Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Postava Evy mi byla od začátku tak strašně nesympatická a připadala mi tak nepříjemně vlezlá, že se mi chvílema až blbě kokukalo. Ale i postava Margo byla šílená, měla štěstí, že s ní ti přátelé a přítel drželi. Už jen to, že na mě takto postavy působily dokazuje, že herecké výkony byly opravdu dobré a celý film byl slušný. 70% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Světská sláva polní tráva, ale říkejte to někomu, kdo je pro vysněné sousto té šťavnaté pastvy ochotný jít přes mrtvoly i zjištění, že si své místo na slunné pastvině bude muset uhájit před dalšími trávychtivými uzurpátory, kteří hodlají vzdor tomu, že se jedná o typický pokrm býložravců, bojovat se zuřivostí šelem. Věčný příběh o pokušení, slávě a deziluzích v některých pasážích mírně umrtvuje ne vždy výrazná režie, ale jedovatě vtipný scénář a skvělí herci jsou natolik znamenitou živou vodou, že jsem na to prakticky hned zapomněla. Zejména Bette Davisová vydechuje krásu, talent a osobitost tak samozřejmě jako jiní lidé oxid uhličitý a nutí mě ke svým obvyklým steskům, kdy u filmů staršího data opakovaně trousím vzdechy "proč se takoví chlapi už nerodí," přidat i kajícnou obměnu této věty s ženským elementem. ()

Reklama

mau 

všechny recenze uživatele

Díky Blofeldově komentáři už jistě víte, že tohle je výjimečný film :) Bez vizuálních efektů posbíral 14 nominací 50 let před Pánem Prstenů a to je jedno z jeho nej, které si můžete zapamatovat.. Skutečně, je to poměrně dlouhý film, ale nebojte se toho a nechte si jeho příběh vyprávět, neboť musí uzrát - bude Vás napínat až do konce.. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Už začiatok napovedá, že film sa bude niesť v duchu irónie a nadneseného humoru. Film má neskutočne prepracované dialógy, sú inteligentné a to aj v tedy, keď sú brané s riadnym humorom. Eva vstúpila do sveta povýšenectva, pokrytectva a sebaklamu, ale hneď od začiatku mi neprišla ako šedá myška, ale ako dievča, ktoré niečo chce a to, že sa náhodou zoznámila s hviezdami, ktoré obdivuje, nebola až tak velká náhoda, presne taký pocit som mal a aj sa mi potvrdil. Evka ide tvrdo a odhodlane za svojim snom a tým je, že úplne nahradí hviezdu Margo či na doskách, ktoré znamenajú svet alebo aj v osobnom živote. Neveril som jej to dobráctvo, rolu chudinky hrala dokonale, ale za tým všetkým bola faloš a pokrytectvo. Film má krásny a príjemný vizuál, prenádherné exteriéry a dokonalo bravúrnych hercov aj ta mala falošná hača, ktorú som hneď od začiatku nemal rád, ale preto môžem povedať, že Anne Baxter ju zahrala presvedčivo. Nečakal som takú dokonalosť, ale dostal som ju, v podobe hercov, dialogov, príbehu, každý detail mal film premyslený a ten koniec, proste paráda. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Filmy zo zákulisia hollywoodskeho priemyslu mi vždy veľmi imponovali a hoci divák dostáva tradične dokonale naaranžované dielo s celou tou impozantnou maškarádou, v duchu sa mnohokrát pýta: ,,Je herečka, čo stvárňuje hlavnú postavu, aj v skutočnosti do očí bijúca mrcha?" Alebo naopak: ,,Je možné zlomiť pokoru nepoškvrnenú hviezdnymi maniermi?" Premena hlavnej postavy nás však nepriamo núti klásť si tieto otázky. Chcela by som zažiariť na chodníku slávy čoby Marylin Monroe s najkrajšou tváričkou pod slnkom.... ale stojí to za tie prekážky, úskalia, dobývanie, ničenie, pretvárku,...? Perfektný scenár a koniec koncov, vynikajúci herci, ktorí svoje postavy žili. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Film doposud (2008) drží rekord co do počtu oscarových ženských hereckých nominací (4). (džanik)
  • Se 14 oscarovými nominacemi drží film spolu s Titanicem (1997) rekord Akademie. (džanik)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama