Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle už jsem kdysi viděl, ale v paměti mi zůstaly jen nějaký útržky (hlavně ten zmiňovanej chřestýš). Nepamatoval jsem si herce, natož název filmu a teď jsem se k tomu v podstatě náhodou po letech dostal. Nápad je to opravdu zajímavej a originální, ale zpracování jenom průměrný a chvílema to na mě působilo spíš jako televizní film. První polovina byla podle mě hodně dobrá, ale zhruba od chvíle, kdy se trojice kosmonautů vydá na útěk a natáčení se přesune někam do pouště, jsem měl pocit, že na tom slunci asi všichni dostali úpal. Stačilo vyhodit pár naprosto debilních scén, občas trochu použít mozek (když chci někoho najít a mam k dispozici 2 vrtulníky, tak by možná bylo lepší, kdyby se rozdělili a nelítali celou dobu asi 10 metrů od sebe) a mohlo to bejt mnohem lepší... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že tenhle film jsem viděl poprvé už jako malý kluk někdy na začátku osmdesátých let v ČST, neboť soudruzi nám sebekritické americké filmy pouštěli rádi. Mně ovšem tehdy nejvíc ze všeho uvízla v hlavě scéna s jezením hada. Viděno dnes dospělýma očima, jedná se o celkem záživný a napínavý thriller s výbornou zápletkou, sice svou formou poněkud zastaralý, ale svým tématem aktuální i dnes, kdy nás média masírují ze všech stran virtuální (mediální) realitou. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

„Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Je 21.července 1969 a v měsíčním prachu se objevuje první lidská stopa. Neil Armstrong poskakuje po povrchu měsíce a celý svět žasne nad lidským pokrokem, ale byl Armstrong skutečně na naší přirozené družici? Od této události utekla dlouhá doba, za kterou se vyrojilo velké množství teorií popírajících přistání Apolla 11 na měsíci. Pronesl Neil Armstrong slavnou větu o velikosti lidského kroku někde v televizním studiu nebo na povrchu měsíce? Tuto otázku si zřejmě položil režisér Peter Hyams, když psal scénář ke snímku Kozoroh jedna… Motorem celého snímku je velice silný, poutavý a chytrý příběh, který si vás prostě získá. Jeho jedinou slabinou je, že nemá výrazného hlavního hrdinu a tak chybí tolik důležité ztotožnění se s některou z postav. Sice je zajímavé sledovat příběh jak z pohledu novináře pátrajícího po pravdě, tak z pohledu pilotů, ale tyto dvě dějové linie se navzájem trošku perou a kdyby se povedlo jednu více utlumit, tak by z toho byla pro diváka atraktivnější podívaná. Na snímku je vidět, že Hyams v té době nebyl ještě zkušeným filmařem a tak někdy nedokáže navodit správnou atmosféru. Jeho záchranou v tomto ohledu je Jerry Goldsmith, který ke snímku napsal skvělou hudbu, kterou často drží napětí. Ona zmiňovaná nezkušenost se také projevila na snaze nechat ve filmu vše, co bylo natočeno. Takže jsou některé scény delší než by měli a stopáž celého snímku se tak natáhla na trochu zbytečné dvě hodiny. Přesto nevidím jediný důvod, proč vám tento alternativní pohled na lety do vesmíru a kritiku médií (co když ani Elvis nezemřel a teď si připijí s Kennedym na opuštěném ostrově) nedoporučit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónov║ V prvom rade musím potvrdiť, že tento film svojími myšlienkami zakotvenými vo filme predbehol dobu a tým pádom aj vďaka týmto trefným témam vytiahol tento film z priemernosti, kde mohol kľudne zapadnúť, lebo miestami ide o dosť vyhrotenú dráma rovnako tak občas až prílišnú dejovú pasivitu, kde sa nič zvláštne nedeje. Po technickej stránke v celku zvládnuté dielko, chýba tu troška zaujímavejšia postava, ktorá by dej o niečo spružila, takto tu ostáva najzaujímavejšia postava reportér pátrajúci po pravde, kozmonauti čo by mali ťahať dej sú tu trošku nevýrazní, chýba im skutočná vyformovaná osobnosť. /70%/ ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Konspirační thriller, který nezapře, že byl natočen v 70. letech. Chytrý, propracovaný scénář postavený na výborném nápadu a nepolevující napínavá atmosféra (kterou navíc podporuje skvělý Goldsmithův ústřední hudební motiv) v něm totiž mají jasně navrch před zběsilou akcí, která se zde vyskytuje pouze okrajově. Jen je trochu škoda, že se téhle látky nechopil nějaký osobitý vizionář, ale (v té době) pouze slušný řemeslník Hyams. 70 - 80 % ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Scéna s Telly Savalasem, který tu hraje pilota Albaina, se stihla natočit za jediný den. (Mol)
  • Východ slunce na začátku filmu je ve skutečnosti západ. Sekvence je puštěna obráceně. (Mol)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama