Reklama

Reklama

Sorjonen

(seriál)
Trailer
Finsko, (2016–2019), 29 h 53 min (Minutáž: 55–61 min)

Tvůrci:

Miikko Oikkonen

Hrají:

Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Matleena Kuusniemi, Kristiina Halttu, Ilkka Villi, Olivia Ainali, Lenita Susi, Max Bremer, Matti Laine, Jasmin Hamid (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Talentovaný detektiv přijme práci v malém městě, protože chce trávit více času s rodinou. Brzy se ale zaplete do vyšetřování děsivých vražd. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zasnežené Fínsko pôsobí upokojujúco, často sa v scénach vyskytuje meter snehu alebo padá sneh, ale ako sme už zo severských kriminálok zvyknutí, za tým tichom sa skrývajú temné prípady. Čisté tvary architektúry, v príjemných a jednoduchých krivkách zariadené domácnosti protagonistov potešia dušu všetkých minimalistov v dizajne. Príbehy sa odohrávajú v reálnom meste Lappeenranta (v okolí je množstvo jazier) blízko Petrohradu a tak aj prepojenie fínskej a ruskej problematiky sedí. Postavy obsadené v seriáli pôsobia dôveryhodne, najmä Kari Sorjonen (Ville Virtanen) je uveriteľný a so svojou mentálnou výbavou aj mimoriadne sympatický vyšetrovateľ. Pravdepodobne si vás získajú aj postavy Nika, Leny, Pauliiny. Je možné nájsť niekoľko spájajúcich prvkov so Sorjonenom a švédsko – dánskym Mostom. Ale. Prekážalo mi niekoľko momentov, vďaka čomu nehodnotím seriál s maximálnym nadšením. Po prvé – tá fínština, nech je mi odpustené – ale za 31 dielov som dokázala identifikovať minimum slov: áno, ďakujem, ahoj, nie. Je možno trápne, že vás originálny jazyk vyrušuje, ale v mojom prípade to tak bolo. (Uznajte - výraz „Erikoissairaanhoitaja“ znamená zdravotná sestra! Pochopila som len niekoľko pojmov - firma, politiikka, eroottika) Horšie to však bolo podľa môjho názoru so scenárom, nevadí delenie častí – väčšinou sa prípad rieši v dvoch epizódach. Skôr v ich nie vždy logickom progrese a tiež pri práci polície. Niekoľkokrát sa po čase vracali na miesto činu, kde našli taký dôkaz, o ktorý už pri prvej návšteve museli priam zakopnúť. Zaujímavý fínsky darček. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finský kriminální seriál mi nabídl přesně to, co od severské tvorby s touto tématikou očekávám. Zpočátku jsem dokonce chvílemi uvažoval o tom, že se tvůrci až příliš inspirovali seriálem Bron, postupem času se ale Finové vydali vlastní cestou a já můžu konstatovat, že se jim na ní vcelku dařilo. Jejich snaha nebyla bez chyb, hlavně druhá řada měla velmi nestálou kvalitu, vadila mi i určitá nedotaženost a uspěchanost v závěrech většiny z jednotlivých případů, ale s celkovým výsledkem jsem byl spokojen. ()

Reklama

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Všechny případy nebyly úplná pecka, ale o tom asi kriminální práce je, ne vše jsou sériové vraždy s tajemnými vrahy. Jenže všechny postavy jsou skvěle napsané i zahrané včetně ústředního mindfuck Sherlocka a získají si vás. Celou sérii provází menší uzavřené případy, vedle nichž se táhne několik vedlejších a rozvíjejících se větví, které spolu více či méně souvisí a vedou i k nečekaným vyústěním. Sorjonen si našel svůj prostor, a ani se úplně netlačí do chladné severské krimošky, a proto dávám poslední hvězdu navrch. Kiitos. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nečakala som nič extra, a po Bordertown som siahla asi hlavne preto, lebo ho Netflix ponúka s CZ titulkami a krimi je proste moja šálka kávy. Kari Sorjonen si ma však velmi rýchlo získal a nebolo to len pre mňa osobne dobre zvoleným hercom, ale asi hlavne preto, lebo Kariho postava napriek svojim doslova sherlockovskym schopnostiam nebola ani náhodou druhou severskou Sagou v mužskom vydaní. Kari má naviac srdce na správnom mieste a miluje svoju rodinu. Teším sa na druhú sériu. Ale až zajtra, musím si troska vydýchnuť :-) ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Spadla jsem do bubliny severských krimi, to spíš nepopřu, ale vnímám rozdíly, které mezi nimi jsou. Na Kariho Sorjonena jsem dostala vřelá doporučení a je pravda, že postavy, prostředí a i ten skvělej nápad postavit děj na hranici mezi Finskem a Ruskem je snad i lepší než Dánsko a Švédsko. To, co mi nebylo pochuti, je epizodický charakter. Mám mnohem raději, když se linka táhne celou sérií a klidně i víc. Bordertown má 11 dílů a případy trvají dvě až tři epizody. Za mě nejlepší příběh byl první (chtěla bych zmínit i poslední, ale ten konec byl tristní) ... (a má to fakt krásnou kameru a výpravu) ()

Galerie (127)

Zajímavosti (5)

  • Americký spisovatel Stephen King informoval na svém Twitteru, že je fanouškem tohoto seriálu. Mezi další, kdo se řadí mezi fanoušky tohoto seriálu, patří americký herec Bill Pullman a dánský spisovatel a scenárista Adam Price. (Trajektt)
  • Více než 1,1 milonů finských diváků, což je asi pětina finské populace, sledovalo pilotní epizodu seriálu Domeček pro panenky (část prvníú a vytvořili  tak rekord ve sledovanosti, co se týče finských seriálů. (Trajektt)

Reklama

Reklama