Reklama

Reklama

A Prayer Before Dawn

  • Francie Une prière avant l'aube (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Drogově závislý boxer Billy Moore (Joe Cole) skončí v thajském vězení, kde si prožívá osobní peklo. Jeho situace ho nakonec dovede k pokusu o sebevraždu. Naději najde v thajském boxu. Ve vězení začne trénovat a brzy dostane šanci zápasit. Netrvá to dlouho a převedou ho do cely pro bojovníky. Billy v náročném bojovém sportu najde nový smysl života a způsob, jak se vypořádat s realitou nechvalně proslulého thajského vězení. Bude to ale stačit, aby se dostal přes svou drogovou závislost? (jkpj22)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (65)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sugestivnější vězeňské prostředí jsem ve filmu snad ještě neviděl. To thajské peklo tu dýchá z každého póru. Co se zápasů týče, tak tady bude leckdo zklamaný, ale nějaké efektní tanečky by se do celkového pojetí ani nehodily. Herecky perfektní. Obsadit reálné kriminálníky bylo trefou a Joe Cole mezi ně přirozeně zapadl. Co mi trochu vadilo byla prakticky nulová příběhová linka. Víceméně je to jen o chlapovi, co se snaží přežít v kriminále. Jasně, ono v reálném životě ani o nic jiného nejde a i díky tomu je celek realistický, ale nějakovu autorskou invenci bych i tak uvítal. Ale zase se nejedná o nic, co bych nedokázal překousnout. Až si bude Breivik zase stěžovat, že nemá nový PlayStation, tohle bych mu pustil. 85% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V prvom rade ďakujem “Evilenkovi” za tento väzenský “smash down” o feťáckom boxerovi z Anglicka, ktorý skončil (zrejme) v najhoršom “nápravnom” zariadení na svete, nazývanom aj: “Hotel All Inclusive”. Pred pár mesiacmi som vzhliadol výborný dokument (voľne dostupný na kanály “youTube”, ktorý vrelo odporúčam!), no tento hraný snímok mu smelo dokáže konkurovať, dokonca môžem povedať, že vzhľadom na dramatizáciu priebehu udalostí, je samozrejme ďaleko lepšou “zábavou”. Kým prvá polovica filmu vyobrazuje “život” za mrežami v jasne stanovených “pravidlách”, tá druhá sa takmer kompletne nesie v duchu (nadnesene povedané) Van Dammovského princípu starých filmov z 90´rokov. Priznám sa, že mňa tá prvá bavila viac, no tak či onak, toto si zaslúži veľkú pozornosť diváka. Výborný, kurva drsný film .. ()

Reklama

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Komentář může obsahovat lehký spoiler! Necelý rok čekání - a vyplatil se! Natěšenost na tento film mi nedala možnost ani počkat na české titulky. Jsem zvědav, pokud "titulkáři" přeloží i dialogy v thajštině, jelikož v anglických titulkách to tak bohužel nebylo, tudíž občas absolutně netuším, oč šlo ikdyž ve většině případů se to dalo logicky vyvodit. Mohl to být záměr tvůrců, aby se divák cítil stejně jako hlavní postava. Pokud ano, tak povedené. Mimochodem, hlavní postava byla vybrána skvěle. Sice možná až moc muskulaturní smažka, ale budiž. Herectví herců i neherců bylo perfektní. Obsazení bývalého skutečného obsazenstva thajského vězení neskutečné. Scéna znásilnění byla velice autentičná a následný šok hrdiny ještě větší. Kamera při soubojích velice nevšední a navíc povedená! Chápu, že ta kamera asi měla své důvody kvůli schopnostem hlavního hrdiny. Ale souboje a závěrečná technika byly dobře propracované. Prostředí netřeba komentovat - špína, smrad krve, drog a potu... ikdyž nakonec možná uznám, že jsem čekal i o malinko víc (naivně, natěšeně), prostě jak se říká "TOPovku". Ale i tak to nemění nic na hodnocení. Jasných 92% a 5* samozřejmost. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další film z ranku Trestance a Bloku 99, ale snad ještě nepříjemnější a v různém kontextu ošklivější, ovšem bohužel ne tak úderný a pohodově odsýpající. Koho zajímá box, ať si pustí úvodní scénu a pak rovnou přetočí o hodinu napřed, protože první půlka je jen velká thajská depka, kterou by asi nikdo nechtěl nikdy zažít a teprve v té druhé se to pořádně řeže. A právě ta rozvleklost je celkem problém. Hlavní herec je velice neotřelou volbou a celou dobu jsem si zvykal na jeho přízvuk. Celkově jsem zkrátka čekal více. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

A Prayer Before Dawn je extrémne surová väzenská dráma, plná brutality, beznádeje, potupy a prejavov najnižších ľudských pudov, vďaka čomu sa aj nechválne známe brazílske Carandiru v porovnaní s thajskou väznicou Klong Prem javí byť vcelku vľúdnym miestom... Výhrady mám voči predstaviteľovi Billyho Moorea - Joeovi Coleovi. Skutočný Moore bol drsný liverpoolský grázel a príležitostný boxer, vymetajúci už od svojich 17 rokov najrôznejšie kriminály (tieto prechádzajúce bohaté väzenské a zločinecké skúsenosti mu počas jeho "thajského dobrodružstva" dosť pomohli) a nie vyhúkaná trasorítka akou je Cole. Je jasné, že Thajsko nie je Veľká Británia, otrasné pomery v Klong Prem museli šokovať aj ostrieľaného recidivistu akým bol v tej dobe Moore a robiť tu ramená by sa mu nemuselo vyplatiť, domnievam sa však, že táto snímka ho zámerne vykresľuje ako väčšieho outsidera než v skutočnosti bol. Myslím si, že keby reálny Billy Moore vyzeral a pôsobil tak zraniteľne ako jeho filmový stvárniteľ Cole, jeho zadnica by už počas prvej noci v thajskom väzení spoznala "stredovek". ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Herci, kteří ztvárnili thajské vězně, jsou skuteční bývalí vězni. (Punisher)
  • Billy Moore spal první noc v thajské věznici s dalšími 70 vězni a vedle něho leželo mrtvé tělo. (ARI50)
  • Skutečný Billy Moore si ve filmu zahrál roli svého vlastního otce, který zemřel na rakovinu těsně před natáčením. (Punisher)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno