Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bill Rago má vynikající vzdělání a ve své profesi reklamního textaře sbírá jeden úspěch za druhým. Jenže stačilo jedno menší zaškobrtnutí a Bill je propuštěn ze zaměstnání. Po ponižujících a nekonečných návštěvách na pracovním úřadě dostane konečně zaměstnání jako učitel anglické literatury na kurzu pro vojáky v kasárnách. Ze začátku si neví rady se skupinkou vojensky myslících i chovajících se mladíků, ale časem se mu podaří je přesvědčit, že vzdělání má smysl. Zaujme je Shakespearovým Hamletem a při následujícím sbližování projde sám značnou proměnou. Od nich se naučí smyslu pro disciplínu, který mu chybí, cvičí občas s nimi a získá si jejich respekt. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Billa Rago (Danny De Vitto) v poslední době osud moc nešetřil. Když přišel i o svojí práci v reklamní agentuře a musel tak rozšířit řady nezaměstnaných, je tak zoufalý, že by vzal jakoukoliv práci, kterou mu nabídnou. Jediná taková je v armádě, kde se uvolnilo místo učitele - přece jen, fyzický výcvik není všechno. A tak se Bill (bez jakéhokoliv učitelského vzdělání) vydává do výcvikového střediska, kde dostává na starost několik vojáků, které se snaží naučit alespoň něco užitečného... Hned na začátek nutno říct, že film kromě roztomilého Dannyho De Vitto, mladičkého Marka Wahlberga a zajímavé hudby Hanse Zimmera nic moc nepřináší. O výuku "neučitelných" elementů se daleko lépe postarala Michelle Pfeifferová v Nebezpečných myšlenkách a jako pohled do zákulisí výcvikových metod americké armády to také není to pravé. Na druhou stranu se člověk ani moc nenudí, a když si odmyslí až přespříliš patetický konec s vyznamenáním otce jednoho ze studentů tak to nakonec není tak zlý... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Začnu negativy - zbytečně dlouhá a na konci příliš slzopudná záležitost. Pozitiva - přesto příjemný film, který si určitě někdy ještě rád pustím. Je škoda, že Danny DeVito nebývá moc často v hlavní roli, spíše sekunduje ostatním. Tady ukázal, že v pohodě utáhne celý film. Mírný nadprůměr a s přivřeným okem 4 hvězdy. :) ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho moze byt tato komedia nudou, pre niekoho zase milou zabavou, ako to bolo aj v mojom pripade, pretoze nech vidim Dannyho DeVita v akejkolvek komedialnej ulohe, vzdy sa na nom nasmejem, lebo vecne ufrflanych chlapikov dokaze zahrat dokonale. Ucenie Shakespearea mladych vojakov bolo mozno trosku nudne a dopredu sa dalo cakat, ako sa to skonci, ale niektore hadky DeVita a ich velitela ma priviedli k smiechu a naozaj som dlho premyslal, ci dat 3 alebo 4 hviezdicky. Nakoniec som sa rozhodol pre 3, lebo je to film, na ktory si o par mesiacov spomeniem ako na milu priemernu komediu, ktoru nemusim vidiet viackrat. Vo vedlajsej ulohe sa predstavil i zaciatocnik Mark Wahlberg. Reziserka Penny Marshallová natocila napr. komedie s Tomom Hanksom VELKY (1988), VELKE VITEZSTVI (1992) alebo i dramu s Robertom De Nirom a s Robinom Williamsom CAS PROBUZENI (1990)... 24.04.2010 _______ Danny DeVito - (Bill Rago) +++ Gregory Hines - (Seržant Cass) +++ James Remar - (Kapitán Tom Murdoch) +++ Ed Begley Jr. - (Jack Markin) +++ Mark Wahlberg - (Tommy Lee Haywood) +++ Cliff Robertson - (Plukovník James) +++ Produkcia: Penny Marshall, Andrew G. Vajna +++ Hudba: Hans Zimmer +++ ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Danny deVito v další výtečné komedii, ve kterém byla v podstatě použita dějová šablona ze snímku „Sestra v akci“ (1992) a která se používala i později, jako například „Škola ro(c)ku“ (2003). Jen se měnilo prostředí. Danny deVito svou rolí nijak nepřekvapil, ani nezklamal. Pojatou charakteristiku své postavy renesančního člověka, jak se ostatně v originále nazývá tento snímek, předváděl v každém svém filmu na přelomu osmdesátých a devadesátých let, a tak i tentokrát se předem vědělo, co od něho očekávat. Zbrklost, nadšení i vážnost. A záruka dobré zábavy to stále je. Vojenská armáda a Hamlet od Shakespeara. Že to nejde dohromady? Od pohledu zřejmě ne, ale danou filozofií ano. A právě o tom nás humornou cestou přesvědčí tento film, který nestárne a svou výpovědí nejen pobaví, ale mnohé poučí i dnes. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak vyrobit vzdělaného vojáka za 54 dní aneb Shakespeare for everybody. 1) Překvapivě příjemný a dojemný film vypráví s klasickým americkým patosem o cestě ke vzdělání a o tom, že vlastně nikdy není pozdě začít. He wrote plays. Plays...? You know, like TV without the box. 2) Film představuje názorný metodický návod, jak smysluplně učit. 3) Na druhé straně je ovšem jenom lehoučce inovovaným seřazením klasických (a tudíž silně předvídatelných) klišé silně kořeněných naivním americkým patosem. 4) Danny DeVito nepatří k mým oblíbeným hercům, ale tady byl, musím uznat, výborný. Mé oko přirozeně s daleko větším zaujetím popatřilo na ve filmu debutujícího Marka Wahlberga, který už tady ukázal, že na filmového herce má, jakož i na další milé a přitažlivé vojenské týpky. 5) Film mé kantorské srdéčko několikrát silně dojal a odtud i vysoké hodnocení. To víte, ...we few, we lucky few, we band of brothers... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Film byl původně označen jako komedie, avšak po finančních ztrátách byl stažen a znovu uveden jako drama. (Courtemanche)
  • Fiktivní základna McClane se natáčela na vojenské základně Fort Jackson. (Ampi)
  • Film dokázal vydělat asi jen polovinu částky, která byla do produkce vložena. Samotný film nákladný nebyl, problém byl především ve vysokých finančních nárocích protagonistů. (Courtemanche)

Reklama

Reklama