Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (287)

Legas 

všechny recenze uživatele

Nesnáším buzeraci a ponižováním. Pahorek ale o ničem jiném v podstatě nevypráví. Těžko jsem se s filmem popral, protože Lumet je velice ostrý vypravěč. Měl jsem několika dozorcům chuť dát pořádně do ciferníku, ne-li víc. A závěrečných 15 minut je už opravdu psycho. Film je ve svém tlaku na diváka natolik působivý, až mi to nebylo místy příjemné. Bude se vám to možná zdát divné, ale z tohoto důvodu dávám jen 4* místo 5*. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Připadalo mi to docela dobrý, ale díval jsem se na to v hospodě, kde do toho neustále nějakej militantní důchodce řval, že za komunistů stály cigára 3,60 a podobný "zajímavý" informace, takže mi muj kulturní zážitek dost pokazil. Možná to někde zkusim sehnat a podívat se na to znovu v klidu. Zatim dávám 3 hvězdičky. update 6.2. 2015: Netušil jsem, že to bude trvat 7 let, než se na to podívám doma v klidu. Takže po druhym zhlédnutí zvyšuju hodnocení na 4 hvězdy. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá dráma z prostredia vojenského väzenia, skvelá vojnová klasika bez vojny. Pahorok stavia hlavne na dialógoch plných osobných konfliktov a výborných hereckých výkonov, pričom hustá atmosféra rozpálená trýznivým slnkom a prepotená veľkou riekou potu už nemohla byť lepšia. Snímok nesie v sebe veľké posolstvo vo forme ponižovania, krutosti a straty ľudskej dôstojnosti v záujme "vyššieho blaha". 80/100 ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Lumet umí. O tom mě přesvědčil už svou premiérou „Dvanáct rozhněvaných mužů“ i derniérou „Než ďábel zjistí, že seš mrtvej“. Sugestivní kamera z vás v tomto filmu udělá ne diváka, ale přímého účastníka děje. Jako by člověk seděl v cele a běhal po pahorku nahoru a dolů s Connerym a spol. K dokonalosti nechybělo moc. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený "válečný" filmek s plejádou skvělých herců a silným příběhem. Nechybí tu zde i střípky humoru a ironie. Co mě ale nejvíce nadchlo byla samotná režie a hlavně práce kameramana, z jehož úsilí vzešly perfektní záběry, zvlášťe detailní záběry tváří při dialozích a celkové záběry celé věznice, při kterých půspbí "pahorek" jako spojující a výtvarně nejdůležitější prvek ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Film je zcela bez hudby, a to i během úvodních a závěrečných titulků. (ČSFD)
  • Kompars se skládal převážně z členů španělských ozbrojených sil, španělsky Fuerzas Armadas Españolas. (Komiks)
  • Michael Caine odmítl roli štábního seržanta Williamse, aby mohl hrát ve filmu Alfie (1966). Do role byl nakonec obsazen Ian Hendry. (ČSFD)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama