Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě je to legenda, tudíž jsem čekal to, co legendy nabízí. Zveličenost, patos, přehnanost a hrdinství. Všechno jsem dostal dvojnásobnou měrou a k tomu hromadu skvělých cool záběrů, zpomalovaček a epických tankových bitev, který se pravděpodobně nemohly stát. Ale hej, fuck it, je to ruská legenda. Navíc se mi akorát potvrzuje to, že Rusové umí hodně dobře točit a hrát si s kamerou. T-34 si píšu na seznam guilty pleasure. Tohle je film pro mě, kde nad tím nemusím přemýšlet. 5* a.k.a 90% ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Reklama na ruské tanky. Nové Železné srdce se nekoná. Fandové sice ocení slow-motion letících protipancéřových střel, jak se provrtávají trupy tanků. Všude vše efektivně vybuchuje, občas pěšácká přestřelka. Jen by to vlastenectví nemuselo být tak okaté, až Bayovsky přehnané. Jeden tank se bez větších problému "prostřílí" německou pevností a dějově mimo jiné ukazuje především souboj ruského a německého tanku, vedeného parťákem Simira Gerkhana. Potěšily známé místa z natáčení. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut jsem si myslel, že se dívám na klasické válečné drama. Trochu patetické, trochu špinavé a tuctové. T-34 ale není ruská varianta Velkého útěku, ale spíš komiksový film odehrávající se za Druhé světové války. Na historii se ohled nebere, pravděpodobnost se přizpůsobuje, fyzika funguje všelijak a zpomalovaček je tam moc i na film Michaela Baye. Kupodivu to vůbec není špatné. Akce je přehledná a vypadá veskrze efektně. Parta sehraných tankistů působí navzdory své zoufalé nevýraznosti sympaticky, takže jim není problém držet palce. Líbil se mi i hlavní záporák, který má víc charisma a uvěřitelnosti, než většina protivníků Avengers. Občas se objeví válečný film, který je logicky úplná kravina a fundamentálně špatně, ale i tak je zábavný. Jako tohle. Nebo Bitva v Ardenách. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Vyrobili mě na Uralu z tvrdé sibiřské oceli." Ani tahle báchorka z bolševické čítanky o tanku, který "osvobodil" Prahu, se nevyrovná filmovému nesmyslu s názvem T- 34. Mohlo by to fungovat jedině jako hodně opožděná ruská odpověď na nepříliš vtipné francouzské komedie z druhé světové války, ale to by nesměl být snímek natočen stejně otravným způsobem jako Město 44 nebo Stalingrad (2013). ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tí Ivani sú dobrí. ____ Toto je skvelá akčná komédia o T-34, ktorá dáva slovnému spojeniu „sovietsky tankista“ opäť ten legendárny rozmer, čo malo kedysi – akurát v súčasnom zábavnom „cool“ balení.  Bitky na začiatku a konci sú skutočné tankové orgie, nie v zmysle kvantity, ako staré sovietske eposy, ale súčasného akčného remesla... – no a všetko medzi tým je proste rozprávka o bohatieroch, chlapčenský príbeh, naivný konštrukt alebo aj smiešna propaganda (respektíve chytrá, propaganda prostredníctvom zábavy), či vlastne všetko dokopy. Dokonale sebestačná posádka, ktorá si v ruskej stepi vystačí s pár pešiakmi a v srdci Tretej ríše s jednou tlmočníčkou, spája kvality nezničiteľného Ramba, ktorý prežije nejaké tri roky nacistického lágru ako trochu menej pohodlnú stanovačku, nezdolného vlastenca, ktorého Matička Rus odkojila mliekom a železom, žoviálneho chlapíka, čo si v okamihu získa srdce celého mestečka uprostred nemeckej ríše, uvedomelého ľudomila, ktorý bude šaškovať s Nemcami, lebo ich ako obyčajných ľudí v susedstve zajateckého tábora nepovažuje za nepriateľov a strategického génia, ktorý ešte s trochou šťastia navyše mohol hádam aj sám vyhrať celú druhú svetovú vojnu... – to je teda obsah toho velebeného pojmu: „sovietsky tankista“. Najprv to vyzerá, že len oni jediní hádam zastavili náckov pred Moskvou...  - a potom im už len málo chýbalo k tomu, aby dorazili aj Tretiu ríšu zvnútra. Nakoniec už len škoda, že tam nebolo napísané TRUE STORY. ____ Zaujímavým postrehom je, že podľa tohoto ešte aj zo Západu prišli do Čiech Sovieti skorej ako Američania. No veď kľudne dajte dvojku o oslobodení Československa a dobytí Berlína... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Obrnené transportéry vo filme sú povojnové československé OT-810. (Johnny.ARN)
  • Ukrajinské velvyslanectví ve Spojených státech amerických protestovalo proti uvádění filmu v zemi a sdělilo následující: „Film otevřeně šíří a popularizuje současnou agresi Ruské federace ve světě, jejíž obětí se stala také Ukrajina.“ (JoranProvenzano)
  • V koncentračním táboře na appellplatzu si můžeme všimnout i českého herce Josefa Cardy, v roli vězeňského kápa. (Monellito)

Reklama

Reklama