Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (110)

Canniosh 

všechny recenze uživatele

Jeden z legendárních českých kriminálních filmů v černobílém hávu. Snaha kriminalistů odhalit vraha ve spojitosti se snahou o objasnění záhady obrazu Nahá pastýřka v zámeckém prostředí jsou tím pravým nábojem a díky výbornému scénáři udrží divákovu pozornost a napětí po celou dobu filmu. Filmu vévodí vynikající herecké výkony Vladimíra Menšíka a hlavně pak Bohumila Šmídy, v té době hodně obsazovaného do různých podobných kriminálek právě do role Pacínka. Vzhledem k atmosféře, která by se dala krájet, výbornému hereckému obsazení a ruku v ruce s ním k parádním hereckým výkonům nelze hodnoti jinak než plným počtem bodů. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Trocha komorný príbeh, ktorý sa odohráva na jednom mieste. Vedel by som si to predstaviť ako divadelnú hru. Film mám rád , lebo v ňom vidím výborné herecké role troch fantastických hercov. V prvom rade kraľuje Bohumil Šmída, ako prevychovaný šmelinár z obrazmi, ten je fakt dobrý, potom V.Menšík ako policajt a režisér ochotníckeho divadla a ako tretí M.Ružek ako maliar , pijan ... Filmu dávam 75%. ()

Reklama

Klariska 

všechny recenze uživatele

Docela milá česká detektivka. Námět se mi velmi líbil, ale filmové zpracování mi přišlo mírně nedotažené. Zámecké prostředí a tajemství zmizelého obrazu vybízí k tajemným a mystickým úvahám. Bohužel ani tajemno ani mystičko či něco na ten způsob jsem zde neshledala. Zkrátka mi tam chyběla ta pravá atmosféra. Přesto musím uznat, že film byl zajímavý (hlavně díky "švejkovské" postavě pana Pacínka, která film hezky okořenila). Filmu bych vytkla něktreré detaily, které zřejmě skript přešel bez připomínek. Například nesrovnalost ve velikosti obrazu Nahé pastýřky a rámem, ze kterého byl obraz vyříznut. Tři hvězdy je podle mně akorát. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Odpusťme brakově fousatou skrýš po staletí skrytého obrazu, odpusťme povinou kritiku dobově zkažené socialistické morálky zasažené devizami. Cosi ze záblesků Nové vlny lze přece jen zahlédnout v policistovi hrajícím divadlo, vtipu („Vám tady běhá nějaká nahatá družstevnice?!“), kosmopolitismu většiny zúčastněných či zdání neexistující železné opony. Vše ovšem spolehlivě pošle do kytek závěrečný způsob odhalení, který postrádá to zásadní. Uvěřitelnost a logiku. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Mám tento filmeček už od dětství rád. Kromě Bohumila Šmídy a Vladimíra Menšíka by stálo za to zmínit ještě Martina Růžka a jeho sympatického kumštýře - ožralu. Zde pak civilní herectví končí a následuje divadelně přepjaté představení divadelnických bardů Luďka Munzara a tentokrát i Karla Högera. To ale nic nemění na tom, že jsem tento kousek viděl už mockrát a pořád mě ještě dokáže pobavit. 75%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Filmový zámek Ronov je ve skutečnosti zámek Orlík. (rakovnik)
  • V závěru filmu, kdy vidíme obraz „Nahé pastýřky“ v plné velikosti, je zřejmé, že se nemohl do důmyslného skrývacího zařízení pro svou velikost vejít. (sator)

Reklama

Reklama