Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádka, kde figuruje schizofrenní smrt, multifunkční peřina, ze které se sněžilo, ale dala se použít jako padák nebo člun (kam se hrabe Fantomas se svým lítacím autem), hlavní hrdinka pase pávy, což podle mě není obvyklá zábava ani na Slovensku (opravdu jsem přesvědčená o tom, že statisticky více zastoupeným ptákem na pastvinách jsou tam husy stejně jako u nás) a hraje jim na flétnu. Její nevlastní sestra je retardovaná, a to natolik, že si jí Jakub nechce vzít, ani aby si zachránil život, a to už je tedy co říct. Prostě celé to je divné, ale přesto to je pohádkově kouzelné s výraznými prvky hororu. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"A čia je to smola? ..Čia? Čia? ..Vaša, vaša." Málokterý z režisérů dokáže tak přirozeným způsobem zachytit krásu hor a atmosféru života ve vysokohorské vesnici jako "slovenský Fellini" J. Jakubisko. Sílu zážitku z jeho díla zde ještě umocňuje nádherná hudba skladatele P. Hapky (mráz mi při ní běhá po zádech). K dokonalosti nevšedního prožitku napomáhají i přesně obsazení herečtí představitelé v čele s hvězdou italského filmu G. Masinou v roli Perinbaby. Nejkrásnější slovenská pohádka. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Snová, magická až mystická pohádka, která snad ani nemá srovnání. Naprosto chápu její legendární status, i když jsem se k ní dostal z hudebního konce, přes dílo Petra Hapky. Jedna alegorie vedle druhé, jedinečná atmosféra... Na někoho může být "divná", já si ji vždy užívám. Nezbývá než doufat, že Juraj Jakubisko zvládne pokračování, které má mít premiéru letos napodzim, se ctí. 80% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Až na ten nekvalitný postsynchrón, ktorý je tak typický pre Jakubiskove filmy, sa podľa mňa jedná o jednu z najlepších kinofilmových slovenských rozprávok (aj keď vlastne ide o nemecký námet). Keď nie najlepšiu. Tie vznikali práve v 80. rokoch aj vďaka západonemeckej koprodukcii. Nechýba Jakubiskova poetika, vtipné či legendárne hlášky a geniálna Hapkova hudba. Po rokoch vidím chyby v spracovaní, resp. laxnosť v určitých postupoch, ale kedže je to určené mladšiemu publiku, nie je to až také mínus. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Perinbaba na 228. mieste v hodnotení československých filmov? Kde sú hodnotenia tých miliónov divákov, ktorí si túto najklasickejšiu slovenskú rozprávku nenechajú utiecť žiadne vianoce? Jakubisko v najlepšej režisérskej forme natočil (nevedomky) temnejšiu alternatívu ku klasickým českým rozprávkam. V jeho tradičnom vizuálnom poňatí. Všetci vieme, že z toho vytřča Fellini viac, ako zubatá, ale koho to trápi. Tu je zase cítiť z českých divákov slovenský syndróm, keď nedokážu vstrebať našu temnosť, absenciu humoru a určitý chlad. Netvrdím, že sa im čudujem. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Zábery z pohrebu Alžbetkinej mamy (Zora Ulla Keslerová) sa nenatáčali na skutočnom cintoríne. Išlo o lúku nad chalupou v Jasenovej. Miesto si filmári sami upravili tak, aby pripomínalo cintorín. (Raccoon.city)
  • Za Alžbetku si vybral režisér Petru Vančíkovú z prozaického dôvodu. Pripomínala mu krásnu kaučukovú bábiku, ktorá sa za jeho detstva vyrábala iba v Amerike. (Raccoon.city)
  • Spálňu Alžbetkiných rodičov, ako aj zvyšok príbytku, si môžete pozrieť na vlastné oči. Scény sa natáčali v skanzene Rožnov pod Radhoštěm, ktorý je prístupný verejnosti. (Zdroj: topky.sk) (martin1m2)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama