Reklama

Reklama

Mandalorian

(seriál)
  • USA The Mandalorian (více)
Trailer 3
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvůrci:

Jon Favreau

Hrají:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (481)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Prvá séria: 7/10 The Baby Yoda Show. Dosť kolísavá kvalita, v najhorších momentoch (Sanctuary) to pripomína moderného Hercula a v najlepších (Redemption) je to epický mix hlášok, akcie, skvelých postáv a mytológie (kiežby Taika Waititi režíroval celú druhú sériu). Zásadným problémom (hlavne v prvej polovici prvej série) je 30 minútový formát, v rámci ktorého je problém vybudovať solídnu zápletku a vyvrcholenie. Naopak jednoznačným vrcholom je "Baby Yoda", ktorý je stelesnená roztomilosť a kradne si pre seba celý seriál. Toto malé zelené ňuňu nemožno nemilovať a nech bude Mandalorian v budúcnosti hocijaká sračka, ak sa tam aspoň na pár sekúnd objaví Baby Yoda, budem to poctivo pozerať. Jon Favreau je génius a Disney mu môže bozkávať nohy. Druhá séria: 8/10 SPOILERY. Druhá séria je oveľa vyrovnanejšia než prvá a poskytuje skvelú televíznu zábavu, pravdou ale je, že ten koncentrovaný fan service na mňa vôbec nefungoval. Skôr naopak. Oživenie Boba Fetta i cameo Luka v závere (ktoré je takmer kópiou záveru Rogue One s Vaderom) pôsobia strašne spiatočnícky a repetitívne. Začínam si myslieť, že kým Gen X neodídu do dôchodku, skutočne dobré Star Wars budú skôr náhodou ako pravidlom (česť výnimkám ako Rian Johnson). ()

Nin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice sympatický seriál vracející se ke kořenům Star Wars. Je to hodně westernové, takže je tu kromě drsňáckého málomluvného hrdiny i pomalejší tempo. "Mando" je sympaťák a vedlejší postavy jsou taky fajn, ale hlavní příběh mě tolik nezajímal. Vizuál je vynikající, ve druhé řadě v podstatě perfektní. V druhé sezóně je taky větší napojení na známější věci z universa Star Wars, přijdou například Jediové. Fajn seriál, ale westerny já zase tak moc nemusím. (7/10) ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Po rozpačité, neřku-li katastrofální trilogii snímků pod hlavičkou Disney se Star Wars univerza konečně chopil někdo s jasnou vizí a správným přístupem. Ano, The Mandalorian od Jona Favreaua v sobě snoubí všechno, po čem fanoušci již dlouho volali. Je to totiž kombinace hutného příběhu, jež působivě doplňuje původní trilogii, pevného scénáře bez zbytečných a rušivých odboček a brilantních hereckých výkonů, na nichž je hned vidět, že herci spolu s tvůrci tento projekt doslova vydupali ze země. Na první dobrou Vás rovněž zaujme a nepustí celková atmosféra, která si bere za inspiraci některé slavné "spaghetti" westerny, což důrazně potvrzuje i úderný soundtrack. Co tedy dodat na závěr? Pokud stále ještě váháte, zda si "Manda a jeho příhody" pustit, vážně už nemusíte. The Mandalorian je totiž přesně tím, čím měla být nová trilogie - totiž inovativní a neokoukanou podívanou, jež Vás od začátku chytne a již nepustí. Tohle se zkrátka moc, moc povedlo. (Disney+) „This is the way.“ ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Co se krásně povedlo seriálovému Zaklínači (funkčně spojit epizodické vyprávění s širším dějovým obloukem) je přesně aspekt, ve kterém Mandalorian fatálně selhává. V jednotlivostech je velmi dobrý, často až výborný (druhá, primárně obrazem vyprávěná epizoda je vrchol seriálu, dialog stormtrooperů v závěrečném díle je splněný fandovský sen ve Waititi stylu). Ale způsob, jakým po třetí epizodě úplně ztratí ze zřetele hlavní dějovou linii, je jednoduše neodpustitelný. Audiovizuální průmysl a merchandising možná po představení Baby Yody už nikdy nebudou stejné, Mandalorianovi se ale minimálně v první sérii kvůli absenci struktury uspokojovat příliš nedaří. 60 % 2. série: No jó, asi bych si měl konečně přiznat, že jsem byl naivní, když jsem od Mandaloriana před rokem čekal odvážnou analýzu anomické situace v předaleké galaxii. Jak se po pádu Impéria nachází v transitional fázi konstituce nového společenského řádu, která s sebou nese nejistotu a prázdno. Na to Disney prostě koule nemá, i když se to vyloženě nabízelol. A užívat si seriál jako bezbřehý fan-service vyprávěný jako stará a hloupá RPGčka, kde na konci každé epizody akorát nějaká postava řekne Mandovi - leť tam, udělej tam tohle a vyřeší se tvůj trabl. Ale furt mi to nějak nejde a pláču nad nevyužitým potenciálem. Ale většině lidí to stačí, tak co tady brečím. Konec druhé série mi taky přivodil lehkou husinu, takže nic proti ničemu. 55 % ()

vurhor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak bych jen mohl odolat badass Oberynovi Martellovi, jehož hlavní misí je chránit roztomilého baby Yodu, který je inkarnací našeho nového kotěte, co máme doma. Mandalorian si v podstatě bere to nejlepší z úplně nejstaršího dílu původních Star Wars (Epizody IV), to znamená špinavé a syrové prostředí, interakce s bizarními a divnými emzáky, plus i skvělá práce s postavami, přičemž tomu dodává krapet modernější šťávu a pojetí. Vlastně odvádí lepší práci než většina Star Wars filmů novodobé doby - na rozdíl od Epizody VII nerecykluje a pokouší se o nějaké nové originální věci, na rozdíl od Rogue One tam divákovi na vedlejších postavách záleží, plus na rozdíl od Epizody VIII tam jsou fillerové části, které diváka ale baví a nebudou mi připadat zbytečné. Ano, jelikož jde o seriál s mnohem širšími časovými možnostmi, tak je to asi krapet nefér srovnávání, ale stejně mi to nedalo. Celkově si Mandalorian vůbec nesnaží hrát na něco většího než čím doopravdy je, skvěle pracuje s napětím, s postavami a celkovým dějem, který sice na některých místech mírně pokulhával (epizoda 5), ale jinak si držel pěkné tempo. Potěší i několik odkazů na předešlé SW snímky, plus uvidíme i několik známých míst. Po první sezóně obrovská spokojenost, tak nějak jsem si volné pokračování původní trilogie představoval - bez zbytečného nostalgického sentimentu. Jen tak dál! 1. série: Slabších 5* ()

Galerie (352)

Zajímavosti (217)

  • Pirátská vlajková loď by měla být starý separatisický křižník, který jsme mohli vidět ve hrách „Star Wars: Republic Commando“ a „Star Wars: The Force Unleashed“. Znamená to, že piráti a jiná kriminální verbež převzala techniku Separatistů po skončení Klonových válek. (Veskoslav)
  • V epizóde sú zmienené aj najznámejšie osady na planéte Tatooine – Mos Eisley a Mos Espa. V Mos Eisley sa odohralo prvé stretnutie Obi-wana a Lukea s Hanom a Chewbaccom. Mos Espa sa zase objavila v Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999). Väčšina epizódy sa odohráva v Mos Pelgo. Táto osada nám bola prvýkrát predstavená v hre „Star Wars: The Old Republic: Knights of the Eternal Throne“ a výskytom v tejto epizóde sa oficiálne zaradila do kánonu. (ČSFD)

Související novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama