Reklama

Reklama

Lví král

  • USA The Lion King (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Snímek Lví král od studia Disney, jenž režíroval Jon Favreau (Kniha džunglí), se odehrává v africké savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, a připravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se z malého Simby radují. Mufasův bratr Scar, původní následník trůnu, spřádá své vlastní, temné plány. Souboj o Lví skálu plný intrik, dramat a po nečekané tragédii skončí Simbovým vyhnanstvím. Za pomoci dvou nových přátel musí Simba dospět a stát se tím, kým je mu souzeno být. (Falcon)

(více)

Videa (23)

Trailer 5

Recenze (535)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Do puntíku doslovný remake, který je sice vizuálně fantasticky nápaditý, ale scénáristicky naprosto identická kopie slavného originálu bez jakéhokoliv dodatečného nápadu, zlepšováku či momentu překvapení (vyjma brouka hovnivala). Favreau tak zůstane zase jenom hitmakerem který natočil pozlátko atakující stamilionové hranice v kinech, ale duše původního snímku zůstala na svém míste bez hnutí. V podstatě komerčně asi OK, ale jinak naprosto zbytečný update něčeho, co bylo téměř perfektní. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Kdo znají původní verzi budou mírně zklamáni a půjdou s hodnocením dolů. Dokonalý film nelze dokonale zopakovat. Režisér se scénáristou jdou až na drobné odchylky krůček po krůčku vyšlapanou cestou s původním snímkem. Bohužel se nám tu nějak vytratila fantazie, kouzlo a hlavně hravost, který Lví král měl. Vizuální efekty byly skvělé, někdy i připomínalo dokonalé přírodovědné snímky z BBC nebo National Geographic a člověk byl okouzlen krásou přírody i když to byla vizuální iluze. Dále byl snímek zbytečně dlouhý, zejména pro mladší obecenstvo, původní verze byla o dost kratší a bylo to celkem znát. Finální souboj byl oproti předchozí verzi značně nepřehledný, Simba místy vůbec nebyl. Suma sumárum s přihlédnutím na připomenutí pocitu před cca 25 lety kdy jsem Lvího krále poprvé shlédl nemohu dát méně než 4 hvězdy, ač jsem čekal více. Remake Knihy džunglí se režisérovi povedl více "důstojně". ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Animace je tak úžasná, že jsem ji po chvíli už ani jako animaci nevnímal, naopak jsem se občas málem pozastavil nad tím, že ta zvířata mluví - to je zkrátka stoprocentní filmové kouzlo, nic menšího. Podobně mě naposledy ohromily třeba opice v nových Planetách opic, akorát s tím rozdílem, že tam to nebylo pouze o nich. Ve Lvím králi to už je výhradně o digitálních zvířatech a prý i o digitální krajině a vůbec všem, co vidíme (nechce se mi skoro věřit). Opravdu úžasné. Ale co by to bylo bez dobrého příběhu, že - v tomto ohledu se příliš neexperimentovalo a vsadilo se na osvědčenou jistotu, tu a tam rozšířenou o milé drobnosti (více prostoru pro Timona a Pumbu byl určitě dobrý tah), což vlastně platí i pro prověřenou Zimmerovu hudbu a písně Eltona Johna. Kromě několika dodaných "vtipů pro pokročilejší publikum" dělá ze Lvího krále dospělejší podívanou hlavně režie Johna Favreaua. S digitální kamerou by si mohl podobně jako Steven Spielberg v Tintinovi sice dovolit cokoliv, ale spíše se drží při zemi a žádné veletoče neprovádí. Vše vypadá jako natočené v opravdové přírodě s opravdovými zvířaty (za záběry pouště by se nestyděl Lawrence z Arábie), a když Favreau tu uzdu popustí, dočkáme se třeba úžasné scény s chomáčem chlupů, která pomrkává na Forresta Gumpa, nebo několika (v rámci přístupnosti) hororových pasáží. Zkrátka se to povedlo a zatímco novou Knihu džunglí jsem neměl od kina potřebu vidět znovu, v případě Lvího krále dost silně tuším, že to bude jinak. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jon Favreau se asi pro novou animační technologii doslova nadchnul, protože po krásné Knize džunglí se pustil do neméně úžasného Lvího krále. A i když je příběh známý a hudba tisíckrát přehrávaná, ale stále úchvatná, něčím mě tento remake přeci jen zaujal. A je to právě ta technologie, při které mám pocit, jak kdyby v tom prostředí buše chodili doslova živí tvorové. Až mě při sledování tohoto filmu zaděsilo pomyšlení, aby děti za několik století nekoukali na podobné filmy a neříkali si, jak úžasný svět jsme tu dřív měli... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Budou-li diváci očekávat od nového Lvího krále nějaký inovativní příběhový posun směrem od animovaného originálu, tak budou pravděpodobně odcházet z kina zklamaní. Já jsem šel do kina s tím, že se nostalgicky na dvě hodiny ponořím zpět do jednoho z nejkrásnějších a zároveň nejsmutnějších příběhů od Disneyho, avšak tentokrát to bude vše v realistickém, byť CGI formátu. Musím pochválit tvůrce, že vložili do filmu několik menších, smysluplných scén, které v původním snímku nebyly. Podobně jako u originálu, tak i zde mě nejvíce pobavila humorná linie s Timonem a Pumbou, zatímco během bitky hyen s lvicemi člověku běžel mráz až po zádech. V tomto případě musím podotknout, že chápu jakékoli hodnocení, jelikož existuje spousta milovníků originálu a zároveň odpůrců čistě CGI filmů, kteří tento technicky inovativní, avšak příběhově šablonovitý film nezkousnou. Pro mě to byl však můj šálek kávy, i když originál je samozřejmě jen jeden. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (27)

  • Natáčelo se od 1. února 2017 do 31. prosince 2018 v Jižní Africe a v Kalifornii. (Varan)
  • Během slavné scény, kdy se Simba, Pumba a Timon procházejí po kmenu stromu, si lze všimnout, že Simbovi parťáci kráčejí pomaleji ve všech momentech od mláděte Simby, přes jeho dospívání až po plně vyvinutého lva. Navíc Pumbova srst lehce zešediví. Tato scéna tak vlastně nepoukazuje jen na růst Simby, ale i jeho dvou přátel, kteří jsou mnohem starší než hlavní hrdina. (Endavour)
  • Scarova píseň „Be Prepared“ byla z filmu původně vyškrtnuta, protože se zástupci studia Disney obávali kontroverze vyvolané tím, že je píseň založena na nacistickém propagandistickém snímku Triumf vůle (1935). Představitel Scara Chiwetel Ejiofor navíc neměl ke zpěvu vhodný hlas. Po kritice ze strany fanoušků a filmových publicistů se ale studio rozhodlo ikonickou píseň do filmu vrátit. (dO_od)

Související novinky

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

10.11.2023

Obě letošní hollywoodské stávky už sice skončily, ale škoda byla nenávratně napáchána a studia začínají kalkulovat, jak přeskládat premiéry svých snímků, u nichž se nestihlo dokončit natáčení, nebo… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

27.08.2021

Oceňovaný režisér Barry Jenkins do svého prequelu Lvího krále začíná obsazovat herce. Prvními posilami se tak stali Kelvin Harrison Jr. (Chicagský tribunál) a Aaron Pierre (The Underground Railroad).… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Reklama

Reklama