Reklama

Reklama

Ti, kdo mění svět

(neoficiální název)
Trailer

Zápasník ve smíšených bojových uměních se vydá najít zdravý způsob stravování, se kterým podá nejlepší výkon, a setká se s vizionáři z řad vědců a špičkových sportovců. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Mám rád maso, proč to nepřiznat. Ale i vejce, máslo, sýry a jiné potraviny živočišného původu. Samozřejmě, že rostlinná strava převažuje a jsem hluboce přesvědčen, že tak to má být. Co mi ale strašně vadí, když mě někdo, nebo něco přesvědčuje o opaku a hodinu dvacet minut mi válí klíny do hlavy. Že člověk by měl jíst pouze stravu rostlinnou a že maso může za celou řadu nemocí. Pozveme si k tomu ještě pár sportovců, z nichž mnozí stejně dopující, nebo v minulosti dopovali (viď Arnie?) a takhle pohádka o tom, že veganství je nejlepší, je rázem na světě. Vůbec mi tenhle druh stravování nevadí, ať si dělá každý, co chce, jen mě vždy rozpálí do běla, když menšina přesvědčuje většinu, jak se lépe stravovat. Pochybuju, že by na to lidstvo už dávno nepřišlo samo a bylo tak hloupé a zabedněné. Stejně, jako tenhle dokument. ()

dayslypper 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nemá mnoho společného s veganskou filozofií. V podstatě jde o ortorektickou operu o rostlinné stravě. Tím nijak neznevažuju uvedená fakta v něm zpestřená i nějakými vtipnými excesy a zásadními odhaleními mýtů, včetně vysvětlení analogie s propagaci tabáku, kdy před lety většinový občan opravdu věřil, že cigarety jsou snad zdravé. Možná jen část s Damienem Manderem obsahuje veganské poselství (doporučuji i jeho TED přednášku "Modern Warrior"). Nicméně podobný film na "trhu" chyběl a je každopádně vhodný pro zjištění nebo minimálně podnět k zamyšlení a studiu, že rostlinnou stravou neztratíte kondici ani požitek z jídla, což je běžný mentální blok k přijetí dalších daleko zásadnějších faktů souvisejících se systematickým zneužíváním zvířat. Avšak pro lidi s nedostatkem sebekritického myšlení jde o absolutní ztrátu času. O tom, co si z tohoto snímku dokáže každý vzít, nerozhoduje ani tak jeho obsah a forma, ale především ego, zvyk, lenost, strach ze změny diváka aneb... "Hledání pravdy je užitečné pouze tehdy, pokud jste připraveni jednat dle toho, co zjistíte." The Game Changers Dávám 4 hvězdy za malou dávku etického apelu tedy film sám o sobě není úplně nosným prvkem pro zamyšlení v tomto směru. Je spíš psycho-somatickou přípravou. Ale pokud pro řadu z těch sportovců, jak vím, byla etika jako hlavní motivace, zasloužilo si to možná víc prostoru. Naopak tam byli někteří sportovci, kteří rozhodně "čistí" vegani nejsou. Např. Nate Diaz. Nicméně každý má možnost se podívat i na Dominion, Earthlings, či nejlépe přednášku Gary Yourofskyho, která osobně posunula můj život blíže k pravdě. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se vás snaží přesvědčit, že veganská strava vás učiní zdravějšími a silnějšími, a dokumentuje to na příkladu různých sportovců, kteří jsou dobří a zároveň jsou vegani, z čehož jasně vyplývá, že každý vegan je dobrý sportovec, přeci. Nevím, nakolik jsou vědecké závěry prezentované ve filmu pravdivé a je mi to celkem jedno, protože se svého oblíbeného jídla hodlat nevzdávám. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Tento dokument treba vidieť. Približuje vegánstvo zo zdravotného hľadiska, hovoria v ňom vegáni, nevegáni priestor nedostávajú a nie je to vôbec ani potrebné. Predstaví sa najsilnejší muž planéty Patrik Baboumian, medailový vzpierač Kendrick Farris, Scott Jurek, ktorý prebehol za 46 dní 3540 kilometrov, Nate Diaz, Nimai Delgado a majster sveta Formuly 1 a mnohí ďalší; Box, cyklistika, americký futbal, naturálna kulturistika, tenis, basketbal, surfing a veľa ďalších športových odvetví je prezentovaných vegánskymi medailovými športovcami a športovkyňami. Argumenty, že hoci títo športovci sa stravujú vegánsky, ale že takých je málo v porovnaní s nevegánskymi športovcami a preto vegánstvo nie je dobré, je primitívny; Odhaduje sa, že len 3 percentá svetovej populácie sa stravuje striktne vegánsky, je preto absurdné predpokladať, že medzi športovcami to bude 50 na 50. Dokumentu bývajú vyčítané niektoré kontroverzné vyjadrenia, napríklad, keď jeden vedec tvrdí, že gladiátori boli vegetariáni. Nevidím v tom problém, je to názor jedného človeka, navyše stačí zadať do Googlu "What Did Gladiators Eat" a dočítame sa, že nie je ďaleko od pravdy. Najkontroverznejšie tvrdenie, ktoré v dokumente padne, je to, čo tvrdila jedna archeogenetička, že homo sapiens nie je adaptovaný na konzumáciu mäsa, čiže, že sme bylinožravce. Treba si znovu uvedomiť, že keby toto hovoril rozprávač, mohlo by to byť asi považované za manipulatívne, ale keďže je to len osobný názor jedného z vyše 30 účinkujúcich, je zbytočné niečo vyčítať. Navyše, to, či sme bylinožravce alebo všežravce, je úplne irelevantné, lebo je dokázané, že bez živočíšnych produktov zdravo prežijeme. A že vraj naši predkovia konzumovali najmä rastlinnú stravu? Čo si o tom myslím? Záleží vôbec na tom, či naši predkovia jedli mäso? Je 21. storočie. Tomuto dokumentu nemám čo vytknúť. K tomuto pohľadu zo zdravotnej stránky vegánstva odporúčam na doplnenie pohľad z etickej stránky: Dominion a z ekologickej stránky: Cowspiracy. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Zarytý masožravec si může film pustit jen, pokud má masochistické sklony. Opravdu jsem se po filmu cítil, jako by se mi zhroutil svět. Kadence argumentů je silná. Jednostranná a některá fakta možná nebudou až tak pravdivá, ale k zamyšlení skvělé. A i kdybych nepřešel na veganskou stravu úplně, vědět o ní, myslet na ní, určitě mému tělu ani dopadům na planetu neuškodí. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Joe Rogan v jednom ze svých podcastů dokument pranýřoval kvůli mnoha nesrovnalostem, které se následně pokusil vyvrátit producent a jeden z aktérů dokumentárního snímku James Wilks. V rámci následné show na konci roku 2019 debatoval s Roganem a americkým autorem Chrisem Kresserem o veganství 4 hodiny. (HellFire)
  • Svámí Šrí Juktéšvar Giri vydal v roce 1894 knihu „The Holy Science“, kde z vědeckého hlediska vysvětluje, proč je vegetariánská dieta mnohem zdravější než konzumace masa. Porovnává zažívací systém býložravců a masožravců a podává přesvědčivé argumenty prokazující, že lidé jsou předurčeni ke konzumaci bezmasých potravin. Informace uvedené v tomto dokumentu pouze zdůrazňují a potvrzují principy představené před více než 125 lety. (HellFire)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno