Reklama

Reklama

Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 4

Recenze (601)

Botič 

všechny recenze uživatele

X-Men: Dark Phoenix se točí okolo zápletky, která byla už nastíněná víceméně v Posledním vzdoru, takže tu máme znovu origin Jean Grey, který ale působí spíš jako příběh vystřižený z Fantastické Čtyřky. Počet špatných X-Men příběhů se začíná nebezpečně blížit počtu těch dobrých. O to víc zamrzí, že drtivá většina právě těch horších vzniká v posledních šesti letech. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Po slabé a hlavně zbytečné (nic nového a zajímavého nepřinášející) předchozí Apokalypse překvapivě příjemné završení X-Men série (před přestupem k MCU pod Disneyho křídla). Kinberg jako debutující režisér odvedl solidní práci, zápletka, postavy i jejich vzájemné (větší či menší) konflikty fungují obstojně. Velkým plusem je střídmá stopáž, herecky film opět táhnou zejména McAvoy a (tradičně boží) Fassbender, nejvýraznější a nejzábavnější scénou je bezpochyby velká finální akce, která nabídne dostatek napětí i obstojný počet efektních eye-candy momentů. Za mě OK. 65 % ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na to, že mělo jít o velkolepé zakončení celé dosavadní x-menovské ságy, jde spíš jen o pomalé a ospalé vyšumění do prázdna. Svěřit finální film série sice zběhlému scenáristovi, ale zcela nezkušenému režisérovi Simonu Kinbergovi si zřejmě vybralo svou daň. Bez jakékoliv nadsázky, fádnější a unavenější už to být nemohlo. Film, jehož vývoj vám bude zcela ukradený. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Asi mě nikdy nepřestane fascinovat, že je možné natočit film, kde se nic neděje navzdory enormnímu snažení všech zúčastněných. (Pořád si stojím za tím, že Sophie není moc přesvědčivá herečka, ale je super vidět, že už není tak vyzáblá a že je snad třeba šťastná či šťastnější.) Jo a vlastně mám ještě potřebu vyjádřit se k hudbě, protože ačkoliv je kvalita "novodobých" x-meních filmů nijaká už od začátku, tak alespoň hudbu jsem si většinou doopravdy užila (ponejvíce od Henryho Jackmana k První třídě, drahoušek). Tady je ten Hans tak unavený, repetitivní a nevýrazný, že doufám, že si aspoň užil paycheck, ale že už tyhle práce nebude brát a nechá to třeba někomu inspirovanějšímu. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1992, raketoplán Endeavour to nasolil do kosmického chuchvalce na orbitě naší planety, X-meni mu letí na pomoc a něco se zvrtne. Vesmírná zápletka přivádí nemutantního/nelidského nepřítele, ale zároveň jde do kopru linie s GLBT/LGBT nesnášenlivostí, kterou si ty roky v sérii hýčkali. Patolízalské posluhovaní lidem některým členům už nevoní. Tým se pomalu rozpadá a z Jean je zase Fénix, ale tentokrát nemá sexy Famke Jannsen, aby to dokázala uhrát. Herecká omladina obecně na formáty typu McAvoy nebo Fassbender nemá a bohužel to na nich stojí zase o trochu více. Přesto Kinberg dokáže schopně vést příběh a nabízí dynamické akční scény a dobré nápady. Vlakové finále, kde se všichni utrhnou ze řetězu je plné památných scén. Do toho výtečně burací Hans. Nakonec docela solidní zakončení X-série. Byly to dobré roky. P.S: Konec je v rozporu s tím, co bylo naznačeno v Budoucí minulosti. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (31)

  • Na „brazilském Comic-Conu“ v roce 2018, známém jako CCXP, měli prezentaci také tvůrci tohoto filmu. Simon Kinberg prozradil, že i když Dark Phoenix v žádném případě není součástí Marvel Cinematic Universe, na filmu se kreativně podílel šéf Marvelu Kevin Feige. (3T)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu v autě, je „By The Time I Get To Phoenix“ od Glena Campbella. (Duoscop)
  • Původně se plánovalo, aby byl závěrečný díl série X-Men dvoudílný podobně jako Avengers: Infinity War (2018) a Endgame (2019). Kvůli produkčním problémům se od nápadu upustilo. (Kinofil)

Související novinky

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

25.12.2019

Původní mutantí univerzum de facto skončilo s filmem X-Men: Dark Phoenix. Škarohlídi by dokonce mohli říct, že skončilo už s Loganem v roce 2017. Existuje však ještě jeden snímek z téhož světa, který… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

14.08.2019

Netflix podle čerstvých zpráv přeplatil šest dalších velkých studií a získal tak práva na nové sci-fi Pyros v hl. roli s Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Sedmilhářky). Snímek bude produkovat a… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama