Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po automobilové nehodě se na operačním sále ocitnou téměř dvě mrtvé ženy – stařičká docentka historie (S. Budínová) a krásná a hloupá volavka zlodějského gangu Yvetta (T. Brodská). Pro záchranu alespoň jedné z nich se dva lékaři (K. Roden, J. Hartl) rozhodnou pro experiment a zdravý mozek docentky transplantují té, která nehodu zavinila. Z bezvědomí se tak probudí žena s tělem a tváří mladé dívky, ale s myšlením staré intelektuálky... Film s prvky sci-fi, který natočil režisér J. Jireš na námět J. Moserové, se zamýšlí nad lidskou identitou a časem, který je člověku na tomto světě vymezen. Zápas vědomí s hmotou, duše s tělem, mládí se stářím sehrála v excelentní faustovské studii v dívčí podobě T. Brodská, která získala za tuto „dvojroli“ Českého lva za nejlepší hlavní ženský herecký výkon. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

kingik 

všechny recenze uživatele

Jaromil Jireš se dost možná inspiroval u amerických kolegů. Film námětem připomíná akční snímek Tváří v tvář. Nedělejte si plané naděje. Budínová s Brodskou proti sobě "akčně" nepůjdou. Veškerá podobnost s hollywoodským spektáklem končí záhy, když film dostane poněkud komorní, místy sofistikovanou podobu. Scifi prvek je zde opravdu jen na okraj. Dva lékaři vpraví mozek postarší a intelektuálně založené dámy do těla mladice, která byla za života jejím pravým opakem. Jak se tělo sžije s mozkem, to je i není zásadním pojednáním filmu. Úvodní premisa zajímavá, při operaci se jen dva lékaři baví nad operovanou, přičemž je divák ušetřen jakéhokoliv detailu kamery na pacientku. Triky si film nemohl dovolit. Muselo se to obejít bez nich. Film vyhlíží dost lacině, technická stránka atakuje spodní hranici. Hlavní břemeno nesla Tereza Brodská, která náročnější roli zvládla zajímavě a vysekla ženu, jejíž chování v mnohém připomene seniorku. Brodská je z celého filmu tím nejzajímavějším, co je k vidění. A k vidění toho moc není. Film je zpracován televizní formou, která nepřijde s ničím zajímavým. Tempo z úvodní třetiny rychle opadne, příběh se ponoří do své psychologicky-komorní úrovně. Náhle to celé působí prázdně, příliš se neřeší, co experimentem vlastně lékařská věda získala, příběh dostává silně naivní rozměr, který hrozil. Nedokonalý scénář, utahaná režie a počáteční potenciál. Z nevšedního českého filmu se vytratil působivý rozměr, zůstalo jen u náznaků, čím by mohl film být, kdyby se na něm lépe zapracovalo. 40% ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Namet je velmi zajimavy, ale zpracovani je tristni. Cely film defacto stoji na vykony Terezy Brodske, kterou mam sic velmi rad, ale bohuzel jeden kun tezky povoz sam dlouho neutahne. Krome velmi dobreho vykonu Terezy Brodske, stoji take za zminku dobre zapracovana hudebni linka, ale misty je uz velmi ohrana a jednoduse se zni stava klise. Skoda tak trochu promarnene sance, ale film je to prinejmensim zajimavy. ()

Reklama

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Dvojrole se vskutku nehodí na plátna kin, televize jí však slušela náramně. Neotřelý námět, skvělé herecké výkony paní Budínové a především Terezy Brodské mi daly zapomenout i na pomaleji plynoucí děj. Ovšem hlavní myšlenka, že seniorka zůstane osamělou stařenou i v těle dvacítky, zde byla vystižena opravdu sugestivně (nepopsatelné oči Brodské!). Ta beznaděj, kdy se stará intelektuálka přirozeně nedokáže zařadit mezi "vrstevníky" a díky zákroku experimentujících doktorů ze dne na den ztrácí lety zažitý stereotyp, bezpečí i posledního žijícího přítele, mě přivedla do tak sklíčeného stavu, že jsem všechny formální neduhy tohoto filmu hodila za hlavu. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň Jaromila Jireše. Jeden z velkých režisérů zlatých šedesátých si udržel solidní úroveň i v šedých devadesátých. Dvojrole jistě není žádný filmový zázrak, ale tím se ani nesnaží být. Je to solidní, komorně pojatý snímek, který táhne především úžasná Tereza Brodská. Vlastně je to taková hořká komedie, neboť při sledování mladé Brodské, jak chodí jako stařena a začíná trpět demencí, člověk neví, jestli se má smát, nebo plakat. Každopádně tento snímek dokáže vzbudit emoce, a to se počítá. Stejně jako jeho poselství, že si člověk nemá hrát na Boha. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Poměrně neznámý, ale vcelku pozoruhodný český televizní film. Když se po havárce v nemocnici ocitnou dvě ženy, lékaři zjistí, že už nemohou zachránit obě. Proto se rozhodnou pro experiment a mozek jedné transplantují do těla druhé. Mladá holka se tak probudí s mozkem staré a zkušené ženy. Tolik lehký sci-fi námět. Jinak jde ale spíše o vztahové drama. Mou pozornost Dvojrole upoutat dokázala a přivedla mě na zajímavé myšlenky. Jak bych se choval sám v těle dvacátníka se zkušenostmi sedmdesátníka? Jak bych naložil s novým, ale vlastně cizím životem? Na filmu bych ještě vyzvedl herecký výkon Terezy Brodské, která to dokázala zahrát velmi přesvědčivě a po právu získala za svoji roli Českého lva. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Českého lva 1999 za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získala Tereza Brodská. (M.B)
  • Závěrečná scéna s Terezou Brodskou na lavičce je točena v Brně v Bjornsonově sadu, ovšem v reálu lavička v parku není a nikdy nebyla. (bo.rec)

Reklama

Reklama