Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pavel je typický konzumně žijící teenager, sleduje béčkové akční filmy, poslouchá Michala Davida a zbožňuje McDonalds. Jeho život se změní, když při cestě do videopůjčovny vyruší seanci tajemných intelektuálů. Nastává hororová scéna, kdy intelektuálové útočí na hlavního hrdinu. Ten se sice ubrání, ale je pokousán hlavním představitelem těchto mystických stvoření. I když se zdá být Pavel v pořádku, začíná se nenápadně měnit. Z ničeho nic si klade dosud nezodpovězené otázky lidské existence, zajímá se o Hegela, Kanta nebo Nietzscheho… A jeho „symptomy“ se stále zhoršují. Jeho dívka Eva se ho však snaží zachránit…

Tento snímek je krátkometrážní komedií, která paroduje hororové nízkorozpočtové filmy. Místo tradičních hororových monster zde nastupují intelektuálové, zuřiví, fanatičtí, zákeřní a tolik vzdálení běžnému člověku závislém na standardizovaném produktu masové kultury. (janespie)

(více)

Recenze (273)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dvojitý Schopenhauer s kapkou Nietzscheho, tak na tom taky ulítávám... Jako pročištění od filozofování dnů všedních a svátečních výborný. Místy morbidní, povětšinou vtipné, hlavně krátké. A i když jsem na základě těch zmínek v dalších komentářích očekával důležitou roli Michala Davida, tak fakt překvapil:-) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pokouše li vás za úplňku Šádvel, totálně to rozhodí vaše paradigma a kategorický imperativ už pro vás nikdy nebude jen pouhým laickým rozčleněním rozkazovacího způsobu. Náhle začnete plně chápat kodex všehomíra v kontextu metafyzického vstřebávání reality a zjistíte, že jste až dosud marnivě plýtvali svým exaktním intelektem, což se projeví nutkavou benefektancí. Vaše fluence zprecizní a pocit paternalismu vás neomylně žene k eklakantním a fulminativním formulacím, abyste bezprecedentně prokázali svou identitu. A v této chvíli přicházím já, celý v bílém, abych vám řekl, že jste totální pičus a tlučhuba s malým pérem. A největší lekrace a paradoks je, jak to tu ti ufoni s pocitem falešné yronyje pětkujou. ()

Reklama

Genero 

všechny recenze uživatele

Rád vzpomínám na ty dávné časy, kdy jsem byl mladistvým intelektuálem. Bylo mi šestnáct a horké srpnové odpoledne jsem trávil s přáteli a knihami, když mě v jeden okamžik napadla velmi zábavná a hravá myšlenka, kterou jsem vzápětí vyslovil i nahlas: „Co kdyby se idea odcizila sama sobě, vzala na sebe vnější podobu jsoucna a toto svoje neadekvátní bytí překonala, aby realizovala svůj vnitřní účel, vědomí sebe samé.“ Arpád narychlo zavřel plechovku toluenu, hluboce se zamyslel a s úsměvem odvětil: „Tím by ale nutně překonala důvodnou etapu na cestě k uskutečnění ducha.“ Starý Fedorko přihodil dalšího Hegela do vatry, podrbal se v rozkroku a jen vztekle zabručel: „Tento duch, představovaný v čistém jsoucnu, nebyl by sice abstraktním čistým jsoucnem, nýbrž toto jsoucno by naopak pokleslo v živel právě tím, že bylo pouze momentem v duchu, more.“ Dezider Tancoš očistil brýle od malty, láskyplně pohladil měděné trubky na dvoukoláku a namítl: „Podání ducha v tomto živlu by přece mělo v sobě po stránce formy týž nedostatek, který má jsoucno jakožto jsoucno.“ Marika si upravila podvazky, dlouze potáhla z dýmky a naši diskuzi rázně uzavřela: „Duch, vyslovený v živlu čistého myšlení, by byl bytostně sám ten, který nebyl jen sám v sobě, nýbrž byl skutečným, neboť v jeho pojmu by byla obsažena jinakost sama, to jest překonání čistého, myšleného pojmu. Chcete vidět kundu, buzeranti?“ ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Dobrej a celkem vtipnej nápad dotažený ad absurdum. Dalo by se říct, že jde o parodii na filmy o zombie či upírech. Po kousnutí se z vás stane intelektuál ...jedna, dvě intoš si pro tě jde... Příznávám že jsem se bavil. Hvězdu dolů musím dát za konec kdy přichází Michal David. Smrt pro intelektuály ale i pro mě momentálně nebo mentálně ( nebo jak to vlastně je ) zaostalýho jedince. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších porevolučních mikrokomedií, ne-li vůbec nejlepší. Franta Fuka je nejlepší knihkupec v republice. A Robert Jašków? Svůj osud si zasloužil. Podobný osud mě může potkati též, neb občas také projevuji mladistvé intelektuální choutky. To by možná vysvětlovalo, proč nemám rád Michala Davida... A teď mě, vážení přátelé, omluvte, musím si dopřáti svou pravidelnou dávku kapky Nietzcheho. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Restaurace McDonald's v závěru snímku se nachází v pražských Modřanech. Prošla ale radikální úpravou, stejně jako benzínka v pozadí. (Šéfik)
  • Česká pobočka Warner Bros. pomohla financovat přepis filmu na 35mm formát, načež ho uvedla jako předfilm před několika svými celovečerními snímky (např. Celebrity, 1998) (PenelopaW)

Reklama

Reklama