Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

monolog 

všechny recenze uživatele

Nedávám to kvůli nostalgii, nebo tomu, že by byli první. Kdepak. Mně se to vážně líbilo. Děj je sice jednoduchej, ale to zpracování nemá chybu. Hodně mi to připomnělo Zemanův Vynález zkázy, nejen zpracováním, ale i pojetím scén. A ty kulisy jsou nádherný. Mnohem hezčí, než nejnovější počítačově animovaný triky v nových trhácích. A navíc všechno tam bylo vytvořeno ručně. Tomuhle říkám klasika. Povinně pro každýho fandu SF. Ti mimozemšťani mi hodně připomněli pozdější ještěrkáče z Flashe Gordona z roku 1982. A co se týká doprovodnýho mluvení, tak to jsem vypnul a pustil si k tomu jiný. Na začátku, než odletí jsem si pustil znělku ze seriálu Law and Order, potom když jsou na měsící jsem si pustil melodii Maddalena z filmu Profesionál s Belmondem a když začnou bojovat jsem si pustil melodii ze Sedmi statečných a zakončil to hudbou z Rudé Soni. A ani jsem nemusel poslouchat nějaký pitomý žvásty, který stejně jen popisujou, co se děje na obrazovce. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku nevídaný trikový velkofilm a prý vůbec první celosvětový filmový hit. Georges Méliès byl vizionář, který předběhl dobu a ukázal ostatním jaké možnosti má nové médium. Dodnes zábavná adaptace populárního románu Julese Verna doplněná o Selenity z jiného románu H. G. Wellse je vyprávěná svižně, přehledně a nepotřebuje ani žádné mezititulky. Nejsem si sice jistý, že je hudba francouzského elektronického dua AIR vhodná ke 110 let starému filmu, ale s tím nic nenadělám. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná „scifárna“, na kterou se jako restaurovanou a barevnou moc pěkně dívá. V hlavních rolích výborné triky, kostýmy, kulisy a hlavně fantazie s velkým „F“. Zaujmou i detaily, „např. živý“ Měsíc, deštník jako ultimátní vražedná zbraň, chytré řešení zpáteční cesty a také fakt, že už tenkrát hodně jely „hostesky“. Za mě to budou silné 4*. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zatímco bratři Lumièrové se v době vzniku filmu snažili co nejvěrněji zachytit realitu, Méliès se vydal opačnou cestou a chtěl realitu přetvořit, nebo se jí úplně vyhnout. A tak není divu, že jeho Cesta na Měsíc je plná fantazie - Měsíc trefený do oka obří nábojnicí osazenou lidskou posádkou, deštník měnící se v houbu a nakonec sami Měsíční marťánci... Na svou dobu pěkně výtvarně zvládnuté "veledílko" s příjemným hudebním doprovodem umožňující nostalgicky náhlédnout do doby, kdy filmy i zkoumání vesmíru bylo ještě v plenkách. Milé a svým způsobem fascinující. 8/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vidět restaurovanou kolorovanou verzi na velkém plátně, to byla doopravdy paráda. Nová hudba od skupiny AIR mi v úvodní scéně připadala skoro nepatřičná, nicméně nutno uznat, že zbytku Cesty na Měsíc dodala až pozoruhodně hravou atmosféru (ne, že by to film potřeboval, pochopitelně).___P.S. Letos jsem film viděl zase v kině, tentokrát s hudbou od Jeffa Millse, a Mélièsovu velkému výletu nechybí nic ani po 115 letech. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Snímek je považován za první široce distribuovaný film. (contrastic)
  • Snímek Cesta na Měsíc je tvořen asi dvaceti záběry, převážně statickými. Film se nehoní za realističností a místy dokonce jako by ignoroval základní prvky perspektivy. (Pavlínka9)
  • Snímek je považován za první vědeckofantastický film. (contrastic)

Reklama

Reklama