Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (441)

keddy79

všechny recenze uživatele

Ač jsem viděla celé první dvě série, tak nehodnotím. Seriál není vůbec špatný, má důležitý morální přesah i herci jsou výborní. Film s vážnější tematikou si pustím, ale u seriálu hledám spíš zábavu. Možná jsem v tomto povrchní, ale na seriál s ukňouranými postavami koukat nechci. Zajímalo by mne kolik lidí, kteří říkají jak je hrozné chování postav a co tím zpusobili, se ve skutečnosti chovají stejně necitlivě. A to třeba i vůči své rodině. Jak často slyší člověk a depresemi od svých nejbližších, že je jen slaboch a má zvednout zadek a jít na procházku? Nebo dítě, když se svěří, že není něco v pořádku? Bohužel často. ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má výborný koncept, skvělou kameru (a že by se zrovna v tomhle žánru mohlo leccos odbýt), super střih a knižní bestseller v zádech jako předlohu. Prostě zaděláno na teen událost roku. Nicméně se tam hodně projevila nesourodá režie a chabý scénář. To se podepsalo na sem tam horších dialozích, předvídatelnosti a hodně plochých postavách. To mi asi vadilo nejvíc. Dost na to dopláceli nezkušení herci, se kterými si režiséři dělali, co chtěli. Hodně často to pak právě zavánělo nekonzistencí postav a jejich jednání. Když navíc série cca v půlce ustrne, tak to pak seriál nedokáže zachránit povedeným finále, protože už vlastně všichni vědí, jak to dopadne a jak se to událo. Na konci se tak nic nedostavilo. Jinak je to ale výborný seriál pro teenagery, který se pro ně může stát televizní relikvií. Jako za nás třeba Beverly Hills 90210. Ale, aby to více zaujalo i dospělého diváka, muselo by to nabídnout víc originality a zkrátka něco navíc. A seriál tam podle mě necílil. Nic navíc nechtěl. Jen dobře zadaptovat předlohu. To se mu povedlo - proto tři hvězdičky. (P.S.: Jinak ta různá nepřímá přiznání a odůvodnění smrti jsou, mezi námi, dost chabá.) ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Boha jeho, kam jsme to dopracovali... To je tak debilní, až to bolí. Neříkám, že celá první série je sračka, najdou se dobré momenty, ale celý ten koncept a chování postav je tak naivní a blbé, že starším ročníkům nad tím musí zůstat rozum stát. Nicméně je asi potřeba se smířit s tím, že dnešní náctiletí takovéto seriály vyhledávají. Já jsem rád, že za našich mladých let frčelo úplně něco jiného. To, co tady ty postavy předváděly, v čele s věčně ublíženou hlavní nehrdinkou, bylo postupem času čím dál víc na přesdržku. Už jen ten nápad, že se holka rozhodne zabít a natočí o tom sérii kazet, je dost na palici. Jaký kontrast mezi symbolem 90. let - kazetami (walkmanem) a dnešní (zdegenerovanou americkou) mládeží odkojenou tablety. První série: 40% a ještě si hodně rozmyslím, jestli protrpím sérii další... ()

mrkt 

všechny recenze uživatele

mam z toho hrozně smíšený pocity. ukaž mi středoškoláky, co se takhle chovají. (a na školním plese si pouštějí Eagulls, jasný, ftw) snaží se to bejt hrozně trendy, ale nevěřim tomu skoro nic. jsou tam momenty, který jsou strašně lame a prvoplánový, že se jim spíš směju než se do nich snažim vcítit. nicméně si vážim toho, že někdo natočí seriál týkající se tohohle tématu (a nemyslim sebevraždu) a zaměří se na to, jak se s tim perou středoškoláci. jako celek to pro mě bohužel ale nefunguje a mam s tim spíš problém. (ALE dát do posledních minut Angel Olsen a Boba Moulda? za mě dobrý!) ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

13 Reasons Why nestíhá nudit ani ve chvílích, ve kterých se nic moc neděje. PROČ? 1. Scénář je naprosto ukázkově vykonstruovanej 2. Obsazení je přesný a herecký výkony nikdy nejdou za hranice reálií 3. Obsahuje spoustu postav se kterými se divák může ztotožnit 4. Parádní soundtrack 5. Temná, smutná a bezvýchodná atmosféra 6. Chytrá režie, která si hraje s divákovou pozorností (kolikrát jste ztratili přehled v časových liniích?) 7. Silnej příběh o dospívání, ve kterém má jedna pomluva potenciál měnit celej život 8. Ve finále vyplyne vážný - ač trochu naivní - poselství 9. Ani na chvíli nemáte pocit, že sledujete hloupej teenage flák typu 90210 10. Všechno z toho lze ve skutečném životě zažít 11. V žádnym ohledu se nemůže divákovi znelíbit 12. Absence zbytečností 13. Jede pevně na jistotu! (to je zároveň největší mínus, nečekejte žánrové experimenty, nebo šokující zvraty.) ()

Galerie (458)

Zajímavosti (48)

  • Na začátku příběhu, když Clay (Dylan Minnette) poprvé poslouchá kazety, zeptá se ho Pan Porter (Derek Luke), co poslouchá. Clay odpoví, že Ultravox. V epizodě Tape 7, Side A (2017), když Hannah (Katherine Langford) odchází z kanceláře Pana Portera, z rádia za ním se ozývá píseň „Vienna“ od Ultravox. (Kacitr)
  • Lak na nehty, který má na sobě Hannah (Katherine Langford) v den kdy zemře, používala k označení kazetových nahrávek jednotlivými čísly. (Kacitr)

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama