Reklama

Reklama

Můj dům v Umbrii

(TV film)
  • Velká Británie My House in Umbria (více)

Obsahy(1)

Britsko-americký film v režii Richarda Loncraineho byl natočen podle novely Williama Trevora a herečka Maggie Smith za něj získala cenu Emmy. Poté, co spisovatelka Emily Delahuntyová přežije explozi bomby ve vlaku, pozve trojici těch, kteří také zůstali naživu - generála ve výslužbě, mladého Němce Helmuta a osmiletou americkou dívenku Aimee, aby přijeli do jejího domu v idylické Umbrii. Doufá, že se tam všichni zotaví z utrpěného šoku, citově i fyzicky načerpají nové síly a vyrovnají se se svými ztrátami. Jenže nad obzorem se stahují temná mračna. Objeví se americký strýc Aimee a chce ji odvézt zpátky domů. Thomas Riversmith se zdá být chladný člověk a odmítá Emilyny pokusy o sblížení a prolomení ledů. Přesto jeho příjezd odstartuje události, které novou rodinu sblíží a vyřeší její problémy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

FireFox 

všechny recenze uživatele

Od filmu s tak kvalitním obsazením jsem čekala víc. Pátrání po pachateli exploze - zdánlivě hlavní motto příběhu - nakonec nebylo vlastně tak důležité. Mnohem zajímavější mohlo být vykreslení jednotlivých postav, což se až tak úplně nezdařilo (vlastně v jednom případě hlavní hrdinky ano, ale směr jakým se vývoj její postavy ubíral byl spíš k pláči - z laskavé starší dámy ve věčně přiopilou "svůdkyni" s pochybnou minulostí). Dobré tak zůstalo vlastně jenom umístění děje do prosluněné Itálie mezi romantické olivové háje. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Dobre obsazeni a jako obvykle zajimava Maggie Smith. Predlohu jsem necetl, a mozna to je chyba, protoze jsem behem filmu pomerne dost tapal, pokud jde o prosty fakt, coze nam vlastne bylo predlozeno. Snimek chvilemi vypada jako epizoda z rady Hercula Poirota, chvilemi vypada jako reklama na Umbrii (krasny dum), podivne prostrihy, vypraveni v ich forme hlavni hrdinky, ktera ale moc sympaticky nevyzniva...nevim, priznam se, ze jsem byl trochu zmaten. Jo, a u vecere to diky obsazeni vypadalo tak trochu jako konkurs na Harryho Pottera:) ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Príjemný odpočinkový film mi trocha pripomenul Scottov Dobrý ročník, ale to predovšetkým prostredím, inak sú si filmy tématicky odlyšné. Maggie Smith je výborná herečka a tu to naplno ukazuje (cena Emmy a nominácia na Zlatý glóbus), no za povšimnutie určite stojí aj Ronnie Barker alebo Giancarlo Giannini s podobnou úlohou ako v Hannibalovi len so šťastnejším koncom. Prvá polovica filmu nesúca sa v hesle ,,Carpe diem" s čarovným nasnímaním krás Umbrie je príjemne idylická a ukazuje aký bezstarostný vie život byť. S postupným príchodom Chrisa Coopera však prichádza aj niekoľko zásadných zvratov, ktoré mu až natoľko neprospievajú, hlavne pokiaľ ide o načrtnutie kriminálnej zápletky o ktorej sa ani nedozvieme či je pravdivá. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kreslení depresivních obrázků souvisejících s traumatickým zážitkem může být terapií zrovna tak jako psaní zamilovaných románů. Myslím, že pro paní Delahuntyovou představuje literární činnost útěk od prožité reality do světa iluzí a šťastných konců - a nejspíš jí pomáhá víc než alkohol. Nejen kvůli policejnímu vyšetřování poskytne ve svém domě přechodný azyl nesourodé trojici cestujících, kteří spolu s ní přežili výbuch bomby ve vlakovém kupé … Komorní drama, které neřeší dopadení pachatele teroristického útoku, ale snaží se přiblížit vztahy mezi dočasnými obyvateli útulného a bezpečného domu a odhaluje tajné zákruty lidské duše. Leccos zůstává povrchní a nedokončené a především závěr je příliš nepravděpodobný, i tak 3,5*. Přitom není bezpodmínečně nutné, abyste cítili nějaké zvláštní sympatie k paní Delahuntyové, popřípadě k dalším postavám - včetně potencionálního teroristy. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Slabota, nicméně to ve mě vyvolalo neskutečné emoce, protože z přibývajícími minutami jsem čím dál víc začínal nemít rád tu věčně nachcanou starou hloupou brécu, od poloviny filmu se to změnilo v čirou nenávist. Být na místě strejdy malé holčičky, tak ji vyfakuju druhý den. Závěr je nesmyslný a čistě vykonstruovaný, nechat téhle ženské dítě vlastní rodiny by nikdo neudělal. ČT 2 by mohla začít dávat v těch 20:30 (jediný rozumný čas, kdy dají občas něco kloudného) trošku kvalitnější filmy než je tento skvost. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Magiie Smithová získala za svou roli cenu Emmy. (Elisebah)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno