Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, jenž produkovala Raffaella De Laurentiis (dcera Dino De Laurentiise a herečky Silvany Manganové), je založen na sci-fi literární předloze, románu Franka Herberta o válce vládců různých planet v roce 10191. V roce 10191 se vládce vesmíru snaží získat kontrolu nad substancí umožňující cestování kosmickým prostorem. Tato látka se vyskytuje pouze na Pouštní planetě. Tamní obyvatelé pod vedením svého spasitele Paula Atreida se snaží od vládce osvobodit. David Lynch vytváří svůj příběh z budoucnosti podivuhodnými obrazy. Jedná se o jeho první experiment s barvami, ostatně silně stylizovanými (převládá odstín písku, skal, země). Lynch tento svůj film nazývá "symfonií prostoru", doznává nicméně, že mu žánr sci-fi příliš nesedí. Film však přišel v době, kdy bylo obecenstvo již přesyceno filmy o "hvězdných válkách" a pro znalce Herbertova románu nebyla jeho Lynchova verze dost uspokojivá. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (800)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

No zklamalo mě to.. čekal sem nějakou Lynchovinu, ale dostalo se mi prostě jen naivního, nevýrazného. nenápaditého, a herecky silně nevyrovnaného sci-fi. Po trikové stránce sice naprosto skvělé, červy jsou fantastičtí, ale zbytek jen nevzrušeně ubíhá, a kolikrát mám pocit, že tam prostě něco chybí ( v tomto směru by to ovšem asi zachránila Režisérská verze) a ony vnitřní monology postav byly fakt děs.. Lepší 3 hvězdičky.. asi nejslabší Lynchovina :( ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Prečo niekto plytval svojím časom a intelektom, keď písal tú knihu? Vymýšľal divné bytosti, zvláštne mená (Vladimir Harkonnen je totálny "TOP"), prapodivné svety... to mohol radšej v rámci zabíjania času pustiť do bytu svedkov Jehovových. Jedno veľké fiasko. Chcela som vidieť všetky filmy Davida Lyncha, tak mi treba! ()

Reklama

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Mezi 15. a 30. rokem jsem měl období, kdy jsem ujížděl na sci-fi v jakékoliv formě, ale k Herbertově Duně jsem se nedostal. K fantasy, které si berou ze sci-fi jen prostředí, jako je třeba populární série Star Wars, jsem měl už tehdy odpor a Dunu jsem vyhodnotil jako obskurní záležitost. Lynchovo zpracování provázely rozporuplné reakce a sám režisér označil snímek za jediný, od kterého by se nejradši distancoval, a jednoznačně za svůj omyl. Přesto jsem byl zaskočený tím, jak zoufale neumětelsky a brakově na mě zapůsobil. Začínal přitom tak hezky, pohledem do tváře Virginie Madsen, která ve svém mládí patřila k nejpůvabnějším herečkám Hollywoodu. Jenže pak už bylo všechno špatně. Nevhodný casting, děsivě přehrávající padouši, mizerné kulisy. Dnes už vypadá Lynchova Duna jako parodie sebe sama, i když ze záměrné parodie žánru bych Lynche rozhodně nepodezíral. V témže roce vznikl Gilliamův Brazil, který i po řadě dekád působí díky stylizaci a originalitě pořád výborným dojmem. Tohle je paskvil, který má to štěstí, že jej natočil kultovní režisér, a přítomnost slavného jména mírní divácké reakce a dovoluje nasazovat růžové brýle i tam, kde to není namístě. Je zajímavé, že třídílná televizní adaptace na mě působila nepoměrně sympatičtějším dojmem, a na ČSFD si stojí hůř než tenhle kousek. Ano, lze tu najít v první půli pár zajímavých a působivých obrazů, dva tři herce, kteří se tu našli, ale zápory mnohonásobně přebíjí těchhle pár drobných kladů. Odpady nehýřím, vlastně naděluji velice zřídka, ale tohle byla opravdu bolestná ztráta času. I naivní barvotiskový Flash Gordon působí neskonale diváčtějším dojmem, minimálně nenudí a takový Paul Verhoeven se svým Total Recall by mohl Lynchovi vysvětlit, jak se má natáčet brakové sci-fi. Lynch dílem nudí, dílem svým neumětelstvím způsobuje trapné rozpaky. Celkový dojem: 10 %. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Knižní Duna je legenda a sci-fi modla se vším všudy. Herbert s ní přinesl fascinující způsob epického vyprávění, těžícího z promyšleného světa, kde se lidstvo podrobuje složitým psychologickým výcvikům a popírání pudové podstaty. Velká část knihy se odehrávala vlastně jen v myslích postav - spisovatel nás permanentně seznamoval s jejich komplikovanými myšlenkovými postupy. V celkovém součtu tak vybudoval dílo, jehož základní dějová linie je vcelku jednoduchá, ale díky neuvěřitelně rozsáhlé mapě vlastních pojmů, postav, drobných dějových doplňků a vůbec všeho tvoří ojedinělou epickou podívanou (počtenou), plnou velkých myšlenek a propracovaných charakterových profilů. Těžko říct, jak bych se díval na film, kdybych knihu nečetl, každopádně některé scény se odehrávají tak překotně, až vyvolávají úsměv na tváři (například Paulův příchod mezi Fremeny) a celý film působí jako výtažek knihy, nikoliv jako film na její motivy. Od toho bych totiž čekal bolestné, ale pro filmové potřeby nutné prostříhání a upravení příběhu. Místo toho si propůjčuje postavy, zásadní události a klouže po nich zběsile kupředu, přičemž se dotýká pouze vrcholků. Nedivil bych se, kdyby divák neznalý knihy nechápal, co ta maškaráda má vlastně znamenat. Samozřejmě vím, že z Duny se těžko dá něco vyřadit... všechno souvisí se vším a každý detail má pro čtenáře nesmírnou cenu. Inu, pokud to se zavřenýma očima přejdu, co dokázali tvůrci natočit? Začnu pozitivy, abych nebyl za kritického bastarda od začátku až do konce: minimálně titulní hudební motiv je fascinující, pro Sean Young jakožto Chani stojí za to žít a scény s písečnými červy jsou i přes slabší triky jednoznačně působivé (zejména hned ta první - útok na těžební vozidlo). Dekorace a kostýmy jsou moc hezké, ostatně celá vizuální stránka je zajímavá. Hůře jsou na tom v některých chvílích takřka brakové triky a zpracování akčních scén - jejich základem je nepřehledná změť záběrů na běžící houfy lidí a hromada výbuchů. Vyjádření Harkonnenů jako perverzních, šílených a vzhledově odporných prasat mě taky ničím nezaujalo. Z výborně napsaných postav v knize nezůstalo skoro nic (knižní Jessica by nad svým filmovým remakem hořce zaplakala) a přerod Paula v živoucí legendu se pohybuje po celou stopáž na jedné frekvenci náznaků a prázdných frází. Pro závěr nemám slov, vážně jsem uvažoval, že to utrpení dojedu rychloposuvem. Nebudu Dunu dále mučit, myslím, že tvůrci si museli být vědomi nákladu, jaký na svá bedra vzali. Edit 2016: Jsem to tehdá docela prožíval, koukam. Možná proto, že jsem Dunu viděl krátce po přečtení knihy - film je ovšem natolik kouzelný sci-fi bizárek, že vůči němu prostě nejde nastavit zcela lhostejná tvář. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Lynchova Duna je z první poloviny zábavná a z druhé poloviny bohužel velmi uspěchaná. Ovšem atmosféricky je to super. Každopádně je jasné, že nová verze bude parádní, už jenom proto, že Timothée Chalamet je mnohem lepší herec než Kyle MacLachlan.__________Edit 01/2022: Napodruhé jsem Lynchovu Dunu schopný ocenit alespoň v některých aspektech, i když jako celek kvůli uspěchanosti nefunguje. Lynchova Duna má velmi zajímavou, byť dobově poplatnou, atmosféru, herecký casting (s výjimkou Harkonnenů) není úplně špatný, hudba od skupiny Toto je výborná a celé to má svůj půvab. Bohužel druhá polovina kvůli střihačské zkratkovitosti nefunguje, závěr je natočen výslovně naivně a představitelé hlavních padouchů nepůsobí strašidelně, ale maximálně směšně. Beru na vědomí, že produkce filmu byla náročná a že David Lynch se nejspíš dost urputně hádal se studiem Universal Pictures (důsledkem je brutálně zkrácená druhá polovina nedávající smysl), ale film na mě nepůsobí tak, abych z něho padl na zadek, to se povedlo až nové verzi s Timothéem Chalametem. Je to velká škoda a promarněná příležitost, ale v každém případě je dobré Lynchovu Dunu vidět a ocenit tu velkou snahu.________EDIT 03/2024: Lynchovu Dunu jsem samozřejmě viděl už dříve, tentokrát jsem ji ale poprvé viděl na Blu-rayi v parádním remasteru. Musím přiznat, že jsem si ji překvapivě užil, přitom předtím jsem si k ní hledal dlouhou cestu. Herci výborní, parádní výtvarná a scénografická stránka, soundtrack doslova magický. Jediná velká škoda je v adaptovaném scénáři a konečném (producentském) sestřihu, jehož výsledek je bohužel hodně zkratkovitý a je to poznat. Jakkoli David Lynch dodnes považuje svou verzi Duny za osobní selhání, za svůj tvůrčí vklad se rozhodně nemusí nijak stydět, protože výsledný sestřih už nemohl nijak ovlivnit. Na druhou stranu Villeneuvova dvoudílná verze vytvořená skoro o čtyřicet let později je mnohem lepší a právem bude považovaná za klasiku nejen v žánru sci-fi, ale také za klasiku moderní kinematografie jako takové. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (61)

  • Natáčení probíhalo od září 1982 v ateliérech Churubusco v Mexico City s plánovaným rozpočtem 45 milionů dolarů. První klapka v rukou Franka Herberta odstartovala samotné natáčení dne 30.3.1983. (Djkoma)
  • Při příjezdu vesmírného navigátora v tanku je možné po pravé straně jeho vozu vidět zakopnutí a pád jednoho muže z jeho doprovodu. (MatyasF)
  • Šlachy, viditelné během Paulovy snahy zaháknout se za červa, byly vyrobené z prezervativů. (Djkoma)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Remake Duny nabírá obsazení

Remake Duny nabírá obsazení

17.07.2018

Tak se to přece jen děje. Remake kultovní sci-fi Duna konečně začíná nabírat reálné obrysy. A co víc, vypadá to, že v něm spojí síly jeden z nejpopulárnějších mladých herců současnosti s jedním z… (více)

Peter Berg jezdí na písečných červech

Peter Berg jezdí na písečných červech

30.12.2007

Je to jen pár dní, co jsme psali, že Peter Berg převzal od Michaela Manna režii špionážního thrilleru s Tomem Cruisem Edwin A. Salt. V interview pro MTV Berg překvapil tvrzením, že tohle pro něj bude… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno