Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

Trustme 

všechny recenze uživatele

Rusům válečné filmy s tanky sluší a tohle je ke všemu takové precizní zpracování jak kdyby ho natočili Němci :) Krásnější bullet time s letící ničivou tankovou municí nemá ani reklama na World of Tanks. Dobrá podívaná, která osciluje mezi nereálným akčním komiksem a válečným dramatem. A nepřehlédnutelný Josef Carda si zahuláká německy v malé roli. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě je to legenda, tudíž jsem čekal to, co legendy nabízí. Zveličenost, patos, přehnanost a hrdinství. Všechno jsem dostal dvojnásobnou měrou a k tomu hromadu skvělých cool záběrů, zpomalovaček a epických tankových bitev, který se pravděpodobně nemohly stát. Ale hej, fuck it, je to ruská legenda. Navíc se mi akorát potvrzuje to, že Rusové umí hodně dobře točit a hrát si s kamerou. T-34 si píšu na seznam guilty pleasure. Tohle je film pro mě, kde nad tím nemusím přemýšlet. 5* a.k.a 90% ()

Reklama

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Ach, ty Rusáci! Já bych chtěl vidět, aspoň jeden ruský film, kde není " геро́й ". Nejhorší na tom je, že oni to i umí natočit. Mají na to rozpočet a hromadu válečné techniky. Jejich záběry jsou velkolepé, ale ten scénář a hlavně dialogy jsou fakt dementní. Já vím, že ruská mentalita je nepochopitelná a díky ní, také nikdy nemohli němci vyhrát válku, ale stejně. Tenhle film hodně zachraňuje německý herec Vincenz " Kobra 11 " Kiefer. Je to takový záporák, který je vlastně sympaťák a vy mu postupem filmu začínáte i fandit. Jak to s ním dopadne je dopředu jasné. Jinak, ani ruský film dopadnout nemůže. Bohužel. PS: Pokud, ale máte rádi válečné filmy, tak to stojí za shlednutí. Tankové bitvy jsou podařené a jsou lepší než ve " Fury ". Zbytek, už se srovnávat nedá. A. Petrov totiž není B. Pitt. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Mna málokedy baví vojnový film. Treba v prvom rade zobrať do úvahy že som pozeral niečo v TV. Vďaka za programy ako sú joj cinema alebo AMC poprípade čt2. Občas sa tam nájdu dobre filmy a sú hlavne bez reklám. Strašne vadili nepreložené pasáže. Popritom film nebol až taký zlý,na to že je od ruskej produkcie tak mal atmosféru a zábery tankov tiež vydarené. Ale tie titulky fakt vadili, keď už niečo pozeráte s dabingom. Neviem či to bola zlá verzia alebo to tak malo byť. Každopádne scéna keď tank tancoval na labutie jazero nemala chybu. 3* ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Hej, Fritzi. Diesel do polna, verštéhn??? Veľmi dobre spracovaný film s novým nápadom, ktorý vojnové filmy z druhej svetovej vojny oživil. Veľmi dobré zábery s kabíny tanku striedajú pekné detaily na vystrelené náboje, celé sa to odohráva v peknom prostredí, hudba je vynikajúca (najmä Labutie jazera pri skúške T-34 v koncentračnom tábore) a hlavne postavy si sympatie diváka získajú veľmi rýchlo, pretože sú príliš obyčajný. OD zakomplexovaných liberálnych proamerických fašistov film dostáva nízke hodnotenia, čo je prirodzené, lebo ich intelekt je príliš nízky nato, aby sa od NATO odosobnili :-D . Zábery tankov či už v ruskej dedine alebo pri prejazde lesom v Nemecku nemajú chybu, a Fritzko ktorý potom, ako zbadá ruský tank na svojej čerpacej stanici rýchlo schováva nacistickú vlajočku príjemne potešili... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Příběh filmu se nezakládá na pravdě, i když na internetu, zejména na ruských serverech najdeme taková tvrzení. Žádný útěk sovětského tanku z německého koncentračního tábora nebo vojenského cvičného prostoru se nikdy neuskutečnil. Pouze v únoru 1945 byl potvrzen úspěšný útěk sovětských vězněných pilotů vedených Michaelem Devyataevem pomocí německého bombardéru. Tento příběh byl také zfilmován. (Paity)
  • Scéna ve 40. minutě se odehrává v knihovně zámku Kačina. (josca)
  • Režisér a scenárista Aleksey Sidorov si stanovil za úkol „vyprávět příběh války takovým způsobem, aby uchvátil mladé a nezpůsobil polemiku mezi těmi, kteří si stále pamatují Velkou vlasteneckou válku“. (Paity)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno