Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dost priemerny katastroficky film zo 70. rokov, ktory nesiaha ani po kolena takym filmom ako Dobrodruzstvi poseidonu alebo Sklenenemu Peklu. Omar Sharif to pekne taha, Hemmings /natocil Race for the Yankee Zephyr/ sa utopil len v sedivom priemere, zvysni herci - aj Hopkins su len do poctu. Skoda, atmosfera tiez nic moc tuna : 60 % ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

To snad není možný, jak rychle mi ten film uběhl:) Měla jsem dojem, že když se ostřílení profíci dostali k sudům, v nichž byly výbušniny, a začali je zneškodňovat, uplynula tak maximálně hodinka a najednou bylo brzy po všem a já si říkala "To už je asi konec, že?" Ohrožení Britannicu vyniká svým obsazením, kde se "na jedné lodi" spolu vezli Albus Brumbál, Hannibal Lecter a Bilbo Pytlík:) "Dnešní maškarní bál bude zahájen přesně podle programu, jako by se vůbec nic nedělo." ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem film po 40 letech. Bohužel mě nijak neuchvátil a popravdě, za to co se stalo v závěru, by si zasloužil ještě o hvězdičku méně. Zvláštní, že si tady toho všiml jen Gudaulin. Jakto, že když Richard Harris střihá podle pokynu teroristy modrý drát a na poslední chvíli se rozhodne pro červený, nikomu svou volbu nesdělí. Pokud by to bylo špatně a on by vybuchl, přestřihli by i ostatní modrý a vybouchla by celá loď. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lester v expozici skvěle pracuje s filmovou zkratkou, stačí mu za sebe nastříhat sled krátkých epizod z paluby lodi, aby bez dlouhého okecávání představil všechny postavy a vystihl jejich charakter. Poté se jede podle řemeslné rutiny, kterou ozvláštňuje hlavně Richard Harris, jenž by bombu dokázal deaktivovat jenom díky svému charismatu. Není to perla žánru, ale ta typicky britská odměřenost dává filmu správnou porci napětí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když přemalujete srp a kladivo na sovětské lodi německé výroby, máte Britannic. Na něm šerif Omar Sharif, sedm bomb, fotograf ze Zvětšeniny a i přes pár explozí vcelku klidná posádka i pasažéři. Z břehu to jistí vykořisťovatel Bilbo a doktor Lecter na správné straně zákona. Možná si říkáte, že jsem zapomněl na Richarda Harrise, ale já si tu hvězdu s profilem Redforda nechal na konec. Hláškující, decentně nabubřelý pyrotechnik, jemuž by slušelo triko s nápisem: „Pokud mě uvidíte utíkat, snažte se mě předběhnout.“, nicméně jeho sebevědomí vznik dané situace víceméně vylučuje. Zde velmi často zmiňované stříhání drátku je pak nádherné filmové klišé, co si u podobně laděných snímků vždycky najde v rámci gradace své opodstatnění (výborně si s ním poradil třeba Cameron v Propasti). Já osobně bych však raději viděl nějakého polidštěného pyrotechnika, co si místo deaktivace láme hlavu nad tím, kde nechal položené štípačky.. Místy napínavé, pravda, ale jinak nemá Lesterova loď tu optimální čáru ponoru.. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Komparzisti boli lákaní na palubu bezplatnou cestou, avšak nesmelo im vadiť, že filmári s loďou zámerne vyhľadávajú zlé počasie, preto sa nakrúcalo v Severnom mori. Z paluby bola taktiež odstránená časť záchranných člnov, aby sa na ňu vošlo viac ľudí. (classic)
  • Ve scéně, kdy se na palubě Britannicu pořádá karneval, tak kapela hraje skladbu „Škoda lásky“ („Beer Barrel Polka“ od českého skladatele Jaromíra Vejvody. (majky19)
  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)

Reklama

Reklama