Reklama

Reklama

Propaganda, továrna na souhlas

(TV film)
  • Francie Propaganda - La fabrique du consentement (více)
Francie, 2017, 55 min

Režie:

Jimmy Leipold

Scénář:

Jimmy Leipold

Kamera:

Denis Gaubert

Obsahy(1)

Každý den nás zaplavují miliony vzkazů. Jejich cílem je ovlivnit nás v tom, co budeme kupovat, jak budeme volit, které myšlenky budeme zastávat. Tyto vzkazy jsou všudypřítomné a utvářejí náš způsob vidění světa... Techniky masového přesvědčování se zrodily na konci devatenáctého století, kdy se množily dělnické vzpoury. Během první světové války si Spojené státy americké přivlastnily nástroje propagandy a za 50 let je hrstka myslitelů přetvořila v jednu z nejzajímavějších disciplín naší doby – public relations. Jedním z hlavních teoretiků továrny na souhlas je Edward Bernays, kterého v roce 2001 časopis Life označil za jednu ze 100 nejvlivnějších amerických osobností dvacátého století. Tento dokument zachycuje portrét Edwarda Bernayse za pomoci archivních záběrů a výpovědí a analyzuje úspěšnost jeho propagandistických metod. (Česká televize)

(více)

Diskuze

eleonnore

eleonnore (hodnocení, recenze)

Naprosto souhlasím s komentářem uzivatele Kpt.Johanson. Dokument jednostranný, o tom, kterak se americká vláda snažila poslat vojáky do Evropy proti Němcům. Hrůza, jsou to ti Amíci ale proradný národ, že nás Evropany nechtěli nechat napospas Hitlerovi, či celý kontinent nechat ve spárech bolševiků.

Francouzi si asi chtěli poplakat nad tím, že nebýt zlých Američanů, tak by se pod vedením Hitlera a jeho národního socialismu měli jako v ráji.

Čímž neobsahuji Američany. Ti svou kapitalistickou propagandou na světě udělali bordel zcela jinak. Ekologicky. Kupujte, kupujte - ale kolik vyprodukujete z neustálého nakupování odpadu, to je přece vedlejší...

Chybi mi v dokumentu o propagandě sovětské/ruské, německé a taktéž mimo západní společenství.

Také mě napadá, kdo tento dokument platil... ;)

Reklama

Reklama