Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

suicide 

všechny recenze uživatele

Můj první Jakubisko a hned taková perla - tedy pokud si pod perlou představíte něco typu Princezna koloběžka - učesaná/neučesaná, oblečená/neoblečená... pohádka-nepohádka. Ze začátku mi film přišel jako něco z produkce České televize pro víkendové odpoledne na čt2 nebo ještě lépe špatnou rozhlasovou hru z Českého rozhlasu. Chvíli mě v této doměnce ještě Perinbab utvrzovala, ale pak náhle se na pohádku dalo dívat, a i když místy byla podivná a i když místy připomínala Popelku a Mrazíka v jenom, tak jsem se do ní nějakým způsobem dostal. Ale kdo se má v těch pohádkových bytostech vyznat. Nejenže jich je přehršel, ale ještě se chovají vážně podivně. Třeba takovou Smrtku bych chtěl za kmotru, když jsem viděl, jak se ke svému kmotřenci chová. Ale konec dobrý všechno dobré, objektivně lepších 70% a vezmu-li v uvahu závěr ("Čí je to smola? Vaše!"), tak dám tedy ty 4*. ()

DJ Rocco iNc 

všechny recenze uživatele

Už podľa názvu filmu je jasné,že ide o snežnú paniu,ktrorá každý rok zasneží krajinu na bielo.To bolo aj hlavným úmyslom režiséra Juraja Jakubiska.Perinbaba je klasickou rozprávkou vo svete filmov,lenže okrem toho film opisuje aj dobu,ktorá nebola ktovie aká príjemná. Tak ako v každej rozprávke nesmie chýbať ani závisť a lakomstvo,ktoré býva neskôr potrestané.Všetko nakoniec dobre dopadne a hlavný hrdinovia žijú šťastne až do smrti. Je to naozaj obdivuhodné dielo Juraja Jakubiska, v ktorom herci na tú dobu uhrali naozaj dobré herecké výkony, no najväčší obdiv patrí herečke v hlavnej úlohe Giuliette Masine, ktorá svojim hereckým výkonom nesklamala, ba naopak. Vo mne osobne vzbudila ten pocit, ktorý zažíva malé dieťa,keď prichádza najkrajšie ročné obdobie a to je zima.... Film sa mi naozaj páčil, má v sebe aj humor,lásku,lakomstvo,závisť,obdiv ale aj nadprirodzeno, čo robí príbeh naozaj zaujímavým...Skrátka vynikajúci film od vynikajúceho režiséra. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zďaleka najlepšia slovenská filmová rozprávka. Takmer mystická atmosféra, kultové fóriky ("Vaša, vaša...!), výborní herci. Niektorí tu tvrdia, že ich baví ten drsný, občas skoro hororový názvuk. Na mňa zase z tohto filmu dýcha erotika. Všimnite si to. Jakubisko mal vždy zmysel pre "šťavnatosť", a ani v rozprávke se tomu nevyhol. Tie vášne sú tam naozaj horúce a preto to celé tak jedinečne funguje. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

"Ďakujem Ti, Perinbabka." Děkuji Juraji Jakubiskovi a Ĺubomíru Feldekovi za krásný poetický scénář. I když v pohádce nevystupuje žádná princezna, ani princ, tak mě dostala kouzelně odvyprávěným příběhem. Zubatá v podobě Valerie Kaplanové (či při metamorfóze Evy Horké) má opravdu uhrančivý úsměv a její reakce na Jakubkovo dovádění "Já z tebe budu mít snad smrt." odzbrojí. "Heuréka!" Podobně jako Jakubko jsem také okouzlen pohledem na tatranská panorámata, hlavně z Volovca. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jedine dva filmy z Jakubiskovej tvorby, ktore sa daju pozriet /+ Sedim na konari a je mi dobre/ Tento sa da pozriet iba kvoli Giulette Masin-e /manzelka talianskeho rezisera Federica Fellinniho/. Jediny dovod, preco si film obcas pozriem, je herecka ucast mojho oblubenca menom Sona Valentova /Kladivo na Carodejnice/. Jakubiska osobne neuznavam : 76 % ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Soňa Valentová (macocha) mala po nakrúcaní rozprávky obavy, že ju bežné deti nebudú mať radi a budú sa jej báť, lebo hrala zlú macochu. Bolo to ale úplne naopak. Keď chodila napríklad so psom na prechádzky, deti na ulici boli zvedavé, aké bolo natáčanie a ako letela na perine. Musela im rozprávať zážitky z narúcania. (Raccoon.city)
  • Tobias Hoesl (Jakub) na natáčanie spomína s láskou. Jeho Perinbaba preslávila nielen u nás, ale aj v jeho rodnom Nemecku, kde ju tiež pravidelne vysielajú každé sviatky. Rozprávku si podľa hercových slov obľúbili aj jeho rodičia, ktorých vraj nie celkom teší, keď hrá zlých chlapcov, a preto sú radi, že ho vianočná klasika ukazuje v pozitívnom svetle. (Raccoon.city)
  • Detských komparzistov do filmu si štáb vyberal v školách v Martine. Dostali honorár 50 korún. Ich pár sekundové scénky sa natáčali zhruba týždeň. (martin1m2)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama