Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (366)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jonzeho druhej film je jako V kůži Johna Malkoviche lehce divnej, ale tentokrat ne tolik. Je to vlastne takovy lehce komedialni drama trochu o nicem a v podstate to, co se deje ve filmu, se da rict i o filmu. Jak natocit neco, kde se postavy nijak zvlast nevyvyji, kde se nic moc nedeje, neni tu zadna gradace napeti. Vysledek je misty trochu nudnej, misty natahovanej a ke konci trochu nucene akcni, ale Jonze mel stesti na herce. Tlustej kudrnatej, vecne spocenej a neustale na nervy Cage je ve svy dvojroli fakt oskarovej a Cooper jako bezzubej lovec orchideji si toho oskara taky zaslouzil. Co se tyce Streepovy, ta hraje stejne dobre jako vzdycky. Proste zajimavy, zbytecne dlouhy a misty trochu nudny drama se skvelejma hercema. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Napsat nějaký smysluplný komentář k příběhu v Adaptaci, to je nad moje síly. Tady by pomohl jen Charlie Kaufman sám, protože tak zamotaný děj jsem neviděl co moje paměť sahá. Jediné co mohu posoudit, jsou skvělé herecké výkony všech hlavních představitelů. Ještě k tomu ději. Dostalo mě, jak se film po celou dobu co scénář ve filmu píše Charlie Kaufman (vypadá to, že už se do toho začínám zamotávat) tváří jako těžká intelektuálština a ve chvíly kdy mu začne se scénářem vypomáhat jeho dvojče Donald (nová hvězda na hollywoodském scénáristickém nebi) se film rázem změní na těžký hollywood. Fakt dobré. ()

Reklama

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Nejpřekombinovanější scénář, a jedna z nejoriginálnějších adaptací knihy vůbec. V tomto směru před Charlie Kaufmanem hluboce smekám, neboť se mu vydařilo něco (scénáristicky) neskutečného. Mám však i určité výhrady ohledně celkového tempa filmu, zejména na začátku a i více méně jako celek to celé jede na strašně pomalém a fádním tempu. Na jednu stranu je to celkem logické, divák musí mít neustále na paměti, že sleduje adaptaci knihy ze zoufale nudným tématem. Je dobře, že do toho vsadil Charlie sám sebe a své trápení, celkově děj (v rámci možností) oživil. Nebýt toho, bylo by pozorování Adaptace něco jako sebemrskačství. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Další skvělá Kaufmanovka, a dokonce ještě autobiografická (v mém žebříčku lepší než Slez ze stromu, ale ochloupek za Eternal Sunshine a Malkovichem) s opravdu lahůdkovým obsazením (Cage v dvojroli obtloustlích plešatících scénárisků, Meryl Streep jako spisovatelka a feťačka, Gary Cooper jako zloděj orchidejí a Bryan Cox jako učitel scénáristiky). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasická poučka praví: ,,žák překonal mistra" - Woody Allen musí dnes Charlie Kaufmanovi závidět jeho neotřelou scenáristickou genialitu plnou intelektuálního pochybování o sobě samém, ironických postřehů a sarkasmu, autobiografické inspirace a umění vyváznout ze zrádných osidel složitě (postmoderně) koncipovaného scénáře s dokonalou a smysl dávající pointou a vyzněním... A navíc - ta absolutní sebereflexe...Charlie Kaufman je buď génius, nebo šílenec... Výjimečný scénář, výjimečné ztvárnění, výjimečná režie, výjimečný film! Podobné filmy: Synecdoche, New York, Věčný svit neposkvrněné mysli ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Charlie Kaufman bol spolu s Donaldom Kaufmanom nominovaný na Zlatý glóbus, napriek tomu, že ten druhý je fiktívna postava. Obaja boli tiež nominovaní na Cenu Akadémie a Akadémia dala verejne vedieť, že v prípade víťazstva by sa obaja "bratia" museli podeliť o jednu sochu. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama