Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Drama z divadelního prostředí se opírá stejně o velmi dobře promyšlený scénář (všimněte si, jak a kdy se v průběhu příběhu mění jeho vypravěči) jako o parádní herecké výkony. A přestože trojice hereček mi přišla zajímavější, George Sanders byl tím, kdo se smál naposled. A nedává to tomu příběhu nakonec ještě další rozměr? ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

VŠE O EVĚ je výjimečný film. Je výjimečný kvalitou, ale i v dalších ohledech. Je výjimečný tím, že nemá daného hlavního hrdinu - hlavním hrdinou je minimálně čtveřice postav: něžnější polovina manželského dramatického týmu (výtečná Celeste Holmová), stárnoucí divadelní diva (Bette Davisová), významný divadelní kritik (George Sanders dostal Oscara) a konečně kariéristická mrcha skrývající se za obrazem milé dívenky (Anne Baxterová). Je výjimečný tím, že díky jeho délce na konci filmu máme pocit, že postavy dobře známe, a cítíme s nimi. A konečně je výjimečný tím, že v něm Marilyn Monroe podává na maličké ploše poměrně slušný výkon. Na film VŠE O EVĚ se určitě podívejte. Jak už jste asi pochopili, je výjimečný. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnání se Sunset Boulevardem. Stejný rok, dvě mrazivé satiry s podobným tématem, dva vrcholy dvou velkých režisérů a oscarový souboj mezi nimi. Nedovolil bych si přímo říct, že Eva ho vyhrála nezaslouženě, ale v mých očích za Wilderovým majstrštykem přece jen zaostává. Možná je to tím, že k filmu a jeho zašlým hvězdám mám vřelejší vztah než k divadelníkům, kteří nehrají, ale "táhnou Thespidovu káru". :o) Ale je to i v jiných věcech - proč bychom třeba měi věřit, že je hlavní hrdinka tak fantastická herečka, když ji vlastně nikdy nevidíme přímo v roli? Jen proto, že ji hrála fantastická herečka Bette Davisová? Víc mi ale vadí jiná dramaturgická nedůslednost - Davisová není zdaleka jediná, kdo o intrikaření Anne Baxterové ví. Není v tom sama, nemusí nikomu nic vysvětlovat, všichni kolem chápou, o co jde. Tím Mankiewicz-scénárista nastražil past na Mankiewicze-režiséra, protože když se vzdal modelu "sama proti všem", připravil se o část dramatického potenciálu a nepříjemně mnoho scén pak zinscenoval jen jako akceprostou konverzaci, kde se vždycky tři čtyři postavy sejdou a unisono pláčou nad rozlitým mlékem. 70% ()

mau 

všechny recenze uživatele

Díky Blofeldově komentáři už jistě víte, že tohle je výjimečný film :) Bez vizuálních efektů posbíral 14 nominací 50 let před Pánem Prstenů a to je jedno z jeho nej, které si můžete zapamatovat.. Skutečně, je to poměrně dlouhý film, ale nebojte se toho a nechte si jeho příběh vyprávět, neboť musí uzrát - bude Vás napínat až do konce.. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Film o kariérizmu. Přesněji o kariéristce Evě, divadelní herečce. Z prostředí, ve kterém je používání intrik a zákulisních machinací obvyklejší něž jinde, protože tady jde nejen o peníze, moc, ale také a hlavně o slávu. Kde taky jinde taky mohl ten pojem "zákulisní machinace" vzniknout, než na divadle, že? Charaktery jednotlivých postav jsou zde vykresleny velmi zdařile, delší stopáž filmu mi nevadila, naopak jsem si užívala toho napětí, které bylo místy skoro jako v nějaké detektivce. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Mankiewicz se po svém dvojnásobném oscarovém ocenění stal jediným člověkem v Hollywoodu, který získal čtyři Oscary ve dvou hlavních kategoriích dva roky po sobě. (Pavlínka9)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama