Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v odlehlé části Ruska zaujme mobilní odpalovací rampa s raketou SS-50 palebné postavení, rozhodne americká vláda vyslat na místo tým špičkových agentů, kteří by ji zneškodnili. Je rozhodnuto vyslat současně dva agenty, zcela postradatelné a nic netušící, kteří mají upoutat pozornost sovětské kontrarozvědky. Vybráni jsou poněkud roztržitý šifrant Austin Milbarger a sebevědomý Emmett Fitz-Hume, kteří se dokázali ztrapnit už během kvalifikačních testů. V domnění, že uspěli a jsou na prahu úžasné kariéry, podrobí se náročnému výcviku. Nakonec jsou shozeni na území Afghánistánu, kde okamžitě padnou do rukou ruských agentů. Bystrý a vzdělaný Austin odhalí léčku a oběma se podaří uprchnout, ovšem jen proto, aby padli do rukou afghánských mudžáhidů. Během dalších bláznivých dobrodružství zjistí, jaký byl vlastně jejich úkol, ale navíc se po smrti jednoho z agentů nečekaně stanou jedinou nadějí na záchranu světa... (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Dílem nadprůměrně komické ... a dílem nadprůměrně trapné. Hra na humor, jejímž prioritním úkolem je zařídit všeobecné veselí - a moc se přitom neunavit. O to víc překvapí finále, které vás bez varování katapultuje až někam ke čtyřem hvězdám. Bohužel s ohledem na předchozí dvouhvězdičkové trápení vás neočekávaná euforie záhy opustí a s povzdechem se vrátíte zpátky na zem. Při aplikaci prostých matematických zásad by celkové hodnocení vycházelo na čisté 3*, jenomže kvalitu filmu nelze posuzovat jenom za pomoci přesných a nezpochybnitelných početních operací ... 2,5* ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Obstojná komédia z konca obdobia studenej vojny. Špionážno dobrodružná výprava dvoch amerických fingovaných agentov, ktorá ich zavedie z USA cez Pakistan až do Ruska, dopadla dobre. Niektoré gagy a scény sú poslabšie, ale väčšinou som sa zabával celkom kvalitne. Chavy Chase a Dan Aykroyd v hlavných úlohach boli v poriadku. Šlape im to. *** ()

Reklama

lake-lake 

všechny recenze uživatele

Docela milá blbost z doby, kdy Amíci byli s mudžahedíny kamarádi. Bez Chasea a Aykroyda by to zřejmě tak dobře nefungovalo. K velmi vydařeným scénám patří ta vítací a představovací s fešnou doktorkou "Doctor." "Doctor." , a pak operace, kterou provádějí dva "špičkoví" chirurgové před zvědavými diváky. Poprvé se to ke mně dostalo za socíku na VHS v krabici s výmluvným popiskem "Špióni nás mají rádi" . ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Jsou postradatelní a loutkami ve vysoké zpravodajské hře a o kom je vlastně řeč. No přeci o bezvýznamném úředníčkovi ministerstva zahraničí Emmettu Fitz-Humeovi (Chevy Chase), co spí se svou šéfovou a zakřiknutém pracovníku Pentagonu šifrantovi Austinu Millbargeovi (Dan Aykroyd), po kterém se vozí jeho nadřízený z námořnictva. Jejich životní cesty se protnou u zkoušky k tajné službě, protože ty se jim trochu víc nepovedou a chlapci na sebe upozorní, jak se říká negativní reklama taky reklama. Ve stejné době totiž hledají špičky tajné služby dvě odepsatelné položky. Po zdárném absolvováni armádního rychlo výcviku přežití jsou naši hrdinové shozeni na padáku do pákistánského pohraničí a jejich nebezpečná pouť za světový mír může začít. Jejich dobrodružství je zavede až to SSSR a společně s opravdovou agentkou Karen Boyer (Donna Dixon)musí čelit po zuby ozbrojeným sovětským pohraničníkům a nechybí ani nebezpeční agenti KGB, ale je přeci nic nezadrží od jejich cíle, zdárně splnit náročnou misi. Přímočará lehce naivní komedie, která jde jednoznačně za svým cílem pobavit diváka a to se jí hlavně i vcelku daří. ()

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

John Landis dokázal krásně zlehčit a zparodovat situaci mezi USA a SSSR na konci studené války. Tato komedie si dělá legraci opravdu ze všeho, co bylo v této době tak vážné, z armád obou bloků, z hrozeb jaderné války i z technických vymožeností té doby. Krásné bakelitové modely všelijakých zbraní a satelitů se nám pohupují před kamerou a zahrnují nás svým neopakovatelným kouzlem z dob, kdy filmové digitální efekty byly ještě v plenách. Hlavní dvojice amerických špionů - tupců je poměrně zdařile ztvárněna a krom několika trapných gagů se s nimi můžete celý film příjemně bavit. Na rozdíl od většiny podobných filmů jsou hlavními záporáky američtí důstojníci, což naznačuje, že tento snímek není rozhodně nijak propagandistický, ba naopak, spíše kritický a parodující tehdejší americkou politiku. U srdce (a nejen tam) nás zahřejí krásné tajné agentky a pobaví nás stylizace policejní volhy, která jako by z oka vypadla vozu americké policie. A "člověče nezlob se" s atomovkami na závěr, to mě opravdu rozesmálo :-) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Titulní píseň se stejnojmenným názvem složil a nazpíval Paul McCartney. (kosticka7)
  • Dan Aykroyd řekně ruskému agentovi: "Chem men'she znaesh', tem lushche." Význam věty v překladu je: „Čím méně víš, tím lépe“. (HellFire)
  • Film byl inspirován slavnými road movies Boba Hopa a Binga Crosbyho, což vysvětluje cameo Boba Hopa. Těchto necelých 30 vteřin je posledním momentem, kdy se Hope objevil na filmovém plátně. (HellFire)

Reklama

Reklama