Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Po příchodu ze Strážců Galaxie 2 na mě doma mimojiné čekal i tenhle filmek. A stejně tak jako před tejdnem sem se u něj náramně pobavil. Asi je to můj druhej nejoblíbenější díl, asi takovej poslední, kterej ještě za něco stojí. Vlastně ani nevím kolik se natočilo dalších pokračování, ale vím, že jejich kvalita už bude hodně mizerná, ostatně jako u většiny filmů, který maj víc jak 3 pokračování. V tomhle mě asi nejvíc baví nervózní šofér Zedníček, kterej celou dobu vyhrožuje tím, jak půjde makat do fabriky, že se tam končí ve 3h :o). A taky samozřejmě graf, na kterým jsou jasně patrný dovolený v Jugoslávii a pak už jen samá pozitiva a sociální jistoty :o). Tohle už je taky legendární hláška. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

A po promoci hurá do života. Jenže ono to není tak jednoduché, když člověk nechce ohnout hřbet a držet hubu a krok. Šup s takovým vejlupkem někam daleko. A tak Štěpána Šafránka čeká místo pohodlného místečka v nemocnici přidělené místo obvoďáka v jakémsi zapadákově. Po Jeskyňce přišla Píšťalka, podle mě nejkrásnější ze Štěpánových holek. Skvělé vedlejší role zahráli Pavel Zedníček a Jana Hlaváčová. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Treti dil je uz takovej krapet vaznejsi, ale samozrejme nijak zvlast, porad je to pohodova komedie. Stepan tu ma tentokrat Evu Vejmělkovou, ktera neni spatna, ale je horsi nez dve predchozi. Nejvetsi klad tohohle filmu je podle me v pritomnosti Toničky - Jana Hlaváčová, protoze ty jeji reci fakt nemaj chybu. Film ma v podstate stejne kvality, jako predchozi dily a opet je skvelej. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Trefa do černého! Na první pohled rizikový podnik, natáčet třetí díl na pohled už vyčerpaného námětu, ale Dušan Klein postavil tyto předpoklady na hlavu. Ano, i básníci No.3 si udržují všechny úspěšné atributy předchozích částí. Jako jedna z kuriozit je takřka úplné obměnění stěžejních postav, což je v případě zachování postavy hlavní velkou ukázkou režijního umu. Toho, co bohužel v dalších dílech dostal dost do těla... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl - studenstká poetika je tatam a už je tu i kritika komunistického zdravotnictví nenápadně - ale je to vtipné a jsou zde legendární hlášky, který ten film dělají nesmrtelný - DOVOLENÁ V JUGOSLAVII ( tuším, že je naplánovaná za pět let, dneska můj dvanáctiletej synovec - syn samoživitelky, procestoval víc zemí než kdy za celý život viděli zasloužilí pracovníci socialismu, takže pokud si člověk všímá detailu v tom filmu, tak vidí socialismus v posledním tažení ) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • V čase 01:02:41 zazní věta: „Když v roce 1771 projížděl za své druhé návštěvy Čech a Moravy císař Josef II. krajem, zastavil se i zde v Bezdíkově u hraběte Matyáše a okouzlen zdejší krajinou, rozhodl se zde přenocovat.“ Jen v roce 1771 byla císařovna Marie Terezie, Josef II. se stal císařem až v roce 1780. (budivoj)
  • Joseph Dielle (Mireček Mužunbura) z Konga bol vo svojej vlasti v dobe natáčania váženým režisérom a s mesačným natáčaním súhlasil s podmienkou, že mu bude nahradený jeho plat. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama