú Clarkovskú sucharinu, ktorá je zaujímavá, určite však nedáva podnet na filozofovanie. Spočiatku som bol trochu rozladený, keďže zo začiatku sa nič zázračné nedeje, akonáhle sa však filmík začal tváriť ako horor, pohltil ma. 2010 však nie je o strachu ani o réžií či efektoch - je o príbehu, ktorý je Clarkov a aj celý film pôsobí Clarkovskejšie ako jeho predchodca. 2010 má posolstvo a zaujímavo rozvíja, resp. vysvetľuje Kubrickovo veľdielo. Odporúčam hlavne tým, čo nezvládli Kubrickovu víziu.... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • S natáčením filmu začal režisér Peter Hyams ihned po vydání stejnojmenné knihy Arthura C. Clarka. Samotný děj se v některých bodech od knižní předlohy liší. (Olík)
  • Společnost Marvel vydala roku 1984 komiksovou adaptaci filmu pod názvem "Marvel Super Special". (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu Hugo 1984 v kategorii nejlepší dramatická prezentace. (Terva)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno