Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty... (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (598)

tahit 

všechny recenze uživatele

V čem spočívá zajímavost snímku, který nás zavádí doprostřed léta šedesátých let na Manhattan? Když ani nevím jistě, zdali literární bestseller autora Lorenza Carcaterry, která byl předlohou k filmu je mistrovská fikce či skutečný osud čtyř kamarádů z dětství. Sdělím své pocity z tohoto zážitku asi takto. Nevedou se zde žádné pseudointelektuální bláboly a přitom rozhovory a rady ctihodného otce Bobbyho (Robert De Niro) vůči Shakesu (Jason Patric) mají nevtíravou pravdu. Děj má kvalitní strukturu a několik zjevných dominant. Ztvárněné pěkné přátelství, osvědčené herce a zvláštní plán pomsty. Co dodat na závěr? Nejspíše si to opravdu autor příběhu z prstu nevycucal. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Spáči. Film, po kterém se snadno neusíná ani těm, kdo se nepotýkají s vrozenou insomnií. Spáči. Příběh z pekelné čtvrti, jež se ve výsledku ukáže jako bezpečnější a morálnější prostředí než místo výkonu takzvané spravedlnosti. Spáči. Moderní verze Hraběte Monte Crista, vzdávající svému vzoru přesvědčivější hold než stejně zamýšlený Verneův Matyáš Sandorf. Spáči. Důkaz, že dobro mohou zastupovat stárnoucí mafián se slabostí pro holuby a tváří Vittoria Gassmana, De Nirův kněz s hlubokým pochopením pro své zvlčilé ovečky a ochotou ve jménu pravdy odpřísáhnout lež, Hoffmanův irský právník se slabostí pro skotskou a Pittův obhájce bojující za vlastní prohru, zatímco stvůry vystupující z temnot nesou pověření státu a všeobecnou důvěru ve schopnost pře/vychovávat mladé. Spáči. Životní pouť čtyř přátel, kterým nebylo souzeno vyrůstat se zmrzlinou a štěňaty, dospívat s cigárem a holkami a stárnout s pivem a fotbalem, ale čelit hrůzám své minulosti s vědomím, že jediný způsob, jak nad ní zvítězit, je nepustit si ji nikdy více k tělu - ale jediný čestný způsob, jak s ní bojovat, je vzkřísit ji i se všemi jejími démony. Spáči. Studie pomsty v šarlatové, jíž schválí i nejzásadovější zastánce tvrzení, že protivenství je třeba nastavit i druhou tvář, a která chutná nejlépe za studena, ale mráz z vašich životů nezažehná. Spáči. Duchovní dítě autora, který to možná sám prožil (a přežil) a možná ne, režiséra, který je podle mě skvělý a podle jiných ne, a herců, jejichž výkony mě v případě Pitta a Driverové překvapily a v případě De Nira, Hoffmana a Bacona ne. Spáči... opravdu je to už dvanáct let, co jsem to viděla poprvé? Na monitoru počítače byli stejně působiví jako tehdy na velkém plátně. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší film, kde sa malí chlapci postupne stávajú pánmi ulice len vďaka tomu, že začínajú u nejakého gangstra alebo uctievaného bossa. Tento model je už trošku podozrivo opakovaný, ale stále ostáva zaujímavý, pokiaľ sa okolo toho omotá kvalitný scenár a nezvrtne sa to v naozaj originálnu oscarovku. A keď vravím, že v originálnu, tak poriadne. Vedľajšie role sú spísané na veľmi dobrej úrovni, tak isto aj ich hviezdne obsadenia, akurát De Niro ako kňaz mi nesedel. Situácie a scény, či už zo súdnej siene, tvrdej ulice alebo z nápravného strediska, sú vykreslené dosť chladno a nemilosrdne a ostáva už len dúfať, že niečo podobné sa deje len v Amerike. 85%. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dětská část (2/5 filmu) - velice solidní drama, úderná atmosféra a zajímavé rozjetí příběhu. Dospělácká část (3/5 filmu) - těžko uvěřitelná, zadrhávající, divně vyznívající, zdlouhavá a rádoby chytrá kriminálka. Ta druhá část filmu mi bohužel nesedla, v celkovém pohledu to na tři hvězdy bude, ale jak říkám, z mého pohledu se nejedná o žádnou pecku, ten film je prostě takový předvídatelný a nemá moc čím překvapit, navíc se to celé ke konci až moc vleče... 70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hodně nadprůměrný snímek Barryho Levinsona, který přímočaře vykresluje prožité peklo čtyř pouličních kamarádů, kteří za jednu klukovinu zaplatili hodně vysokou daň. Spáči jsou kvalitním dramatem, který je plný Hollywoodských hvězd, v čele s Robertem De Nirem a Bradem Pittem. Menší roli alkoholického advokáta, si střihl režisérův oblíbenec, nikdo jiný, než malý velký muž - Dustin Hoffman. Kvalitní retro skladby, Williamsův padnoucí doprovod (v některých sekvencích ne nepodobný Čelistem), hnusný záporák Kevin Bacon (ten chlap se pro podobné role snad narodil), nápaditá režie a fakt silný příběh. To jsou hlavní plusy filmu. Mezi malé, zanedbatelné minus patří asi trošku více se táhnoucí druhá polovina snímku, která mohla být trochu přímočařejší. Vetší tah na branku by neuškodil. Spáči jsou na rozhraní čtyř a pěti hvězd. Přikloním se k nižšímu hodnocení, ale je opravdu poctivé. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Během natáčení museli Brad Renfro (mladý Michael) a Joe Perrino (mladý Shakes) nosit barevné kontaktní čočky, aby měli stejnou barvu očí jako Brad Pitt (Michael) a Jason Patric (Shakes), kteří hráli jejich postavy jako dospělí. (Listeroman)

Reklama

Reklama