Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adelaide Wilsonová (Lupita Nyong'o) přijíždí s manželem a dvěma dětmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornském pobřeží, kde jako malá trávila léto. Na první pohled vyrovnaná a spokojená žena v sobě skrývá velké trauma z dětství a hned po příjezdu v ní řetězec zdánlivě nevinných událostí vyvolává silnou paranoiu a pocit, že rodinná idyla brzy skončí. Předtucha se promění v realitu, když se uprostřed noci na příjezdové cestě k domu objeví čtveřice podivínů, kteří na rodinu záhy zaútočí. Děsivá noční můra je o to strašlivější, že ti útočníci vypadají úplně stejně jako Wilsonovi. Jen mají v rukou zbraně. A neváhají je použít. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (499)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele je nepochybně obrovský talent, což ukázal nejen ve svých komediálních skečích, ale také svým hitem Get Out, tedy do US byly vkládány velké naděje, na základě úžasného traileru a pozitivních reakcí od kritiků, ve výsledku lehce rozpačité pocity a film definitivně opět bude rozdělovat na dva tábory podobně jako Mother či Hereditary. Mainstream diváci a teenky mohou zůstat doma, tohle je mnohem náročnější podívaná než se na první pohled zdá a kdo čeká klasický home invasion/slasher/horor bude velmi zklamaný. Největšími trumfy jsou rozhodně herecké výkony, kde Lupita Nyong'o předvádí mimořádný herecký výkon v dvoj roli, skvěle zvládnuté řemeslo, detaily, záběry kamery, vizuál či intenzivní hudba ( I got 5 on it zde zazní 3x a při finální scéně poměrně vyvolává husí kůži) a také velmi odzbrojující a efektivní zvraty, jejichž pochopení Vám možná nedojde hned, ale kreativita se jim upřít nedá ani náhodou. Po hororové stránce US funguje také. Home Invasion je natočen slušně atmosféricky a slasher řádění je celkem brutální, byť na explicitní gore bohužel nedojde. Místy je film podložen i humornými vložkami, které z větší části fungují a nevadí. Lehce zamrzí, že vyloženě creepy film není a chybí zde výrazná pamětihodná scéna, o které by se v budoucnu mohlo mluvit. Mnohým také může vadit, že některé otázky nejsou vyloženy přímo na stůl a jestli to celé vůbec dává smysl je taktéž diskutabilní. Já tomu určitě věnuji opětovné zhlédnutí a ikdyž jsem očekával drsnější a hutnější podívanou, přesto musím uznat, že takhle originálně pojatý a kreativní horor tu nebyl dlouhá léta. 80% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Poriadne bizarný horor, ktorý sa mohol viac zamerať na svoju hrozivosť a naopak nepliesť do niektorých scén komediálne prvky. Po skončení filmu som mal z novinky Jordana Peela zmiešané pocity. Nepopieram, že sa mi jednoznačne páčila. Mala vynikajúcu atmosféru, veľmi slušných hercov (najviac som si užil Lupita Nyong'o a Shahadi Wright Joseph) a celkom prekvapivý záver. Filozofiu celej snímky som ale úprimne nejak nepobral. Slabšie 4*. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Je možné, aby tohle zplodil autor brilantního Get Out?! V žádné rovině nefungující pokus o horor s nějakým (snad filozofickým?!) přesahem, který je sice technicky hollywoodskou špičkou, ale obsahově je k smíchu a k nevíře. Scény, které mají děsit, jsou rozpačité až směšné; dialogy, které chtějí být hláškovitě cool, jsou nepřirozené a hloupé. V odhalení tajemství příběhu cítit pokus o zajímavé existenční podhoubí, ze kterého se ale taky vyklube WTF nesmyslem. Jakoby se zde mělo hrát na sofistikované housle Shyamalanovi ranní originality či námětové osobitosti Stephena Kinga, ale talent vystačil pouze na dětské ukulele s polovinou strun. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Chválím velké ambice a stěžejní scénu úplně na konci, která mi přišla super, ale jinak jsou My o třídu až dvě horší než Uteč. Zatímco minule jsem hrdinům od začátku fandil a bavilo mě rozkrývat originální příběh, jenž (v rámci žánru) dával smysl, tentokrát to Peele ve finále neustál. Z veškerého „mystična“ tu dává smysl asi 10% a zbytek je prostě bohapustě mimo, což má divák vzhledem k alegoričnosti celého filmu zřejmě ignorovat. Podle mě však tolik otázek smést ze stolu nejde. A jako by to nestačilo, problematičtí jsou vlastně celí My, jelikož se o postavy nikdy opravdu nebojíte a v napětí vás drží čistě touha po vysvětlení, co se to sakra děje. Jestli čtete tyhle řádky, tak jste z nich asi rozkódovali, že odkrytí všech karet (převážně) stojí za starou belu. Peele tak vlastně natočil jen průměrný „zombie“ horor, s jehož přesahem sice souhlasím, ale vážně to nemohla být jen epizoda z rebootu Twilight Zone? ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky. Jordan Peele se bohužel nepoučil ze svého předloňského selhání a opět diváka trýzní svým hororovým břídilstvím, nyní dovedeným do samotné krajnosti. Třebaže režisérův debutový snímek Get Out s postupující stopáží nabývá kontur hororového braku, můžeme v jeho úvodu pocítit alespoň jemné vibrace paranoie. Tentokrát však Peele na práci s atmosférou či stupňování napětí zcela rezignuje. Půlhodinové video z dovolené u vody. Střih. Home invasion. Jakožto zdejší hororový expert zřejmě vůbec nemusím dodávat, že obdobné antiklimatické skoky nejenže diváka nevtáhnou do děje, nýbrž dokonce vyústí v jeho totální znudění. Toto gigantické fiasko je dokonáno užitím situační komiky (pro hororový žánr vysoce nevhodným), prostřednictvím které režisér velmi okatě maskuje svou tvůrčí bezradnost. Snímek Us pochopitelně hodnotím odpadem a tak trochu naivně věřím, že se Peele nebude řídit rčením "do třetice všeho dobrého a zlého". ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Pro hlas dvojnice Red se Lupita Nyong'o inspirovala hlasem Roberta F. Kennedyho Jr., který trpí spastickou dysfonií. (hansel97)
  • Slova „Get Out“ lze zahlédnout vyrytá u vchodu do zrcadlového bludiště. Get Out (2017) je také název prvního filmu režiséra Jordana Peela. (NiWi)
  • V domě sousedů se pokusí jeden z členů rodiny prostřednictvím hlasového ovládaní zavolat policii a spustí skladbu „Fuck the Police“ od N.W.A. (Yoshimitsu)

Související novinky

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

01.05.2019

Magazín Variety vydal čerstvě článek o platech hollywoodských herců a jak se tak zdá, fanoušci streamovacích služeb nejsou jediní, komu dělá Netflix radost. Streamovací gigant totiž razantně navyšuje… (více)

Horor My je obří hit

Horor My je obří hit

24.03.2019

Režisér Jordan Peele (Uteč) se po dvou letech vrací do kin se svým teprve druhým celovečerním filmem a už teď je jasné, že z toho bude další obří hit. Snímek My má totiž po víkendové premiéře v… (více)

Reklama

Reklama