Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 1

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (449)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dokud Jim Jarmusch sype z rukávu všemožné popkulturní odkazy na klasické (nejen) horory a tvůrce, vtipně pomrkává na moderní trendy (zásilková služba WUPS), nebo téměř boří čtvrtou stěnu mezi divákem a děním ve filmu, je to k popukání. Pokud si ale divák od Jima žádá nějaké zajímavě napsané a fandění hodné postavy, nebo děj dávající aspoň trochu smysl, bude zklamán. Nemluvě o tom, že JJ rekapituluje tu „romerovskou“ kritiku konzumní společnosti až moc doslovně a stále dokola. Mrtví neumírají je rozhodně zábavný snímek, v kině se dá dobře užít, ale žádný zázrak se tentokrát nekonal, a že jsem do Jarmusche vkládal velké naděje. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Méně by sice v obou případech bylo více, přesto dík za jejich komentáře JitceCardové a zvláště Psici, u níž jsem přece tušil, že přidat si ji do oblbenců jednou musí vydat ovoce. Je náhoda, že z 20 komentářů na první stránce (z toho 6 lidí z mé topky) dokázaly nejnovější Jarmuschův film v různých (nebo aspoň některých) aspektech náležitě pochopit, nazřít, prožít a zhodnotit toliko dvě ze tří žen? Že pouze v nich tento film něco vyvolává a pouze ony (resp. alespoň jedna z nich) jsou schopny rozvité myšlenky o jeho stavbě? Je náhoda, že jeden z nejkvalitnějších zdejších příspěvků je od POMO, přestože se celkem neliší od ostatních jeho komentářů kuloárového znalce, které čítám, abych se měl čemu vysmát? Z ostatních takový Matty si je alespoň jaksi vědom, oč v The dead dont die jde, zatímco Radkovi 99 "ekologický podtext a pár filmových odkazů je tedy dost málo" a neuspokojený konzument Enšpígl jen ultimátně dokazuje fatální beznadějnost svého zaobírání se filmy vůbec. K vlastnímu komentáři se doufám dostanu (po opakovaném zhlédnutí) do konce tohoto měsíce. Nic objevného nečekejte, ale alespoň na vztah mezi Dead Man, Only Lovers Left Alive a tímto filmem bychom se podívat měli. (Jo a tu třetí komentující ženu upozorňuji, že jsem si Tildu po tomto filmu definitivně zařadil do topky místo Věry Křesadlové.) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu ostalo všetko zhruba v polovici cesty. Jarmuschov príspevok na tému zombie apokalypsy sa snaží silou mocou reflektovať záner, lenže Jarmuschov štýl nie je na to dvakrát stvorený (na rozdiel od gangsterky, westernu, upírov...). To však neznamená, že nejde o fajn letnú oddychovku. Len neviem, či presne o toto Američanovi išlo. Vtipy mohli byť vtipnejšie, Adam a Selena v "spoločnej" scéne ale skutočne rulezzz, akcia svižnejšia, respektíve ešte mdlejšia, aby bola fakt groteskne vtipná a sociálny komentár je tak doslovný, že teraz fakt neviem, či sa Jarmusch bojí dementnosti publika, alebo je to nejaký implicitný, extrémne inteligentný humor. Každý nech si tak z tohto filmu zoberie - nezoberie, čo chce - nechce. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ja mám pocit, že ide o laxný počin Jarmuscha. Ako keby si povedal, že s danou hereckou zostavou a námetom má zarobené na extrémne vtipnú haluz už automaticky a ďalej sa snažiť nemusí. Čiastočne mal možno pravdu, lebo z niektorých scén som sa vyslovene cinefilsky vytešoval. Ale záverečné doslovné moralizovanie bolo napríklad zbytočné. Potenciál mnohých postáv zase extrémne nevyužitý. Načo tam bol vôbec Tom Waits? Akože áno, každý by si myslel, že lesný mužík nakoniec celú situáciu zachráni a Jim išiel proti očakávaniam, no aj tak som čakal trochu viac. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Že se Jarmusch chopil otěží zombie hororu vlastně není kdovíco překvapivého. Není to poprvé, co se rozhodl parafrázovat čistou žánrovku, viz Dead Man, Only Lovers Left Alive nebo Limits of Control. Problém je v tom, že zmíněné filmy stále dokázaly existovat sami o sobě a umožnily koexistenci s jejich postavami ve svébytném dada univerzu, kde se dané příběhy odehrávaly. The Dead Don't Die je jenom a prostě čistá parodie na současný mainstream, jeho postavy, postupy, bujarou sebereflexi, popkulturní odkazování, jalové snahy o sociálně kulturní a ekologické přesahy a opakování staletých schémat. Přičemž jednoduchá metoda ztvárnit všechny tyto aspekty, akorát naprosto neokázale a s herci, kteří střídají suché deklamace s nesnesitelným přehráváním, sice dosahuje místy kýžených výsledků, ale zároveň neunese celý film. Problém je v tom, že DDD oproti předchozím Jarmuschovým filmům neobsahuje ono svébytné univerzum, kde by se jeho příběh odehrával a ve kterém by jeho události dávaly i nějaký tamní smysl. Tím vlastně jsou Dead Don't Die jenom trucovitou legrací na komerční filmovou současnost, kterou tak ale pomáhají spoluvytvářet namísto toho, aby proti tomu mainstreamu vytvářeli aktivní odpor z barikád autorského nezávislého filmu. Jak se totiž říkává: pokud nejsi řešením problému, jsi jeho součástí. PS: každopádně jednoznačně nejlepší vtip filmu je, že postavu nahé zombie hraje stejná herečka, jako proslulou nahou zombii v původním Night of the Living Dead z roku 1968. Škoda, že ho pochytíte jenom, když si přečtete trivias. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu si zahrál menší roli i velmi známý zpěvák Iggy Pop. Konkrétně si zahrál roli s anglickým názvem Coffe Zombie (Kávový zombie). (PlayEasy)
  • Ústřední píseň filmu má na svědomí americký country písničkář Sturgill Simpson. Píseň má stejný název jako film, tedy „The Dead Don't Die“ a během filmu zazní rozhodně nejedenkrát. Samotný Sturgill Simpson si ve filmu i zahrál, a to epizodní roličku zombika s kytarou. (Posheidon)
  • Postava Adama Drivera má na klíčcích od auta přívěsek ve tvaru lodi „Star Destroyer“ ze Star Wars. Je to drobné pomrknutí na fanoušky vesmírné ságy, v níž Driver hraje záporáka Kylo Rena. (luka4615)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama