Reklama

Reklama

Dobytí pólu

  • Francie À la conquête du pôle (více)
Krátkometrážní / Dobrodružný / Sci-Fi
Francie, 1912, 33 min

Obsahy(1)

Skupina badatelů přiletí na severní pól letadlem, které však při přistání na ledě tragicky havaruje. Právě když muži chtěj vztyčit vlajku, objeví se náhle obr, který několik vědců okamžitě zhltne. Pomocí kanonů se zbylým účastníkům výpravy nad ukrutným a nebezpečným netvorem podaří zvítězit - obr jejich kolegy zas vyplivne. (Karlos80)

(více)

Recenze (40)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Všechny tyto staré snímky hodnotím za 3, pokud to není nějaký opravdu extra kousek (4) nebo naopak (2). Jak jsem psal jinde a budu psát v každém komentáři k těmto filmům: nepřísluší nám dnes hodnocení podobných snímků. Tři hvězdy jsou spravedlivý kompromis. Člověk na to kouká s údivem a přesto si až úplně nedokáže představit vzrušení z těhle filmů na počátku minulého století. Dneska už je skutečný hřích nechat nás tady tyhle vůbec první filmy hodnotit. Nikdo z nás už nedokáže ocenit jejich kvalitu. Kdo dá 4 nebo 5 hvězd tak dle mého dává jen pro jakýsi vnitřní klid a nutkající touhu tyhle filmy ocenit co nejvýše - vždyť jde o základy všeho, co bylo potom, všeho na co se nyní koukáme. Kdo dá odpad nebo jednu hvězdu, musí s určitostí hodnotit dle dnešních měřítek a to bohužel nejde. Proto dávám 3 hvězdy. Viděl jsem pár dalších takto starých snímků a byly o něco lepší. Tady chybí větší a hlubší děj, některé scény jsou nadmíru dlouhé. Obdivuji herecké nasazení té doby, kdy nebylo možno vyjádřit se slovy. Gestikulace herců je dnes až komická, ale co měli dřív dělat :-)...Místy je to máchání a lámání rukama až nesnesitelné :-)...Zabití sněžného muže jakýmsi dělem nebo kulometem také vypadá jak parodie na horor, ale nejkrásnější bylo zahřívání zmrzlých dobrodruhů, které připomínalo nějaký divošský rituál :-D....Jednoduše jsou tyhle filmy základem a klasikou všeho, nemusíte je uznávat, můžete se jim smát, ale první místo jim nikdy nevezmeme. Chtěl bych se vrátit v čase a vidět všechny ty udivené tváře diváků, když se z vod oceánu vynoří netvor připomínající sněžného muže, když se zřítí v plamenech létající balón. Představa, že všichni byli několikanásobně paf, než mi při sledování dnešních trháků je tak vzdálená a přitom tak skutečná. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že se Méliès opakuje. V Cestě do nemožna je to skoro doslovná kopie Cesty na Měsíc. U Dobytí pólu to však není až tak žhavé. Nejspíš i vzhledem k datu výroby, se mi tento film od majstra líbil vůbec nejvíc. Je velmi vtipný, zábavný, napínavý a dobrodružný a i trikově je na tom pravděpodobně nejzdařileji, alespoň tedy, čeho jsem byl zatím svědkem. Obzvláště zpracování jízdy automobilem (což bylo vtipné) a samozřejmě sněžného obra (který byl jak vtipný, tak i úchvatný, kam se hrabe Kraken). Toto dílko určitě nepřehlédněte. ()

Reklama

Bajda 

všechny recenze uživatele

Takový vyčpělý pozdní Méliès. Někteří považují Dobytí pólu za jeho mistrovské dílo, ale oproti jiným jeho snímkům se v něm nenachází nic inovativního. Vidíme stále ty stejné motivy, stále stejné triky a jenom lehce obměněný příběh. Rozdíl jedné dekády mezi tímto filmem a Cestou na měsíc není bohužel vůbec poznat. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film, ačkoliv poměrně dlouhou dvouminutovou etapu s různými znameními zvěrokruhu jsem trošku nepochopil:) Sněžný obr musel tehdy působit dost převratně, dnes vypadá jen jako nějaká laciná dekorace z matějské pouti... Méliès do filmu zařadil hodně mezititulků, díky nimž je příběh pochopitelnější. Ale ani v roce 1912 se divák nedočkal například detailnějších záběrů, kamera si stále ještě udržuje od herců velký odstup, což zamezuje představení psychologie postav a zněmožňuje jakoukoliv identifikaci diváků s postavami. V roce 1912 už prostě působil Méliès nesmírně zastarale.... škoda. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nedá se přímo mluvit o adaptaci Verneovi knihy, ale motivů, které se ve spisovatelových románech objevují, je tu požehnaně - cesta na severní pól z Dobrodružství kapitána Haterrase, létající stroje nejsou nepodobné těm Roburovým atp. Meliés měl očividně víc peněz na zpracování jednotlivých obrazů, ale film se mi zdál už moc dlouhý. Pořád je to kouzelné, ale ve srovnání s prvním dobrodružstvím na Měsíci to je trochu nuda (osmiminutový let jedním směrem se dal zkrátit:) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Georges Méliès si jako ve většině svých filmů zahrál jednu z hlavních rolí. (Nevka)

Reklama

Reklama