Reklama

Reklama

Slet čarodějnic

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V Baskicku v roce 1609 se několik žen obviněných z čarodějnictví snaží oddálit svoji popravu, a tak nalákají inkvizitora na oslavu sabatu. (Netflix)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (44)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru velmi precizní a dost podhodnocená záležitost. Tvůrci si tu dokonale pohráli s detaily a snad jediné co bych vytkl je, že dívky mají chrup a pokožku jak z reklam na kosmetiku a nový sónický kartáček na zuby. V těch dobách řádily dva druhy inkvizitorů. Panovníka a pak církevní. Církev nelibě nesla, že se jí někdo fušuje do řemesla a i když i ona konfiskovala majetek nebožáků co jí padli do spárů, pořád zde byla snaha vyhnat ďáíbla. Ta panovníkova povětšinou šla čistě po majetku. Na mučidlech se přiznal každý, případně naprášil i další nebožáky a tak se postupně ,,dařilo rozkrývat'' čarodějnictví v daných oblastech. V těch časech bylo nejvíce lidí upáleno ve Španělsku, Portugalsku a Německu. Musela to být šílená doba. V tomto filmu se jedná spíše o takovou expedici mající za cíl zdokumentovat doposud neviděný sabat. Musím říci, že jsem ze zpracování nadšen. Herci vybráni skvěle, hlavně inkvizitor Alex Brendemühl byl fakt super. Filmu moc pomohl ten mix španělštiny s katalánštinou, rozhodně jej doporučuji vidět v původním znění! Výkon děvčat byl také skvělý, hlavně když jsem viděl co ta roztomilá malá dívenka s kudrnatými vlásky jménem Katalina na konci předváděla, asi bych jí pro jistotu také raději upálil :-) ! Konec byl řekněme zvláštní a překvapivý, ale přihlédnem-li kf aktu, že inkvizitor by na své cestě za poznáním a pochopením, pak se mu hledaného jistě dostalo plnou měrou. Dávám za 4 mateřská ďáblova znaménka! * * * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď neznalci histórie idú točiť historický film. Ale keby tým filmom aspoň pobúrili, zaujali, prekvapili. Nič z toho. Toto je väčšinou blbá konverzačka, ktorú v trápnosti už predbehol len ochkajúci výstup dievčaťa sťaby poslednej štetky. Ak chcem točiť film spred 400 rokov, postavy by sa mali správať ako ľudia spred 400 rokov a nie, že ženy tu medzi sebou konverzujú v modernom štýle, takéto myslenie vtedy vôbec nebolo. A čo je najhoršie tento film je extrémne pomalý, bez štipky akcie a vlastne aj bez konca. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kéž by to bylo hutnější, tvrdší, znepokojivější, temný a všeho všudy trošku dražší, řemeslně/ umělecky vyšší level produkce. Ale ač divadelně mdlejší, i tak ujde jako historický vhled do smradlavý středověký Evropy, věku mlsných páprdů a jejich stupidních honů na "čarodějnice" - zasr*ná katolická církev už by mohla taky hezky shořet. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Perfektně ponuré, hutně středověké, autentické, syrové, atmosfericky jednoznačně takové, jako když byste si chtěli pustit film z prostředí Baskitska odehrávající se v roce 1609 o místních čarodějnicích. Překvapilo mě to, především i proto, když vidím, jaké hodnocení zde film má. Kdyby film nešel distribucí Netflixu mezi diváky, tak by to jako alternativní filmařina určená pro festivaly, bylo podle mě úplně v jiných procentuálních relacích. Ale zase by to tady skoro nikdo neviděl. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Do osamělé baskické vesničky na břehu oceánu přijíždí inkvizitor s oddílem vojáků, aby si tu posvítil na místní bosorky. A hned mu padne do ruky skupina dívek. Vzhledem k tomu, že jsou všichni chlapi na moři, nemá se osočených holek kdo zastat. Jakmile jedna z nich zjistí, že z obvinění z čarodějnictví se nelze vyvléct, začne hrát podle inkvizitorových not a snaží se využít jeho posedlost sabatem proti němu samému. Pokud čekáte nějaké srdceryvné mučení a jekot upalovaných, tak budete zklamaní. Tohle je spíš konverzačka, jejímž zlatým hřebem je přestřelka mezi hlavní představitelkou a inkvizitorem. Podobným způsobem se film věnuje i myšlenkovým pochodům samotných prelátů a dojde i na trochu baskického folkloru. Herecky parádní a z té baskické holky jednou něco bude. Jediné, co mě trochu zklamalo, byl závěr. Představoval jsem si ho drsnější i mysterióznější, ale i tak jsem celkově spokojen. 75% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení filmu probíhalo od začátku května do konce června 2019. (WernerDMZ)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 19. září 2020 na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu. (WernerDMZ)

Reklama

Reklama